Tudta, hogy…

...a karnaubaviasz a legkeményebb viasz, keménységetúltesz a szintetikusan előállított viaszokén is?A karnaubaviaszt a karnauba, más néven kopernikusz pálma(Copernica cerifera Mart.) leveleit védő természetes viaszrétegbőlnyerik. A legértékesebb és legfontosabb növényi eredetű viasz.A karnauba pálma Brazília északi és középső részén, főképpfolyók mentén, vadon nő. Fája 16–32 méter magas, 21–32 cmvastag. Gömbölyű koronáját kb. 2 méter hosszú kékeszöldlevelek alkotják, melyeket mindkét oldalról viasz borít.A karnaubaviasz előállítása fáradságos, munkaigényesfolyamat: a viaszt a száraz évszakban nyerik úgy, hogy 2havonta minden fáról 6–8 idősebb, alsó levelet levágnak és aszáradásnak indult, zsugorodó levélről a fellazult viaszrétegetveregetéssel, kaparással vagy kefével ledörzsölik. Az így nyertviaszlapkákat vízben főzve tisztítják: a szennyeződések leülneka főzőedény fenekére, míg a víz tetején úszó tiszta viasztlefölözik, majd fizikailag, kallófölddel halványítják.A tisztított karnaubaviasz szagtalan, szemcse, lapka vagytömb formában kerül forgalomba. A tiszta, jó minőségű viaszszíne világossárga, a sötétebb sárgászöld, szürkés szín rosszabbminőségűnek számít.Egy pálmafa egy évben mindössze 150–180 g viaszt ad, 100 glevélről mindössze 5 g viasz nyerhető, ami elég rossz kihozatal.Ma a vezető gyártók közé tartozó brazil Pontes vállalat éventemégis 70–100 tonna karnaubaviaszt termel, ami kb. 600 ezer fatermése. A természetben a leveleket borító vékony viaszfilm azesős időszakban víztaszító, a nyári időszakban pedig a leveleketvédi az egyenlítői forróságban a kiszáradástól. Egy olyan anyag,mely ilyen extrém körülmények közt is helytáll. Sok mindenrehasználható: használja a kozmetikai, gyógyszer- és élelmiszeripar,kedvelt alapanyaga különféle önfényező emulzióknak,ápolószereknek (cipő, padló, bútor, autóápolás); alapanyagaspeciális, nagyon sima művészi nyomatok készítésére használtpapíroknak, a karbonpapírnak, korábban a bakelit hanglemezekfontos alapanyaga volt, használják gyertyagyártásra, öntőformákhozformaválasztó anyagként stb.A karnaubaviasz élelmiszer-ipari adalék is. Elnevezése: E-903. Fényező és kenőanyag, pl. rágógumik, gumicukrok,cukorkák adaléka. Teljesen veszélytelen, semmiféle károsmellékhatása nem ismert. Emészthetetlen.A kozmetikai ipar elsősorban rúzsok, sminkceruzák alapanyagaként használja: bőrbarát, semmilyen irritáló vagymérgező hatása nem ismert, vízálló, selymes fényű, a legnagyobbnyári hőségben sem olvad. Samponokban használvaselymes fényt ad a hajnak. A gyógyszeripar drazsé-gyógyszerekhordozóanyagaként használja.A karnaubaviasz a természetes felületkezelő anyagok fontosnövényi eredetű kötőanyaga. Önmagában nagyon kemény,fényes bevonatot ad, ezért és magasabb ára miatt elsősorbanlágyabb viaszok – pl. méhviasz – mechanikai tulajdonságainakjavítására használják. A legtöbb AURO viasztermék és ápoló-szer, valamint a matt sellakpolitúrok fontos alapanyaga.Szikszai LászlóTudta, hogy…

Tetszett a cikk?