Nincs előhasadás, nincs szálkiszakadás

Egy bordás profillal kialakított sarokkötés testközelből. A rések a barázdákra merőleges irányban is tömörek. A bordák, az alacsony magasságuknak köszönhetően, gyakorlatilag láthatatlanok
Keresztmetszeti megmunkálás hagyományos szerszámmal: kontraprofil tipikus kiszakadásokkal az egyenes él miatt 
Keresztmetszeti megmunkálás a barázdaprofilos technológiával: kontraprofil kiszakadás nélkül. A barázdák növelik a rések tömörségét.

A száliránnyal szembeni megmunkálásnál jelentkező előhasadás, a csavartszálúság miatti érdesség, a kipattanó göcsök, vagy a puha korai pásztáknál tapasztalható árkoltság eddig mindennaposnak számított az egyenes élű szerszámokkal történő méretre gyalulás során.
Az előgyalulásnál alkalmazott barázdaprofilos technológiával elkerülhetők a felületi hibák. Az ezt követő tisztító gyalulással csak a „barázdákat" távolítjuk el. Ezzel a megmunkálási módszerrel az ablakok felületének minősége a bútorokét közelíti.
A technológia azonban nemcsak a látható felületek minőségét javítja, hanem a szálirányra merőleges gyalulásét is. Az egyenes profilú szerszámoknál a forgácsolóél kilépésekor a faanyag kiszakadásra hajlamos, ami károsan befolyásolja az ablakok minőségét, vagy akár selejthez is vezethet.
A barázdaprofilos szerszámokkal jelentősen csökkenthető a faanyag előhasadási hajlama. Ezen túl a bütüfelületek mérettartása is nő a sarokkötéseknél, valamint az álló és vízszintes elemek kötéseinél. Végül a bordázott felület helyet is biztosít a ragasztó számára, és a beszivárgó víz útjára merőleges iránya miatt úgy működik, mint egy tömítőprofil. Ezáltal nő a kötések réseinek tömörsége, ami javítja a faablakok minőségét. Az ablakgyártó üzemek gyakorlati tapasztalatai magukért beszélnek: hároméves időszakot elemezve kiderült, hogy a silány felületek és a keresztmetszeti szálkiszakadások okozta gyártási selejt, ill. az utólagos javítások mennyisége a korábbi 5%-nál nagyobb értékről 0,5% alá süllyedt.

A barázdaprofilos technológiáról készült demofilm (Riffelkopf) cikkünk alatt a play gombra kattintva tekinthető meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leitz Hungária Kft.
2030 Érd, Kis-Duna u. 6.
Tel.: 23/521-900, www.leitz.hu


Tetszett a cikk?