10 éve WEINIG PowerLock

WEINIG Power-Lock szerszám: tökéletes felületek max. 12 000 1/min fordulattal

A tömörfa-megmunkálásban mindig is a végtermék kiváló minősége jelentette a legfontosabb kihívást. Ennek során a jó szerszám a legfontosabb tényező. Sokáig kompromisszumokat kellett kötni: az anyával az orsóra rögzített szerszámok nem rendelkeztek megfelelő merevséggel és körforgási pontossággal ahhoz, hogy magas előtolási sebesség esetén is csúcsminőséget biztosítsanak. Jó eredményeket csak a hidroszerszám bevezetése után tudtak elérni. Azonban, az időközben a gyártás rugalmasságával szemben támasztott megváltozott követelményeknek ez a technológia sem tudott megfelelni. Majd az 1999-es évben sor került a döntő lépésre: megszületett a PowerLock szerszámrendszer. Némiképp meglepő módon nem egy specialistától, hanem a Weinig cégtől, a tömörfa-meg -munkálás gépeinek és berendezéseinek a világpiacon vezető pozíciójú vállalkozásától. A PowerLock a hagyományos szerszámokkal összehasonlítva jelentősen könnyebb, kompaktabb és sokkal könynyebben kezelhető volt. Gombnyomásra befeszíthető és kilazítható. A villámgyors szerszámcsere ezután lehetővé tette az előkészítési idő minimálisra csökkentését, ami a vevőért folytatott harcban központi szerepet játszik, hiszen a vevőknek az egyre kisebb sorozatnagysággal és egyre rövidebb szállítási határidők követelményeivel kell nap mint nap megküzdeniük. A PowerLock ennek ellenére nem érhetett volna el ekkora diadalt, ha nem lett volna képes arra, hogy szerkezeti kialakításának zsenialitása miatt összekösse a nagyobb produktivitást és a kitűnő felületi minőséget. A fentiekről a szerszám kimondottan pontos HSK-feszítése speciális tokmány segítségével gondoskodik. A figyelemre méltó 3 tonna behúzó erő a két részből mindenféle tűréstől mentes tökéletes egységet képez, mellyel max. 12 000 1/min fordulatszám érhető el - ami a PowerLock kifejlesztéséig elérhetetlen sebességnek tűnt.

WEINIG PowerLock: az okos ötlet megreformálja a tömörfa-megmunkálást


A jövőben egyre több vállalkozás cseréli le régi gépeit az új PowerLock-os Weinig Powermat-sorozatra. Ma, 10 évvel a piaci bevezetés után több mint 5000 PowerLock szerszámmal felszerelt profilozó automatát használnak világszerte. Szinte az összes neves szerszámgyártó felvette standard programjába.
Természetesen - mint minden kiemelkedő fejlesztést - a PowerLock-ot is másolják. Azonban még 10 éves jubileumán is elmondható, hogy a szabadalmaztatott eredeti Weinig PowerLock szerszámrendszer látható előnnyel bír.
Peter Martin, a profilozógépek fejlesztésének vezetője elmondta: „Csak a Weinig PowerLock ér el 12 000 1/min fordulatszámot, 10 000 1/min-ig alkalmas élezésre (joint), és igénytől függően max. 200 m/min előtolási sebesség érhető el". Ugyancsak egyedülálló az ellencsapágy nélküli 300 mm méretű munkaszélesség. Ezen felül csak a Weinig képes arra, hogy a gépet, a szerszámokat és a kiegészítőket is maga szállítsa. A kiválóan egymáshoz igazított élező- és mérőrendszerek, beállítási segédeszközök és a szoftver, melynek segítségével az adatok on-line formában vihetők át a gépvezérlésbe, garantálják, hogy a rendszert a lehető leghatékonyabban használhassák. A piacvezetőnek a HSK-feszítőrendszerrel kapcsolatban fennálló évtizedes tapasztalatai további plusz pontot jelentenek. „Nem aggódunk az utánzás miatt" - mondja Peter Martin bizakodva. - „A Weinig PowerLock a jövőben is el fogja bűvölni a világ fafeldolgozóit."


Greenteam Kft.
Tel.: 94/510-830.
www.greenteamkft.hu


Tetszett a cikk?