Utóvágás akár egy műveletben

A marófej csak a keresztvágásoknál dolgozikA lapszabászgép a megszokott módon két lépcsőben dolgozik, vagyis először a hosszvágást végzi el, másodszor a keresztvágást az igényelt hosszak szerint. Ha ezekből a darabokból további utóvágással kell alkatrészeket kivágni, akkor ezeket egy harmadik munkaműveletben tudja a fűrész elvégezni. Ezt a munkaműveletet nevezzük utóvágásnak.
Ha valaki optimalizáló programmal dolgozik, a programban be tudja állítani az utóvágás engedélyezését vagy kizárását. Ha engedélyezi, akkor a visszavágás műveletére a lapszabászgép van leterhelve. Ha viszont nem engedélyezik, akkor az utólagos manuális szabás plusz emberi ráfordítást és időt igényel, így mindenképp drágább a termék előállítása. A legtöbb üzem ennek ellenére az utóvágást mellőzi, megnövelve ezzel a hulladék arányát is.
A Holzma új gépével erre már nincs szükség, hiszen ez a gép egy maróaggregát segítségével a fűrészkocsi hosszoldalán az utóvágást elvégzi, és a „hosszvágás" műveletét lépcsőzetes szélességben végzi.  Az optimális szabástervet akár „lépcsősenA keresztvágás után így különféle szélességű munkadarabok keletkeznek.
Annak érdekében, hogy a fűrész és a maró vegyes üzeme működjön, a Holzma „Schnitt Profi(t)" optimalizáló programját is módosította. Ha dolgozik a maró, kinyílik a gépasztal, de csak annyira, hogy a munkadarab rezgésmentesen feküdjön fel. A Holzma pótlólagosan speciális elszívást is felszerelt a maróaggregátra, valamint a nyomógerendával együtt mozgó burkolatot fejlesztett ki. Kisebb darabok, hulladékok a hulladékleejtő asztalon keresztül a kihordószalagra esnek le. Két gép derékszögben való elhelyezése esetén a „Power Concept" elnevezésű Holzma-szabadalom tovább csökkenti a ciklusidőket.
Ugyan még nincsenek pontos mérések, de az új fejlesztésnek köszönhetően a Holzma 40-50%-os sebességnövekedést becsül a HKL Optimat gépéhez és 20-30% növekedést a Profi Line gépéhez képest.
Három legfontosabb előnye a fűrész-maró vegyes megoldásnak a hagyományoshoz képest:
-   Energiaköltség-megtakarítás.
-   Szerszámköltség-megtakarítás, mert a maró csak akkor dolgozik, ha a fűrész nem tud.
-  Anyagmegtakarítás, mert a fűrész keskenyebb vágásrésű, mint a maró.


Lignomat Kft.
9700 Szombathely, Zanati u. 51.
Tel.: 94/900-050. www.lignomat.hu


Tetszett a cikk?