Faipari szerszámkincsek (1. rész)

A Kozmában hagyománya van a régi szerszámok tiszteletének. Az évfordulóra az egyik kéziműhelyben kialakított házi múzeum a 150 éves gyalupaddal, a lábbal hajtott esztergával és a rengeteg szépen rendbe hozott kéziszerszámmal sok diákot vonz, és a külső látogatók is megcsodálják ezeket a régi míves, szép tárgyakat, szerszámokat.
Az oktatás szellemiségének alapja a hagyományos kézművestechnikák ismerete, tisztelete.
Valljuk: aki nem ismeri a múltat, az nem tud biztonsággal tekinteni a jövőbe sem. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a famegmunkálás is az egyik legősibb mesterség, kb. 5000 éves dokumentált múltja van.
Természetesen a hagyományos eszközök tisztelete nem zárja ki a legmodernebb, számítógép-vezérlésű gépek tanítását, használatát, hiszen mi is tudjuk, hogy az a jövő útja.
A Kozmában az elmúlt 20 évben 4 olyan szakmatörténeti kiállítás is volt, amely a faipari szerszámok zömét és néhány érdekes technológiát mutatott be.
A nagysikerű, több száz szakmai látogatót vonzó kiállítások sora most folytatódik.
A 2008-ban, a szakma lassan ködbe vesző múltját féltő szerszámgyűjtők, egyetemi tanárok, szakmatörténeti kutatók, szakírók által megalapított Magyar Famíves Céh Egyesület, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolával közösen bemutatkozó kiállítást rendez 2010. február 26-i megnyitóval. A kiállításon az alapító tagok, esetenként több ezer darabos saját szerszámgyűjteményük legizgalmasabb, legértékesebb darabjait mutatják be. A cél az, hogy minél több hagyományos fás mesterség képviseltesse magát:

  • elsősorban az asztalosság, de az esztergálás, a kádár- és bognármesterségek, az ácsok, a hangszerkészítők, az öntőminta- készítők szerszámaiból is lesz válogatás.
     

A megnyitó napján élőben mutatnak be különlegességnek számító régi technikákat, eszközöket:

  • a rómaiak óta ismert kézi rönkfelfűrészelést álló bakon,
  • kézzel hajtott rózsafüzérgyöngy-esztergát
  • lábbal működtetett faesztergát,
  • kézzel hajtott lombfűrészt.
     

Természetesen a szerszámok gyűjtéséhez, beazonosításához hasznos szakirodalom és katalógusok, speciális könyvek is bemutatásra kerülnek.
Az egyesület a tervek szerint időszaki tematikus és vándorkiállításokon, bemutatókon ismerteti speciális anyagait, illetve elsősorban honlapján keresztül az interneten kíván tanácsokat adni a szerszámgyűjtőknek, a szakmatörténet iránt érdeklődőknek.


Pauló Tamás
faipari mérnök-tanár
 


Tetszett a cikk?