Dönthető tengelyű marógépek Európából

A Fa Elefánt Kft. által forgalmazott „T modellek”, melyek a dönthető tengelyű marógépek tárházát foglalják magukba, szintén az Európai Unió területén készültek, biztosítva ezzel a már említett felsőfokú minőséget. A legközkedveltebb gépek a T 800 i, a T 1000 S és a T 1002 S modellek, melyek szintén dönthető tengelyű marógépek, ám mégis jelentős mértékben eltérnek egymástól.
A T 800 i modell már az első pillantásban kitűnik a többi közül. A robusztus öntvény, alsókitámasztóval is megerősített csapozókocsi a T 800 i modell büszkesége. A felül és alul elhelyezkedő tömör csapágyacélrúdon mozgó csapozókocsi precíz, könnyed mozgását a 4 db excenteres csapággyal felszerelt acélkerekek biztosítják. A hosszabb, nehezebb munkaanyagok csapozása is gyerekjáték, mivel az alsó kitámasztó a kocsit stabilan tartja a maró asztalával egy síkban, emellett biztosítja a párhuzamosságot, így a munkaanyag ezen felfeküdve egyéb kitámasztást nem igényel. A csapozókocsira egy forgatható teleszkópos vezető van felszerelve, mely szintén szögbe állítható. A vezetővonalzón lévő csúsztatható, átfordítható ütközők segítenek abban, hogy az összes megmunkálásra váró munkadarab pontos méretű legyen.
A másik szembetűnő különbség, hogy a T 800 i marótengelye a megszokottól eltérően előrefelé dönthető, így olyan munkafolyamatok is elvégezhetőek, melyeket más dönthető tengelyű maróval nem lehet elvégezni. A döntés rendkívül finoman, könnyedén történik, maximális pontosság mellett – 5 foktól + 45 fokig. A maróburkolat masszív erős kivitelű alumíniumöntvényből készült, melynek mindkét vezetőlapja századmilliméteres pontossággal állítható. Az ideális, por nélküli munkavégzés az asztalba beépített elszívórendszer, illetve a maróburkolat elszívócsatlakozójának gondos kialakításának eredménye.
 A gép 4 különböző sebességű fordulatszámon működtethető, illetve irányváltóval a forgásirány is változtatható. A marótengelyt egy nagy teljesítményű motor hajtja, amely a leállítógomb megnyomásával aktivál egy elektromos fékezőrendszert, és a tengely másodpercek alatt megáll.
(A folytatásban a T 1000 S és a T 1002 S modellek kerülnek bemutatásra.)
 

 


Fa Elefánt Kft.
8200 Veszprém, Budapest u.54.
Tel./fax: +36 88/404-519, +36 20/944-4408,
web: www.faipar.com,

 


Tetszett a cikk?