75 új gép egy kézből

Milwaukee a Li-ion specialista

A Li-ion technológia első alkalmazójaként (2005) a Milwaukee továbbra is kiemelt hagsúlyt helyez az akkus gépei fejlesztésére. A V28-as termékcsalád mellett a tavalyi évben megjelentek az új 18 és 12 V-os típusok, most pedig 2 új csavarbehajtóval (C14 DD fúró-csavarozó és C14 PD ütvefúró-csavarozó) az M14 széria is a piacra került. Ezzel a választékkal a Milwaukee lefedi az összes felmerülő teljesítményigényt, amely az ipari alkalmazásban szóba jöhet.
Az M12 szériában idén megjelenő típusok a C12 DD kétsebességes akkus fúrócsavarozó, a C12 RAD egysebességes sarokcsavarozó, a C12 IW kompakt ütvecsavarozó, a C12 JSR-0 rádió, két vizsgálókamera, valamint több mérőeszköz, amelyekkel már több mint 20 termék elérhető az M12 családban.
A nagyobb teljesítmény érdekében a 12 V-os gépek ezentúl 3,0 Ah kapacitású akkuval is elérhetők (C12 BX 3,0 Ah akku).
A 18 V-os kategóriában, faipari vonatkozásban megjelent a korábbi 12 V-os univerzális fűrész nagyobb társa, a C18 HZ, valamint a HD18 CS kézi körfűrész, és továbbra is népszerű a piacon a HD18 PD ütvefúró-csavarozó.
A Milwaukee akkumulátorok fejlesztésekor törekedtek arra, hogy az alkalmazásuk a lehető legjobban igazodjon a felhasználók igényeihez. Ezért beépítettek egy töltöttségjelzőt, amely 4 fokozatban mutatja az akku töltöttségi állapotát.

Továbbá azzal sem kell vigyázni, hogy mennyire terheljük a gépet, ugyanis a készülékbe egy mikroprocesszort építettek be, amely túlterhelés esetén automatikusan leszabályoz, így védi a cellákat a túlmelegedéstől és ezzel együtt a tönkremeneteltől. (DPM – Digitális védelmi elektronika). Akkuigény szempontjából univerzális a C12-28 DCR-O rádió, amely bármelyik Li-ion akkumulátorral működtethető.
Vezetékes készülékek között építőipari alkalmazásokra fejlesztették, de valószínűleg az asztalosok is kedvelni fogják helyszíni szereléseik során az új PLH 20-as fúrókalapácsot. 1,9 kg-os súlyával 1,7 J ütőerejével kiválóan alkalmas helyszíni szereléseknél falak, födémek fúrására, legyen tégla vagy beton, akár egykezes használatra is.

Erősít a faiparban az AEG

Talán akkora változáson még egy gépmárka sem esett át, mint az előző év óta az AEG. A narancssárga színre váltás a termék újrapozicionálását jelentette, egy attraktívabb energikus márka létrehozásával, mely mögött már 2009-ben 50 új bemutatott termék volt. Ez idén további 35-tel bővül majd, melyek egy része már most elérhető. Az idei fejlesztésekben a faipari szegmens is nagyobb jelentőséget kapott. Megjelent az MF 1400 KE kombi felsőmaró, melyet két cserélhető tartóvázzal és beépített LED-lámpával szereltek fel. Az egyik egy fix váz, amely nagy ovális alaplapjával kiválóan alkalmas élmaráshoz, míg a másik egy kör alakú talppal szerelt tartóváz bemerülő maráshoz. Az adapterek között másodpercek alatt válthatunk.
Szintén a faipar számára fejlesztették a PL 750 gyalugépet 82 mm-es gyalulási szélességgel, valamint az FS 140 rezgőcsiszolót és az EX 125 ES excentercsiszolót.
Kifejezetten táblák (OSB, könnyített lapok, gipszkarton stb.) szabására gyártják majd az MBS 30 Turbo kézi körfűrészt, amely ez év nyarától kerül a piacra. A gép speciális fogazású 127 mm-es lappal készül, vágási mélysége 31 mm. A gépet úgy fejlesztették, hogy beltérben is lehetővé tegyék a táblák szabását, ezért a gép hátulján egy saját elszívókészüléket helyeztek el. Vágás közben a „turbó” elszívórendszer a hozzácsatlakoztatott csövön keresztül kifújja a port, melyet akár egy közönséges vödörben is össze lehet gyűjteni. A körfűrészhez kiegészítőként vezetősín kapható.
Szintén a körfűrészeknél maradva, a KS 55C körfűrész magas, 6100/perc fordulatszámával, míg a KS 66C készülék 56°-os dönthetőségével emelkedik ki kategóriájában.
Az akkumulátoros gépek között az AEG is folyamatosan erősíti a Li-ion technológiát. Mindezt teszi úgy, hogy a már meglévő NiCd akkus gépek is fejleszthetők legyenek, ezért az akkuk a régi GBS készülékekkel is kompatibilisek. A tavalyi évben jelent meg a 18 V-os széria, melyben a csavarbehajtók mellett akkus gyalu, dekopírfűrész, kézi körfűrész és szablyafűrész is szerepel. Az idei év újdonsága a kiváló árfekvésű BS 12 G és BS 14 G fúrócsavarozók. Multitool néven jelenik meg az AEG 12 V-os Li-ion akkujával felszerelt univerzális gépe, amely a jövőben egyre több adapterrel lesz elérhető.

Tartozékok

A gépek mellett egyre nagyobb jelentőséget kapnak idén a tartozékok. A márkákhoz pozicionált saját tartozékok, amely azt jelenti, hogy az AEG-nek is lesz saját tartozékválasztéka, ami lefedi az iparosmunkák 80%-át. Speciális tartozékok pedig (pl. gyémánt fúrókoronák) Milwaukee márkanév alatt lesznek elérhetőek.

M. L.


www.milwaukeetool.hu
www.aeg-powertools.hu
 


Tetszett a cikk?