Dupla jubileumi év az AKE-nál!

Ez a húsz év úgy tűnik, gyorsan eltelt, az AKE a hazai szerszámpiac meghatározó szereplőjeként folyamatosan kiszolgálta a hazai gyártást, úttörőként honosított meg innovatív technológiákat, és alakította a szakmai közéletet. A jubileum apropójaként Karl Heinz Rosner úrral, az AKE Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával a szerszámpiacról, az AKE-ról beszélgettünk.

– Rosner úr! Egy gazdaságilag elég nehéz perióduson vagyunk túl, mi történt ezeken a piacokon, és miképp védte ki az AKE a válság negatív hatásait?

– Nos, a tavalyi év tényleg nem számított a sikerévek közé sem Európában, sem Magyarországon. A németországi faiparigép-gyártás teljesítménye tavaly közel a felére esett vissza, és a szerszámgyártók is forgalomcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni. Az AKE-csoport tavaly közel 30%-kal kisebb forgalmat bonyolított le, ezen belül a kelet-európai forgalom 40%-kal csökkent, a magyarországi teljesítményünk pedig közel 20%-kal.
Szerencsénkre mi 2007-ben komoly átszervezéseket, költségcsökkentést hajtottunk végre az AKE-nál, csak Magyarországon 20%-kal csökkentettük a költségeinket, növeltük a hatékonyságot, javítottunk a termékminőségen és csök kentet t ük a szállítási időket. Sokat javítottunk a szállítási biztonságunkon, a teljes szortiment 95%-át raktárról azonnal képesek voltunk és vagyunk azonnal szállítani.
Ez egy megrendelés esetében át lagosan max. 1-2 napos szállítási időt jelent. Ha egyedi szerszámról van szó, akkor is általában 2-3 héten belül szállítunk, különleges esetekben ez az idő 1 hétre csökkenhet. A szerszámok minőségét illetően pedig folyamatosan mind a technológia, mind a szakembergárda oldalról több „fejlesztést” hajtottunk végre.
Ha ezeket a fejlesztéseket, átalakításokat akkor nem léptük volna meg, akkor a 2009-es év is komolyabb fejtörést okozott volna az AKE-nak.

– Mit gondol, most már bizton állíthatjuk, hogy kifelé tartunk a válságból? Ön szerint mikor kezdenek ezek a piacok ismét növekedésnek indulni?

– Véleményem szerint a szerszámpiacon ez az év már az óvatos növekedés, kilábalás éve lesz. Nyugat-Európában már 10% közeli növekedéssel számolunk e tekintetben, míg Kelet-Európában 2-3%-nál nagyobb növekedés valószínűleg nem várható.
Természetesen vannak kimagaslóan jó piacok a világban, példul a Távol-Kelet, Indonézia, Thaiföld, Kína, amelyek e válság alatt is jól húztak, de ez a tény nem releváns a hazai piac szempontjából. Itthon az AKE egy jó évkezdést tudhat maga mögött, így reményeink szerint talán Magyarországon is megindulhat egy lassú növekedés. De várakozásaink szerint érezhető javulást csak az év második fele fog hozni a hazai piacon.

– Milyen intézkedések történtek a szerszámpalettát illetően az elmúlt évben? Esetleg elmozdult az AKE az olcsóbb-gyengébb minőségű szerszámok irányába?


– Egyértelműen nem. Mi a magas minőségű szerszámok piacán vagyunk és akarunk jelen lenni, fő célpiacaink a közép- és nagyüzemi minőségi fatermékgyártók.
Emellett inkább a gyártás racionalizálásába fektettünk energiákat: például a nagyobb élőmunka-igényű high-tech Mustang lapjaink gyártását Magyarországra koncentráltuk és az automatizálható termékek maradtak Németországban. Javítottuk a kihasználtságot, csökkentettük az előállítási költségeket. Továbbá folyamatosan fejlesztettünk az új, különleges egyedi szerszámok tekintetében és új területekre is bemerészkedtünk, mint például a szigetelőanyagok (üveggyapot, kőzetgyapot stb.) konfekcionálása, vágása.
Időközben a nagyobb vevőink igényeire reagálva egy „all inclusive” szolgáltatással is jelentkeztünk. A Nyugat-Európából induló szolgáltatás lényege, hogy a vevők tulajdonképpen nem szerszámot, szerszámokat vásárolnak, hanem egy folyamatos minőségi szerszámozottságot. A szerszámszállító gondoskodik mindenről, szerszámok, élezés, javítás, a vevő pedig a megmunkált folyóméter arányában fizet. Ez a megoldás már sokkal összetettebb és bonyolultabb – már-már banki/pénzügyi – szolgáltatás a részünkről, és főképp a nagyobb cégek élnek vele a piacon.

– Mi várható az idei évben az évfordulókhoz kapcsolódóan?

– Természetesen több dologgal is készülünk a dupla évforduló tiszteletére. Már áprilistól indulnak akcióink a szerszámokat illetően, amelyek egész évben folytatódnak. Júniusban ismét megrendezésre kerül az immár hagyományos focikupa Szombathelyen, fakultatív gyárlátogatással összekötve. Szeptemberben gyárlátogatást szervezünk vevőinknek a németországi Balingenbe, németországi központunkba és természetesen a Ligno Novumra is készülünk, ahol új szerszámmegoldásainké lesz a főszerep.
Ilyen újdonság például az egyik új fejlesztésünk, a PLT-Ultra zerspaner, amely a Plus Life Time filozófiába illeszkedik. E konstrukció több előnyt is kínál a felhasználók számára. A speciális élkialakításnak köszönhetően az élezéseket követően változatlan marad a szerszám vágásszélessége, szükségtelen a gép utánállítása szerszámcsere esetén. A szerszám üzemeltetése is gazdaságosabb, mivel a korábbinál kisebb DIA-fogak a beszerzési és az élezési, karbantartási költségekre is pozitív hatással vannak.
Másik újdonságunk a különböző bevonattal ellátott bútorlapokhoz kifejlesztett A+B élmaró szerszám. Azoknak ajánljuk, akik jelenleg páros megmunkálógépen zerspanerrel dolgoznak, s elégedetlenek a megmunkált felület élminőségével, a szerszám élettartamával, a munkadarabra vagy folyóméterre vetített megmunkálási költségeivel. Az új, páros élmaró-garnitúra forgácsterelésének köszönhetően 12 és 50 mm közötti lapvastagságig rugalmasan használható, s ha az esetek 90%-ában 18 mm-es bútorlaphoz használjuk, e területen akkor sem kell fokozott szerszámkopással számolnunk a nagyobb igénybevétel miatt. Az élminőségben és az élettartamban is jelentős javulás tapasztalható a felhasználók tapasztalatai alapján.
Ezen újdonságokat a Ligno Novumon testközelből, személyesen is megismerhetik a vásár látogatói.

Hőbör Tamás


Tetszett a cikk?