Kezelési komfortból jeles (videóval)

Megszületett két vezérlési rendszer, az x-motion és az e-motion, amelyek a rendszerben való gondoskodás jegyében egyre több géptípusnál elérhetők, és lehetővé teszik a „hálózatba kötött műhelyek” létrehozását is.

x-motion


A gépek összes beállítási paramétere egy LCD-kijelzőn állítható és nyomon követhető. Az értékek bevitele billentyűzet segítségével történik.
Körfűrészgépeknél az x-motion vezérlés a fűrészlap magassági és szögállításhoz szükséges paraméterek beállítását egyszerűsíti le, mivel a kezelőpanelen beírt értékre a gép automatikusan beáll. Szintén a kezelőpanelen keresztül választható meg a fordulatszám, valamint a programvezérelt vezetővonalzó vágásszélessége.
A kappa 550 gépeknél még két figyelemre méltó opció található: a „Control”, valamint a „parkolás” funkció.
A „Control” a gép memóriájából előhívható vágási programokhoz az elővágóegység pozícióját is rögzíti, így az elővágó vágásszélessége és vágásmagassága a mindenkor tárolt szerszámadatoknak megfelelően áll be. Az elővágó „parkolás” funkció gombnyomásra oldalra mozgatja az elővágót, helyet biztosítva ezzel nagyobb átmérőjű körfűrészlapoknak is. További előnye a megoldásnak, hogy az elővágó kikerül a vágási vonalból, mely megóvja az elgyantásodástól.

e-motion

A korszerű vezérlési opciókkal felszerelt Format4 gépek jelenleg a következők:
kappa 550 x-motion
-formatizáló körfűrész,
kappa 550 e-motion
- formatizáló körfűrész,
kappa 40 x-motion
- formatizáló körfűrész,
perfect 610 e-motion
- élzáró
perfect 710 e-motion
- élzáró

Az e-motion vezérlés segítségével egy 10,4”-os TFT képernyőn könnyed érintéssel kiválasztható és beállítható a gépek összes funkciója. Körfűrészeknél gombnyomásra állítható a fűrészlap magassága, dőlésszöge, amely automatikus vágásmagasság-korrekcióval működik. A kezelőpultról ellenőrizhető az éppen aktuális fordulatszám amely fokozatmentesen állítható be, de ugyanígy állítható a párhuzamütköző is. A különböző szerszámok, illetve gyakran ismétlődő szabásprogramok számára szerszámhelyek állnak rendelkezésre a memóriában. A kappa 550 e-motion géphez emellett vágásoptimalizáló szoftver integrálható. Ezt a Ardis vágásoptimalizáló programnak a Format4 kezelési koncepcióba való beillesztése teszi lehetővé.
A közelmúltbeli fejlesztések egyike az e-motion vezérlés élzáró gépekbe történő adaptálása. Segítségével 1-2 perc alatt bármilyen élanyagra átállhatunk és kilépéskor a gép automatikusan felajánlja a beállítások elmentését. Így ha legközelebb ugyanezt az élanyagot alkalmazzuk, elég egy gombnyomás és az összes aggregát a megfelelő pozícióba áll. A kezelő munkáját nagyban megkönnyíti a magyar nyelvű kezelőfelület, valamint a jól látható piktogramok, amelyek az éppen beállított gépegységet szemléltetik. Az e-motion vezérléssel ellátott gépek sorba kapcsolását az etikettnyomtató funkció biztosítja, a következőképpen: az Ardis szoftver segítségével elvégezzük az optimalizálást, amely alapján az ütközők és vágási szögek automatikus pozicionálásával elvégezhető a leszabás, miközben minden alkatrészhez egy vonalkóddal ellátott etikett készül. A vonalkódot a CNC, illetve az élzáró beolvassa, és az ott megadott információk alapján a CNC elvégzi a furatolási munkákat, az élzáró pedig a vonalkód alapján „tudja” a munkadarab melyik oldalára milyen élzárás kerül. A Ligno Novum kiállításon a Felder standján élőben, működés közben is megtekinthető lesz a a perfect 610 e-motion kivételével az összes x-motion és e-motion vezérléssel felszerelt berendezés.

A vezérlés gyakorlati felhasználásáról a Felder élzáró bebutatása:

hirdetés
">


Felder-Group Hungária Kft.
8330 Sümeg, Eitner u.
Tel.: 87/510-770.
www.felder.hu


Tetszett a cikk?