Üzemben a Format4 legnagyobb élzárója

Fontosabb gépegységek dióhéjban
Élőmaróegység: két egymással szembe forgó marófej, amelyek közül az első ellenirányban forgácsol és az alkatrészek élének utolsó 3-4 cm-ét munkálja meg, kiküszöbölve a végek lekapását.
Ragasztóadagoló: a berendezés ragasztótartályos kivitelű, amely gyorscserés rendszerű. Előnye, hogy profilozott alkatrészek éleit is egyenletesen ragasztózza és alkalmazása rendkívül gazdaságos.
Véglevágó egység: 90°-ban, valamint 15°-ban képes a véglemarásra, automatikus beállítással. A 15°-os beállítás a szabásban lévő esetleges apró pontatlanságokat hivatott kiküszöbölni, ugyanis így nem fordulhat elő, hogy a fűrész az élzáró anyag felületébe vág.
Maróaggregát: a multifunkciós aggregát szintbemaráshoz, rádiuszmaráshoz, valamint fózoló maráshoz egyaránt alkalmas. Két egymástól független maróegységből áll, melyek magas frekvenciájú motorokkal vannak felszerelve.
Végmaró egység: egyetlen maró végzi az első és hátsó sarkok véglekerekítését, ám eközben is tudja tartani a gép a 12 m/min sebességet. A végmaró egység a rádiuszos végeket is leköveti, így postformingolt élek marására is alkalmas.
Polírozóegység: tökéletes „finish”, ABS és PV C élanyagok polírozására egyaránt, biztosítja, hogy minden él a lapfelülettel megegyező minőségű legyen. Opcióként felszerelhető egy felszóróegységgel, amely políranyagot fúj a munkadarabra.

A 2 fős családi vállalkozás 1999-ben alakult, már akkor is a minőségi bútoripari munkák felé irányulva. Az évek során ez az irány tovább erősödött, külföldi munkák kerültek képbe, melynek nyomán létszámban és gépállományban is fejlesztések történtek. Ma a vállalkozás 7 fővel dolgozik, a legigényesebb hazai és külföldi munkákra specializálódva, mint például luxus lakásbelsők kivitelezése, szállodák, önkormányzati intézmények, bankok, székházak, irodaházak és egyéb közületek belső tereinek kialakítása, de gyártottak már kastélyrecepciót, exkluzív kaszinóbútorzatot, egyedi dekorációs berendezéseket is. A cég a tökéletes kivitelezés mellett nagy hangsúlyt fektet a saját design kialakítására, és az egyedi tervezésre is. Európa számos országában dolgoztak már Svájcon, Franciaországon át egészen Belgiumig. Az élzáró-beruházás szükségességéről és a tapasztalatokról Fügedi Ákos ügyvezetőt kérdeztük:

– A legfontosabb gépeink megvannak, a lapszabást is saját formatizáló körfűrészen végezzük, de ez idáig bérmunkában élzárattunk – mondja az ügyvezető –, tehát az élzárás már régóta megoldásra váró probléma, hiszen munkáinkhoz havonta több rakat laminált lapot dolgozunk fel, emellett dekorozott, valamint fa élléccel ellátott furnérozott táblákból is jelentős a felhasználásunk. Ezért döntöttünk egy saját élzáró vásárlása mellett, melynek kiválasztásánál az áron kívül az egyszerű használhatóság és gyorsaság volt a fő szempont. Egyik részről ez a beállításokban mutatkozik meg. Ez a gép a Format4 e-motion vezérlésével rendelkezik, melynek segítségével minden beállítási művelet egyetlen érintőképernyős kezelőfelületről szabályozható. Ráadásul nemcsak magyar nyelvű szöveg, hanem apró rajzos ikonok is szemléltetik, éppen mely paramétert állítjuk. Gyakorlatilag 1-2 perc alatt bármilyen élanyagra átállhatunk, és kilépéskor a gép automatikusan felajánlja a beállítások elmentését. Ez azt jelenti, hogy legközelebb ugyanennél a lapvastagságnál, illetve élanyagméretnél gombnyomásra az összes aggregát másodpercek alatt a megfelelő pozícióba áll és már kezdődhet is a munka. Így egy új alkalmazott már az első napon is tudja kezelni a gépet, ez alapvető szempont volt a kiválasztásnál. Másik szempont, mondhatjuk úgy, a „késztermék” előállítás. Tehát olyan felszereltségű gép, mely minden műveletet elvégez, így sem elő-, sem utómunkálatokat nem igényel az alkatrész. Ezalatt értem az előmaró egységet, amely akkor is megfelelő minőséget garantál, ha az elővágó nyoma bennmaradt az élben, illetve a gép végén elhelyezett saroklegömbölyítő aggregátot, amely megspórolja a kézi saroklekerekítés idejét.

– Előtolás tekintetében nem ez a leggyorsabb gép a piacon, a gyakorlatban ez hogyan mutatkozik meg?

– A katalógusokban megadott előtolásértékek gyakran megtévesztőek. Ez a gép 12 m/min sebességgel dolgozik, azonban ezt folyamatosan tudja, akkor is, ha a saroklegömbölyítő maró is üzemel. A 12 m/min sebesség rendkívül gyors, ezt bárki tapasztalhatja, aki a gép végére elszedőként áll be. Elég egy alkatrészt rosszul forgatni a raklapon, és néhány másodperc múlva derékig érő torony alakul ki.

– Volt-e valamilyen hiányossága vagy hibája a gépnek az eddigi használat során?

– Az elmúlt másfél hónapban több mint 4 km élanyagot vittünk fel – melyben volt PVC, ABS és tömörfa élléc egyaránt –, mindegyiket az elvárt minőségben. Tudásában és precizitásában ez a berendezés felülmúlja a meglévő gépeinket, és persze nem szabad megfeledkezni a megbízható háttérről sem, amelyet a Felder Group és szakemberei garantálnak. Persze ilyenkor mindig felmerülnek újabb igények, például egy olyan anyagtovábbítóra, amely az elszedő oldaláról automatikusan a kezelő oldalra szállítja az anyagot, de ez már egy újabb beruházás kezdete lenne...

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?