Tyrannosaurus Conturex


Kocsis János, a cég vezetője elégedett a Conturex nyújtotta előnyökkel

– A Holz Team Kft. évekig egy ablakgyártó központtal dolgozott sikeresen a piacon, mégis miért gondolkoztak a technológiaváltáson? – kérdeztük Kocsis Jánost, a Holz Team ügyvezető-tulajdonosát.

– Az utóbb időben megtapasztaltuk, hogy a nyílászárók piaca, a vevői igények és hozzáállás megváltozott, egyre inkább minden az egyediségről és rugalmasságról kezd szólni és emellett ma már a különböző profilok, profilrendszerek egyidejű gyártása, gyárthatósága is alapkövetelmény. Gondoljunk csak arra, hogy ma már nem elég 68-as szerkezetet gyártani, kell lenni válaszunknak a vastagabb szerkezeti igények, a fa-alu rendszerek vonatkozásában is.
A rugalmasság mellett további igényünk volt, hogy az új technológiával egyszerűsítsük a gyártást, spóroljunk energiát, anyagot, csökkentsük a holtidőszakokat, az átszerelés, átszerszámozások idejét, csökkentsük az emberi hibalehetőségeket és növeljük a minőséget.
Háromféle irányban vizsgálódtunk. Megnéztük, hogy a legújabb ablakgyártó központok mit tudnak nyújtani e területen, mérlegeltük, hogy az ablakgyártásra specializált CNC-megoldásokkal a céljaink hogyan teljesülnek, illetve számba vettük a Weinig új Conturex technológiáját is. Kezdetben a Conturex a költsége okán nem tűnt igazi alternatívának, de a sok hónapi vizsgálódásunkat követően mégiscsak a Conturex mellett döntöttünk, és most már kijelenthetem, jó döntést hoztunk.


Precizitás, átgondolt termelékenység és rugalmasság a Conturex főbb jellemzői

– Mi az alapvető különbség a Conturex és a régi ablakgyártó központon alapuló technológiák között?

– Nos, az ablakgyártó központtal keretben gyártottuk az ablakot, a keretpréselés után az ablakszerkezetet még körbemartuk, nem volt tökéletes a minőség, a favédelem és ezt követően sok kézimunkával fejeztük be a szerkezetet.
A Conturexszel alkatrészben gyártunk, alkatrészben impregnálunk, így a csapozást, minden egyes furathelyet el tudjuk látni favédelemmel. Továbbá az alkatrész tökéletesen előkészített, furatolt és a felületi minőség is egy nagyságrenddel jobb, mint korábban.

– Miért jobb a minőség?

– Ha a gép oldaláról vizsgálódunk, akkor talán két tényt kell megemlítenünk. A Conturexnél az alkatrész fixen rögzített – a befogókarok szilárdan megfogják – és a megmunkálószerszám, illetve az asztal vezérelten mozog. Az ablakgyártó központoknál a munkadarab mozog és az előtolás bizonytalansága általában látszik a felületen.
A Conturex egy rövidhidas (nem konzolos) CNC, zsugorkötéses, kúpos befogású CNC-szerszámokkal, ami soha nem látott precizitást biztosít a megmunkálásnál.

– Mi van az energiaköltségekkel?


Az etetőoldali pufferzónába 40 percnyi megmunkálásra elegendő fríz tárolható be

– Bár ezt nehéz egzaktan megmérni, de a tapasztalok azt mutatják, hogy csökkent a gyártásra fordított energiafelhasználásunk. Gondoljunk csak arra, hogy egy ablakgyártó központ esetében folyamatosan pörögnek a megmunkálótengelyek, a jelenlegi technológia pedig csak akkor pörgeti a tengelyt és a szerszámot, ha a vezérlés konkrét megmunkálást kér a géptől.

– Akkor nézzük meg magát a technológiát, illetve azokat a tényeket, amelyek lényegesen javították a hatékonyságot.

– Akkor talán a megrendeléstől, a nyílászáró tervezésétől kezdeném. A megrendelés fixálását követően az ablakszoftver, a Prologic komissiózva megrendeli az élanyagot a beszállítótól, amely fordított technológiai sorrendben megérkezik az üzembe. Szabni nem kell, tehát az anyag mehet a gyaluautomatába, majd ezt követően érkezik a Conturexhez. A ablakgyártó program értesíti a CNC-t, hogy milyen sorrendben kéri az anyagot. A kezelő pedig az etetőoldalra szépen felhelyezi a kívánt sorrendben az alkatrészeket, a méretre szabott frízeket. Az sem baj, ha a kezelő téved, hiszen a Conturex minden felfogás előtt ellenőrzi a kiinduló fríz méretét, és ha eltérést talál, értesíti a kezelőt, aki dönt. Nagyon fontos előny, hogy az alkatrészeket nem kell összepárosítani, összeválogatni a megmunkálás igénye, a szerszám paramétereit figyelembe véve. Egy ablak összes alkatrésze mehet akár egy csomagban egymás után. Iszonyú nagy előny, hogy nem kell az átszerszámozás, a szerszámcsere idejével bajlódnunk, azt nem kell figyelembe vennünk.


2x24 pozíciós szerszámtár és a két megmunkálóaggregát a gördülékeny megmunkálás alapja

Régebben az ablakgyártó központ esetében muszáj volt blokkokban gyártanunk, hiszen az átszerszámozás időigénye nagyon nagy volt. Egy komplett átszerszámozás az ablakgyártó központnál 5–6 órát vett igénybe. Heti 2 alkalommal számolva ez éves 500–600 munkaóra kiesést jelentett, ami a mai rezsióradíjunkkal számolva akár az évi 4 millió forintot is elérhette.
A Conturexnél nincs átszerszámozási idő, ami akár egy CNC esetében is elképzelhetetlen. Van ellenben két szerszámtár max. 48 szerszámhellyel és van két főorsónk. Amíg az egyik dolgozik, a másik tengely szerszámot cserél, a következő megmunkálás, munkadarab függvényében. Lehet fűzött szerszámokat is használni max. 12 kg-os szerszámsúllyal, és a max. szerszámátmérő 340 mm is lehet.
Nos visszatérve a technológiai sorhoz: a kezelő felrakja a kívánt frízeket az etetőoldalra, majd megnyomja a gombot és a gép önállóan dolgozik 30–40 percet és legyártja a kész alkatrészeket. A dolgozó ebben a 30–40 percben mással foglalkozhat: reggelizhet, ebédelhet, előkészíthet, gyalulhat vagy amit éppen a gyártás akkor megkíván.
Csak csendben jegyzem meg, ha a tulajdonos például vállalja a gépfelügyeletet, akkor 40 perccel meghosszabbítható a munkaidő. A dolgozó még a munkaidő végén felpakolja az alapanyag-szortimentet, hazamegy és a gép még 40 percig dolgozik az éppen aktuális megrendelésen.


Az Unimat 500-as a fríz előkészítéséért, gyalulásáért felel a technológiai sorban

– Ezáltal lehetséges volt az élőmunkán is spórolni?

– Igen, ezen a területen most három emberrel kevesebb dolgozik, akiknek ha csak a bérköltségét számolom ki egy évre, az is több milliós tétel. Arról nem is beszélve, hogy a logikus termelés, az automatizálás okán alacsonyabb képzettségű dolgozó is meg tudja most ezt a munkát csinálni.

– Milyen a termelékenység?

– Míg a régi technológiánk a megrendelésállománytól függően hullámzóan teljesített, átlagosan 18–20 db ablakot tudott kompletten elkészíteni egy műszakban, addig a Conturex cca. 30–33 ablakot tud műszakonként, amelyek akár mind különbözőek lehetnek. És az alkatrészek előkészítettsége is ideális. Az összes furat is elkészül az alkatrészen, legyen szó köldökcsapfuratról, vasalatfuratról, zárhelyekről, szellőztetőfuratokról és a vasalatpozicionáló furatokról. Sokkal gyorsabban tudunk így dolgozni és a tévedés lehetőségét is minimalizáltuk.

– Mire van most felszerszámozva a cég, milyen termékeket gyárt a HOLZ TEAM Kft.?

– Leitz szerszámokat használunk a pontosság és a nagy előtolási sebességek miatt és 68-as és 90-es szerkezeteket gyártunk, ami a profilvastagságot illeti. Emellett fa-alu rendszereket is gyártunk, íves szerkezeteket, de akár egy gerébtokos rendszert is elvállalunk. Érdekesség, hogy saját magunk gyártjuk a zsaluszerkezeteket is, amit régebben a gyártási nehézségek miatt nem vállaltunk.

Hőbör Tamás


Tetszett a cikk?