Gyalugépek három kategóriában


Az AD531 kombinált gyalugép a kategória legkisebb tagja, mégis a „nagyokhoz” hasonló tudással bír

A legkisebb az 500-as széria AD 531 kombinált gyaluja, amely 310 mm késhosszal és 3,0 kW-os motorteljesítménnyel rendelkezik, kivitelében és felszereltségében a magasabb kategóriás gépekkel is felveszi a versenyt, azonban kedvező ár-érték arányával a kisüzemeket célozza meg.
Az öntvényasztalban elhelyezkedő gyalutengely két- vagy négykéses kivitelben kérhető, amely a magasabb kategóriás gépeknél ismert szabadalmaztatott Felder rendszerű késsel szerelt.
Ez lehetővé teszi, hogy a kezelő akár 2 perc alatt kicserélje a gyalukést mindenféle utánállítás nélkül, hiszen az önbeálló kések tizedmilliméter pontossággal a helyükre kerülnek. Az egyengetőasztalok együtt nyílnak, amely dupla előnyt biztosít, egyrészt helytakarékos, mert a fal felé nyitható, másrészt becsukás után mindig ugyanabba a pozícióba kerül. A gép vastagolóasztala 210 mm-ig süllyeszthető, beállítása skálával ellátott kézikerék segítségével történik.
Önálló egyengető gyalugép is található a kínálatban 700-as szérián belül az A 741 típus jóvoltából. Az AD 531-hez képest az egyengetőasztal hosszát ennél a gépnél megnövelték 1500 mm-ről 2000 mm-re.
A gépöntvényből készült masszív, hosszú egyengetőasztalok, a ráfutóasztalnál a fogásvétel komfortos beállíthatósága, valamint a dönthető ütközők jellemzik a gépet. A gép gyalulási szélessége 410 mm, vezetővonalzója 90 és 45° között fokozat nélkül állítható. Opcióként a gép nagyobb motorral (4,0 / 5,5 / 7,35 kW) is rendelhető.


Az AD741 berendezés opcióként felszerelhető a korszerű „PowerDrive” vagy „Digi Drive” vezérléssel, amely elektronikus vastagolóasztal-állítást biztosít

Ugyanennek a gépnek a kombinált változata az AD741 berendezés, amely továbbá hosszlyukfúró egységgel is felszerelhető. A gép játszi könnyedséggel pillanatok alatt átállítható egyengetésről vastagolásra, asztalonként 2 rugó segíti az öntvényasztalok együttes felnyitását. Alapváltozatban a vastagolóasztal magassági állítása kézikerék segítségével lehetséges, beépített számjegykijelző segítségével.
Opcióként két komfortos elektromos magassági állítás közül választhatunk. A „Power-Drive” vastagságbeállítás használatával az asztalbeállítás egy fordítógomb segítségével, a finombeállítás pedig egy nyomógombbal végezhető, miközben LED-kijelző mutatja a valós értéket.


A kívánt méret beállítását, majd a start gomb megnyomását követően a vastagolóasztal önállóan beáll a kiválasztott magasságba

A „Digi-Drive” programozható elektromos magassági állítás alkalmazásával egy billentyűzet segítségével beírhatjuk a kívánt vastagsági értéket, majd a „start” gomb megnyomásával az asztal automatikusan a beállított méretre mozdul. További funkció a 4 programozható vastagolóasztal-pozíció (láncméret). A kategória legnagyobb tagjai a 900-as szérián belül találhatók, egyengető-vastagoló és kombinált típusok közül egyaránt választhatunk. Az AD951 kombinált változat lényegében az A951 egyengető és a D951 vastagoló egyesítésével keletkezett, megegyező paraméterekkel.

Az AD951 gyalugép a legmagasabb igényekre készült méreteiben és komfortjában egyaránt. Gyalulási szélessége 510 mm, egyengetőasztalának hossza 2250 mm, akár 6 késes gyalutengellyel is felszerelhető, előtolása fokozatmentesen változtatható

Mindhárom berendezés alapváltozatban 4 késes gyalutengellyel rendelkezik, de lehetőség van akár 6 késes tengellyel történő felszerelésre is a jobb gyalulási minőség érdekében. A késtengely átmérője 120 mm. A nagyobb késhossznak megfelelően (510 mm) az alapváltozat motorteljesítményét megnövelték 4 kW-ra és az egyengetőasztal hossza is ennél a változatnál a legnagyobb (2250 mm).
A vastagolóegység előtolása a többi kategóriától eltérően fokozatmentesen állítható 4 és 16 1/min között, amely lehetővé teszi, hogy pontosan a megmunkált alapanyaghoz válasszuk meg a megfelelő előtolást. A kombinált kivitelnél a nagyméretű egyengetőasztalok nyitását 4 darab erős rugó tökéletesen könnyeddé teszi. Opcióként osztott nyomógerendával is felszerelhető a berendezés, amely a gumírozott behúzóhengerekkel kombinálva különböző vastagságú munkadarabok egyidejű megmunkálására alkalmas. A vastagolóasztal beállításához opcióként választható a „PowerDrive” vagy a „DigiDrive” vezérlés. Ebben az esetben a fordulatszám is a kezelőpanelről egy fordítógomb segítségével automatikusan állítható.


Felder-Group Hungária Kft.
8330 Sümeg, Eitner u.
Tel.: 87/510-770,
www.felder.hu


Tetszett a cikk?