Könnyedén a könnyű lapokkal

A Leitz ennek megfelelően kifejlesztette a vékony fűrészlapjait a könnyű lapokhoz.
A fűrészlap fő jellemzője, hogy a szélessége mintegy egyharmaddal keskenyebb a normál kialakítású formatizáló fűrészlapokhoz képest, a fogak homlokszöge pedig nagyobb a megszokottnál. E két módosítás okát a forgácsolás során fellépő erők csökkentésében keressük. Azzal, hogy keskenyebb a fűrészlap vágóél szélessége, kisebb fajlagos nyomás nehezedik a lapok papírráccsal kitöltött részére, így azok kevésbé hajlanak, illetve rezonálnak be a vágás során, és szebb, kipattogzásmentes vágásfelületet kapunk, mely alkalmas a jó minőségű élzárásra.
A nagyobb homlokszög hatására a fűrészlap meredekebb szögben merül bele az anyagba, illetve a kilépő oldalon is nagyobb a vágásszög, így kedvezőbb irányban keletkeznek a nyírási erők, ami szintén kisebb forgácsolási erővel jár, illetve a felület is szebb lesz.
A speciális foggeometriát és a keskeny lapszélességet egészíti ki a fogsűrűség és a lapok speciális előfeszítése, ami vibrációmentes futást biztosít és 10 dB(A)-el kisebb megmunkálási zajt is eredményez. Erre szükség is van, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy az ilyen üreges szerkezetű alapanyagok vágásakor a középső magrész felerősíti a fűrészelési zajt, ami az interferencia miatt többszörös hanghatásként jelentkezhet.


Leitz Hungária Szerszám Kft.
2030 Érd, Kis-Duna u. 6.
Tel.: 23/521-900.
www.leitz.hu


Tetszett a cikk?