Tömörfára hangolva

A tulajdonos, Végerbauer András 30 éve indította vállalkozását, mestervizsgáját már egészen fiatalon megszerezte, azóta elkötelezett a tömörfa iránt, s mint mondja, számára az asztalosság nem a lamináltbútor-gyártást jelenti.
– Mi a cég profilja? – kérdeztük a tulajdonost.
– A fő irány már a kezdetektől a tömörfából és furnérozott alkatrészekből gyártott bútorok, lépcsők és belső ajtók gyártása. Volt olyan év, amikor 250 darab belső ajtót gyártottunk, de lépcsőből sem ritka éves szinten a 10–15 darab. 90%- ban osztrák megrendelésre dolgozunk, így elvárás, hogy a legmagasabb minőséget képviseljük, ezért nem meglepő, ha még a furnérozott lapjaink is lécbetétes bútorlap magrésszel készülnek.
– Ez bizonyára változatos, nagy rugalmasságot igénylő munka?



– Mivel kivétel nélkül egyedi munkákkal foglalkozunk, így az elmúlt jó pár évben a legkülönfélébb vevői igényekkel kerültünk szembe – néhányszor nehézségekkel –, de manapság már sok mindenre felkészültünk. Lépcsőkből szinte nincs olyan forma vagy alapanyag, amelyből még ne gyártottunk volna. Az íves pofafával és térgörbe korláttal készült megoldásoktól a koracéllal, üveggel (akár Tiffany-üveg korlátbetét) kombinált megoldásokig. A közelmúltban szintén osztrák megrendelésre gyártottunk egy tekintélyes méretű ágyat, ennek érdekessége, hogy cirbolyafenyőből készült, amelynek bizonyítottan kedvező élettani hatásai vannak.
Számos lakás komplett berendezését kiviteleztük a hálótól a nappalin át egészen a konyháig. Talán legbüszkébb mégis azokra az ülőkékre vagyok, amelyeket 2000-ben II. János Pál pápa ausztriai látogatására gyártottunk, és ezeken az ülőkéken foglalt helyet a pápa, valamint a püspökök. Bár a megrendelői körnek köszönhetően a válság hatásait kevésbé éreztük, munkákban azonban manapság nem lehet válogatni. Ha kell, kivitelezünk télikertet, előtetőt, kerti pavilont vagy bármilyen egyéb faépítményt is.
– Hány fővel dolgoznak?
– Általában 4-5 fővel dolgozunk, közülük mindig 1-2 tanuló. Eddig összesen 13 tanuló töltötte nálunk a gyakorlatát, mindegyikük kellően felkészülten került ki tőlünk. Többen azóta maguk is sikeres vállalkozókká váltak.
– Miért volt szükség a beruházásra?
– Elégedett voltam a régebbi gépeinkkel is, hiszen teljes mértékben „megszolgálták” az idejüket, ám koruknál fogva a mai technológiák már túlhaladták őket. Nemcsak a pontosságra, hanem a gyorsaságra és hatékonyságra is gondolok itt, hiszen az élőmunka manapság nagyon drága, és az új gépekkel nemcsak a megmunkálás pontosabb, hanem a beállítások és szerszámcserék munkaigénye is lecsökken.
– Melyek voltak azok az előnyök, amelyek a Felder-csoport mellett szóltak?
– Először is el kell mondanom, hogy ha tehetem, a magyar ipart erősítem beszerzéseimmel, nem véletlen, hogy eddig régi Kiskőrösi gépekkel dolgoztunk. Sajnos a hazai faiparigép-gyártás mára igen háttérbe szorult, ezért körül kellett nézni import vonalon is. Fontos volt az is, hogy minden gépet egy kézből tudjunk beszerezni, így a telepítés, üzembe helyezés és később az esetleges karbantartási feladatok is egyszerűsödnek. A jelenlegi hazai piacot felmérve bizonyára kevesebb pénzből is be lehetett volna rendezni a műhelyt, de a minőség, a megbízhatóság és a korszerű felszereltség tekintetében a Format–4, illetve a Felder gépek bizonyultak kategóriájukban a legjobb választásnak.
– Milyen új gépeket állítottak üzembe?
– Törekedtünk arra, hogy ne csak alaptípusokat vásároljunk, hanem a lehetőségekhez mérten olyan opciókkal is felruházzuk a gépeket, amelyek hatékonyabbá teszik a munkát. Ezért üzembe állítottunk egy Format–4 Plan 51L egyengető gyalut hosszított asztalmérettel (3000 mm), elektromos asztalpozicionálással. Egy Format-4 exact 63 vastagoló gyalugépet power-drive vezérléssel, amely szintén elektronikus asztalemeléssel és programozhatósággal rendelkezik. Korábbi marógépünket lecseréltük egy Format–4 Profil 45 marógépre, amely bútor- és nyílászárógyártáshoz egyaránt alkalmas. Kategóriabeli áttörés a kappa40 x-motion formatizáló körfűrész, melynek fejmagasságú vezérlőpaneljén érintőképernyőről állítható nemcsak a körfűrészlap magassága, dőlésszöge és fordulatszáma, hanem a vezetővonalzó is motorikusan pozicionálható.
A tömörfa, valamint a furnérozott lapok csiszolása eddig szalagcsiszolóval történt, most ezt a műveletet egy finish 1102 kontaktcsiszoló géppel végezzük, amely jelentős minőségi javulást eredményezett.
Az előbbiek mellett helyet kapott az új műhelyben egy Felder FD 921 sorozatfúró, egy Felder FS 722 szalagcsiszoló, egy Felder FS 900 KF élcsiszoló és egy Format–4 hőprés.



A forgácskezelés központi helyen történik, ahol egy RL 300-as elszívóberendezés alá beépítettünk egy FBP 50 brikettprést, így a brikettált forgács 1/10 helyet igényel tárolás szempontjából, melyet a továbbiakban az üzem fűtésére hasznosítunk.
– Követi-e további beruházás a meglévőket?
– A következő „3 éves tervben” bemutatóteremmel bővítjük a telepünket, és felmerült a gondolata egy CNC-megmunkálóközpont üzembe helyezésének is, melyben a Felder-csoport szintén kiváló partnernek bizonyul. Ez azonban gondos tervezést igényel, hogy előnyeit megfelelő módon tudjuk kamatoztatni. Ezt a kérdést technikusnak tanuló kisebbik fiam bevonásával mérlegeljük, aki már az üzem munkájában is egyre nagyobb részt vállal.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?