Kompakt fúró-csavarozó a HILTI-től

A gyártó a készülék kifejlesztésénél rendkívüli figyelmet fordított a kezelői komfortra, talán ez az, ami miatt az asztalosok számára is ideális segítőtárs lehet. A mindössze 1,5 kg tömegű fúró- csavarozó formáját a korábbi típusok tapasztalataira alapozva még tovább finomították. Az ergonomikus markolat és a jó súlyelosztás révén a gép többórás használat után sem kényelmetlen. Műszaki paramétereit tekintve mindent tud, amit egy behajtónak tudnia kell. Csavarozó fokozatban 500 1/min fordulattal rendelkezik, míg fúrófokozatban 1700-at forog percenként. A 13 mm-es befogási kapacitású gyorstokmány nagyobb fúrók stabil befogását biztosítja, de HSS fúrószárak alkalmazásával fémek fúrására is lehetőség van 10 mm átmérőig, fafúrók pedig a gyártó ajánlása szerint 20 mm-ig alkalmazhatók.

Technikai adatok: HILTI SFC 14-A
Akkufeszültség / akkukapacitás
14,4 V / 1,6 Ah Li-ion
Fordulatszám 1 fokozat/2 fokozat
500 /1700 1/min
Fúrási átmérő fában Ø 20 mm
Fúrási átmérő acélban Ø10 mm
Fúrótokmány 1,5–13 mm
Nyomatékbeállítás 15+1 fokozat
Tengelyreteszelés Igen
Motorfék Igen
Méretek 192x80x225 mm
Max. nyomaték lassú 45 Nm
Max. nyomaték gyors 24 Nm
Tömeg 1,5 kg

Természetesen nem hagyták el a fejlesztők a gépről a világítást sem. A talpba beépített LED biztosítja ezt a célt. Ha a teljes munkaterület síkját akarjuk megvilágítani, akkor segítségül hívhatjuk az SFL 14-A akkus lámpát is, amely szintén ugyanezzel az akkuval működtethető. Az akkumulátoron egy további LED jelzőfény is található, amelyen mindig ellenőrizhetjük a töltöttség állapotát.

A tesztgyőztes
Nemrég az osztrák Bauzeitung építőipari újság kezdeményezésére egy teszt keretében vizsgálták néhány manapság népszerű könnyűsúlyú, kompakt, ipari fúrócsavarozó tudását. Céljuk egyrészt, hogy összemérjék egymással a gépeket, másrészt hogy tisztább képet kapjanak arról, hogy a vezetékes gépekkel szemben mennyire állják meg a helyüket a korszerű akkus fejlesztések. Három fontos tesztkritériumot határoztak meg:
1. teljesítmény (50% súllyal a pontozásban): a gyakorlati teszt során csavaroztak és furatokat készítettek mindegyik géppel, azonos körülmények mellett.
2. Tömeg és méretek (25%): lemérték mindegyik gép súlyát és befoglaló méreteit
3. Kezelés és kézreállóság (25%): aszerint rangsorolták a gépeket, melyikkel a legkényelmesebb a munkavégzés. Fontos volt ennél a tesztkritériumnál a jó súlyelosztás és az ergonómia.

Saját kategóriájában a HILTI SFC 14-A készülék mindhárom tesztpontban első helyen végzett, így tesztgyőztesként került ki. Legjobban szenzációs erejével győzte meg a tesztelőket. Az egyik feladatban kipróbálták, hány lyukat lehet fúrni egy akkutöltéssel. A HILTI SFC14-A készülék 45 db Ø 10-es furatot bírt az akkutöltöttség csökkenése nélkül.
Forrás: bauzeitung, www.diebauzeitung.at

A készülék alacsony súlyának köszönhetően fej feletti munkáknál is alkalmazható, kis méretének köszönhetően pedig szűk helyeken is használható. Növeli a kezelési komfortot a motorba beépített gyorsfék is, vagyis a nyomógomb elengedésével a tengely azonnal leáll, így rögtön folytatható a munka egy újabb csavarral. A mostoha körülményekhez is felkészítették a gépet, hiszen a gyártói adatok szerint az 1,8 méterről való leesést is túléli. A Hilti készülékek megbízhatóságának egyik eszköze a CPC elektronika, amely megvédi a rendszert a hibás használat által okozott károsodással szemben.
A Hilti gépeinek teljes élettartamán át gondoskodik készülékeiről, ez az úgynevezett „Életre szóló szolgáltatás.” A vásárlástól számított első két évben teljes mértékben ingyenes a gép javítása, karbantartása (készülék+akku). A 2 év teljesen költségmentes időszak után sem kell óriási javítási díjakkal számolni, mivel limitálták a javítási költségeket a készülék teljes élettartamára. A gyártási és anyaghibából eredő meghibásodások javítása (vagy a gép cseréje) a készülék teljes élettartamára szólnak.


www.hilti.hu


Tetszett a cikk?