Síkprések többféle megoldásban

A Holzmann HP típusú prések szerkezeti kialakításukat tekintve hasonló felépítésű gépvázra épülnek. A masszív, acélból hegesztett géptesten belül helyezkednek el a hidraulikus egységek, így azok nem foglalnak el plusz helyet a gép telepítése után. Ennek köszönhetően a gép bármely oldalról könnyedén kiszolgálható, megkönnyítve a présgép technológiai sorba való beépítését. A gép szerkezeti kialakításánál ügyeltek a praktikus részletekre. A présnyomás a beépített fogasléces megoldásnak köszönhetően egységes a prés teljes felületén, és az esetleges ragasztómegfolyások is könnyen letakaríthatók az alumínium nyomófelületről, mely elhasználódás esetén pár mozdulattal akár le is cserélhető.
A présgépek alapvetően négyféle típusban rendelhetők. Kisebb teljesítménykategóriába tartoznak a HP 20 és HP 60 típusok, míg a nagyobb présnyomást igénylő feladatokhoz tökéletesen használhatók a HP 70 és HP 80 típusok. A négyféle géptest négyféle felszereltséggel kapható.

  • A K modellek a nem fűthető lapú hidegprések.
  • A HW modellek már fűthető lapokkal felszereltek. A fűtésük külső rendszerről működtethető, a prés rácsatlakoztatható a műhely melegvizes fűtési rendszerére. A préslapok hőmérséklete alapvetően külső fűtési rendszertől függ, szabályozása kismértékben lehetséges a prés vezérlője segítségével.
  • A HWB modellek már önálló melegvizes bojlerrel felszereltek, a lapok hőmérséklete 70 °C-ra állítható be maximálisan. Így a prés hőenergiával való ellátása független a műhely fűtésétől, ennek előnye a nyári fűtésmentes időszakban mutatkozik meg.
  • K ( BUSSE ) modelleknél a lapok fűtése közvetlen elektromos árammal történik és már 120 °C-os préselési hőmérséklet is biztosítható. Különös előnyük a rövid felfűtési idő (100 °C-ra 10 perc) mellett az, hogy pontosan szabályozható a beállított fűtőlapok hőmérséklete. Kissé hátrányuk, hogy beépített elektromos fűtőlapoknak köszönhetően a présgépek nyitási mérete 50 mm, kisebb a többi fűtési kialakítású modellekhez képest.


A présgépeknél kétféle vezérlés közül választhatunk. Az összes géptípus alapfelszereltségben egy digitális kijelzésű vezérlőegységgel rendelkezik. A prések már az egyszerűbb vezérlőmegoldásnál is használhatók manuális vagy akár automata üzemmódban. Automata funkcióban beállítható a préselés ciklusideje automata présnyitással, melyben az időegység előre meghatározható. Emellett a hideg préskialakítás kivételével a lemezek fűtési hőmérsékletét is kijelzi a vezérlő. A présgépek opcionálisan felszerelhetők több beállítási lehetőséget biztosító PLC-vezérléssel. A többfunkciós vezérlőn könnyedén beállíthatóak az alábbi paraméterek:
Présnyomás értéke, fűtési intervallummal, melyet a vezérlő folyamatosan érzékel és szükség esetén be is avatkozik, így nincs szükség manuális présnyomás-korrigálásra a préselési folyamatnál.

  • Fűtési hőmérséklet pontos beállítása szintén tűrési paraméterekkel.
  • Idővezérlés, automatikus présnyitáshoz. Szabályozható napra és órára megadva. Ekkor a vezérlés automatikusan csökkenti a présnyomást, a prés hőmérsékletét és az előre megadott időben automatikusan nyitja a préslapokat.

Holz & Metal Kft.
9028 Győr, Fehérvári út 80.
Tel.: 30/638-9928,
www.holzmetal.hu


Tetszett a cikk?