Barázdaprofil, nem csak ablakokhoz

A technológia lényege abban rejlik, hogy a megmunkálandó faanyagot egy elő- és egy utógyalulásnak vetjük alá. Gondolhatjuk, hogy ezzel túl sok újdonságot nem mondtunk. Azonban a VariPlan Plus gyalufejet alkalmazva kiteljesedik a megmunkálási technológia lényege. A barázdaprofilos Leitz szerszámok használatával kiküszöbölhető az előhasadás jelentősége, még az oly nehezen megmunkálható fafajoknál is, mint a cseresznye, a mahagóni, a tölgy, az oak, dió, juhar, akác stb. Az előgyalulásnál használt barázdaprofilos késélkialakítás miatt, a szálkiszakadások mélysége nem mélyebb, mint a Riffel felület, így azok az utógyalulással könnyedén eltávolíthatók. A simítógyalulással tehát csak a barázdákat távolítjuk el, emiatt már nem léphet fel előhasadás a faanyag felületén. A barázdaprofilos technológia alkalmazásával a költséges csiszolási utómegmunkálások elkerülhetők, így jelentős többletköltséget takaríthatunk meg.
Gondolhatnánk, hogy a Riffel technológia alkalmazása a kettős munkaművelet miatt a termelés hatékonyságát jelentősen rontja.


HS vagy HW Microfinish gyalukés

HW RipTec gyalukés (Riffel/Riffel)

HW integrált gyalukés (Sima/Riffel)

Erre rácáfolnak a gyakorlati használat tapasztalatai. Egyik fő költségtakarékossági szempontot az jelenti, hogy a megmunkálási folyamat során lényegesen csökken a selejt alkatrészek darabszáma, illetve párhuzamosan lehetővé válik a nehezebben megmunkálható „B” minőségű alapanyagok hatékony gyalulása, ami a beépített alapanyag árcsökkenését eredményezheti, mellyel akár 15%-kal költséghatékonyabbá válik a termelés a kizárólag az egyenes élű szerszámok használatával szemben.
A Leitz VariPlan Plus gyártási technológiát használva a takarékosabb vágóélfelhasználás válik lehetővé. Ezt a Leitz háromféle kialakítású késeinek köszönhetjük. Ugyanazon VariPlan Plusz szerszámtestbe háromféle kialakítású kést helyezhetünk el.

  • HS vagy HW Mikrofinish gyalukést a simítógyaluláshoz.
  • HW RipTec gyalukést (Riffel/Riffel) gyalukést az előgyaluláshoz.
  • HW integrált gyalukést sima és Riffel élekkel a feladatnak megfelelő átfordítási lehetőséggel.


Mindhárom gyalukés lényeges előnye a többször élezhetőségben rejlik, úgy, hogy az élkörátmérő nem változik és a Riffel kések barázdaprofilja is állandó marad. Így egy kés többszöri élezés után is tovább használhatóvá válik.
A fejlesztés további előnye, hogy a háromféle VariPlan Plus kés közül választva tetszőlegesen alkalmazhatjuk őket, akár négyfejes gyalugépeken is elő- és simítógyalulásra egyaránt. Használhatjuk őket tisztán előgyaluként vagy tisztán simítógyaluként, attól függően, hogy mely gyalukést helyezzük bele a szerszámtestbe. A kétoldalt élezett gyalukések, (főként a sima/Riffel változatnál) tetszőleges behelyezésének köszönhetően nincs szükség két különböző késkészlet megvásárlására sem.
A magas fordulatszámot (amely akár elérheti az 12 000-es 1/min fordulatot) az alakzáró késrögzítés biztosítja. A különleges csavaros ékléces megoldásnak köszönhetően – illetve a késen kialakított hornyos megoldás miatt – pár mozdulattal azonos szerszámélkör-átmérő megtartása mellett cserélhetjük a gyalukéseket. A megmunkálás tökéletességét a rögzítőcsavarok elhelyezése is szavatolja, hiszen azok a forgácstéren kívül helyezkednek el. Ez biztosítja továbbá azt is, hogy kevésbé hajlamosak ez eltömődésre, lazításuk, illetve szorításuk nem okoz problémát.
A kezdeti befektetés hamar megtérül a szerszám hosszú élettartamának, a rövid gépállítási és szerszámcsereidőnek köszönhetően.


Leitz Hungária Szerszám Kft.
2030 Érd, Kis-Duna u. 6.
Tel.: 23/521-900.
www.leitz.hu


Tetszett a cikk?