Mesterség és művészet (1.rész)

Simítógyalu 1848Alapgyalu 1874
Pintérgyalu 1864Árokgyalu 1762

A díszítés esetenként csak a tulajdonos beleégetett vagy faragott monogramját jelentette, néha egyszerű rozettát, esetenként rovásfaragásos mintákat. Egy-egy szerszámot csillag, félkörív vagy pontsor mintával díszítettek. Ezek a külön erre a célra gyártott fém beütővel készült díszítések különösen a kádár- és pintérszerszámoknál voltak jellemzőek.
A legdíszesebb szerszámok szinte minden részlete faragott. Kutyafejek, emberalakok, vallásos szimbólumok, virágdíszek, akantuszlevelek vagy geometrikus díszítések találhatóak. Mindenfajta szerszámon találhatók díszítések, ugyanakkor talán legjellemzőbbek ilyen szempontból a gyaluk. Egyrészt gyaluból használták a legtöbb típust, másrészt ezeken a legnagyobb a felület a díszítésre. A Magyar Famíves Céh Egyesület tagjainak tulajdonában a több ezer gyári szerszám mellett jó néhány gyönyörűen faragott díszített eszköz is található. A 2010 februárjában rendezett első szerszámtörténeti kiállítás leglátványosabb darabjai azok a 200–250 éves gyaluk voltak, melyek egy múzeum vagy egy komoly magángyűjtemény legszebb darabjai is lehetnének.
A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola legtehetségesebb művész szakos diákjai a kiállítás dekorációjaként jó néhány szerszámot lerajzoltak. A művészien kidolgozott szerszámok és a róluk készült grafikák, akvarellek jó példák arra, hogy a szerszám nemcsak a munkavégzés eszköze, hanem művészi élmény is lehet. A lap ezen számában és talán a jövőben megjelenő példányokban is ezekből szeretnénk bemutatni néhány szép darabot a téma iránt fogékony faiparos kollégáknak.

A gyalukról a képek, a galériában megtekinthetők!


Pauló Tamás
faipari mérnöktanár


Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola
www.kozmafa.sulinet.hu
Magyar Famíves Céh Egyesület
www.famivesceh.hu


Tetszett a cikk?