Gyorsabb váltás fúrás és csavarozás között


A Metabo „Quick” gyorscsererendszere megkönnyíti a szakemberek számára a váltást a különböző felhasználási funkciók között

Szerszámcsere-rendszer

A felhasználónak csak egy reteszelőgyűrűt kell előrehúzni, hogy a fúrótokmányt le lehessen húzni vagy újra fel lehessen helyezni. A fúrószár fúrótokmány nélkül közvetlenül behelyezhető a tengely mágnesezett belső hatlapú felvevőjébe. Így a gép lényegesen rövidebb, és ez megkönnyíti a szűk helyeken történő munkavégzést. A „Quick” rendszer leegyszerűsíti a csavarbehajtást is:
a szállítási terjedelemhez tartozó gyorscsere bittartó különböző bitekkel biztosítja a kényelmes munkavégzést. Annak érdekében, hogy a profi felhasználók a nehezen elérhető helyeken és sarkokban is csavarozhassanak, a Metabo egy gyorscserélésű sarokfúró és csavarozó tartozékot is kínál.
A sarokadaptert egyszerűen rá kell tolni a gép nyakára és egy excenteres karral rögzíteni. Ezt követően fel kell helyezni a „Quick” tengelyre a gyorscsere tartozékot (fúrótokmány, bittartó) vagy a mágnesezett belső hatlapú felvevőt kell alkalmazni.

Nagyobb pontosság, nagyobb akkukapacitás


El lehet távolítani a fúrótokmányt és a bitet a mágnesezett belső hatlapú felvevőbe lehet behelyezni. Így a gép lényegesen rövidebb lesz és a nehezen megközelíthető helyek is elérhetők

Függetlenül attól, hogy a gép „Quick” verzió vagy sem, a jövőben minden LT és LTX akkus fúró- és csavarozógépet ellátnak egy sor műszaki újítással. Ezek egyike a motor hőmérsékletének közvetlen ellenőrzésére szolgáló érzékelő. Ennek segítségével a gép túlterhelés esetén pontosan, időben lekapcsol és nem károsodik. A mechanikus forgatónyomaték kuplung másodperc gyorsaságú lekapcsolását szolgáló elektromos mikrochip is új, így a kuplung sokkal hosszabb élettartamú. Az akkutechnológia területén a Metabo tovább erősítette hagyományosan erős oldalait: minden LTX akkus fúrós csavarozónál megemelte az akkuk kapacitását 2,6-ről 3,0 Ah-ra. Így a profi felhasználó hatékonyabban dolgozhat és ritkábban kell feltölteni az akkukat. Az energiatároló minőségét bizonyítja a 3 éves garancia is, amelyet a Metabo minden lítiumionos akkucsomagjára az XXL garancia keretében biztosít.

Gépek tesztben

Az egyik neves német faipari szakmai lap (dds 2011/02 számában olvasható) 10 olvasója tesztelte nemrég a Metabo BS 18 LTX Quick fúró-csavarozót hat héten át. A tesztelők saját műhelyükben, illetve szerelési munkák során, lényegében a hétköznapi munkájukban felmerülő fúrási, csavarozási feladatok elvégzésére használták a gépet.


A „Quick” rendszer része ez a gyorsan cserélhető sarokfúró és csavarozóadapter is

Első benyomása mindegyiküknek egyöntetűen az volt, hogy a gép jól kézreálló, tökéletesen kiegyensúlyozott. A kezelőelemek átgondoltan vannak elhelyezve, a forgásirány-váltó és a fokozatkapcsoló egy kézzel kezelhető, akár balkezesek számára is. Rendkívül pozitívan vélekedtek a gép tetején elhelyezett nyomatékszabályzóról, amelyen fokozatmentesen, rendkívül finoman „adagolható” a gép ereje. A fordulatszám a Variospeed elektronikának köszönhetően szintén finoman szabályozható a nyomógomb segítségével, amely kisebb csavarokkal is precíz munkát biztosít. A 2 kg-os tömeget minden tesztelő megfelelőnek találta a kategóriához mérten. Apró észrevétel
(de ez számos más gyártónál is így van), hogy a munkateret megvilágító LED ki-be kapcsolását jó lenne megoldani.
Fúrás és csavarozás tekintetétben kiemelték a gép erejét, „nagyobb furatok is nehézség nélkül elkészíthetők”. Mindenki hosszú futási időről és rövid újratöltési ciklusokról számolt be.
Az egyik felhasználó beszámolt arról, hogy 8x180 mm-es csavarokat is probléma nélkül behajtottak ragasztott tartóba.
Különösen tetszett a gép lényeges sajátossága, a „Quick” gyorscsererendszer. A tokmány egy kézmozdulattal levehető, és helyére közvetlenül a tengely végébe helyezhetők a bitek vagy bitbefogású fúrók. Egyikük külön kiemelte a tokmány minőségét, amely nagy átmérőjű fúrásnál vagy fémek fúrásakor is biztosan, megcsúszás és meglazulás nélkül tart. A bekapcsolható impulzus üzemmód plusz nyomatékot szolgáltat a csavarozáshoz.
Összességében abszolút profi készüléknek ítélték, magas teljesítménnyel, praktikus felszereltséggel. Arra a kérdésre, hogy „Venne-e ilyen gépet?”, 10-ből 9-en igennel válaszoltak. További észrevételként felmerült az igény a Quick SDS plus befogású tokmányra.


Metabo Hungária Szerszámforgalmazó Kft.
1103 Budapest, Noszlopy út 30.
Tel.: 1/434-2225.
www.metabo.hu


Tetszett a cikk?