Nagyok a nagyoknak

A gépcsaládok kialakításánál nem feltétlenül a kisüzemeket, inkább a közép- és nagyüzemi igényeket célozták meg. Nem titkolt szándékuk volt olyan, nagy múltú, felsőkategóriás gépgyártók berendezéseinek forgalmazása, amelyek jelenleg nálunk nem elérhetők. Ezáltal a hazai géppiac új márkákkal és technológiákkal gazdagodott, mind az elsődleges, mind a másodlagos faiparban.

Tekintsük át, melyek is ezek?

IMA
A nemzetközi piacon ismerősen cseng a több mint 60 éves múltra visszatekintő német gyártó neve. Gépei mind kapacitásban, mind minőségben a legfelsőbb kategóriát képviselik. Elsősorban bútoripari lapmegmunkálási technológiákban számít piacvezetőnek (élzárás, CNC-megmunkálás) de CNC-megmunkálóközpontjai között megtaláljuk a nyílászárógyártásra alkalmas típusokat is. Az IMA kifejezetten a közép- és nagyüzemi gyártók kiszolgálására rendezkedett be, így például a legkisebb élzárója is ellát egy lapszabászatot vagy egy bútorgyárat, akár 3 műszakos termelés esetén is. Egy kategóriával feljebb már automata adagolóval és elszedővel ellátott berendezések találhatók, de a cég komplett bútorgyártó technológiai sorok összeállításához is megfelelő háttérrel rendelkezik. A CNCmegmunkálóközpontok közül hazánkban létjogosultsága lehet a BIMA 200-as típusnak, amely korpuszelemek és frontok megmunkálására, míg a BIMA 300 típus ablak-, illetve belsőajtó-gyártásra jelent alternatívát. Természetesen többféle gépméret és felszereltség (pl. élzáró aggragát) szerepel még a választékban. A technológiai folyamatok összehangolásához biztosított a szoftveres háttér is magyar nyelvű bútoripari szoftverek integrálásával. Összességében tudásukhoz és minőségükhöz képest a gépeket jó ár-érték arány jellemzi.

STORTI
A neves olasz gyártó az elsődleges faipar két fontos területére specializálódott. Az egyik a raklapgyártás, másik pedig a rönkfeldolgozás, ill. fűrészipari technológiák. A nagy teljesítményű raklapgyártó gépsorok teljesen automat izált termelést valósítanak meg, minimális élőmunkaigénnyel. A rönkfeldolgozási technológia rendkívül széles körű, az optimalizálástól kezdve a fűrészáru-termelésen át a raklapelemgyártásig. Szalagfűrészes, illetve körfűrészes rönkvágási technológia egyaránt rendelkezésre áll.

ESSETRE
A tartószerkezeti faanyagok, illetve faépítészeti technológiák fejlődésével erősödik az igény a faszerkezet-megmunkáló gépek iránt is. Az Iwood Kft. megoldásként az olasz ESSETRE cég CNC faházgyártó központjait kínálja. A gépek hasonló elven működnek, mint a hagyományos CNC-megmunkálóközpontok, ám itt a szerkezeti felépítés kifejezetten tartószerkezeti gerendák továbbítására, rögzítésére szolgál és az aggregátok is specializáltak (pl. láncfűrészaggregát, nagy átmérőjű csapozómaró stb.) A gépbe adagolt gerendák továbbítása és az összes szerkezeti kötés kialakítása teljesen automatizálható, vagy akár olyan technológiai sor is összeállítható, ahol az alkatrészek beadagolása után a megmunkált alkatrészek lecsomagolva hagyják el a gépet. Ezután, például egy tetőszerkezet helyszíni szerelése mindenféle forgácsolás nélkül „legószerűen” elvégezhető.

EMMEGI
A fanyílászáró-gyártás gépei mellett a műanyag és alumínium nyílászárók gyártásához is megtalálhatók önálló gépek vagy komplett technológiai sorok az olasz EMMEGI cég jóvoltából. A faipar számára egy új kiegészítést jelent a fa-alu ablak piaci elterjedése, valamint ez a tendencia a műanyagablak-gyártóknál is jelentkezik. Az Emmegi által gyártott gépekkel ezek a feladatok könnyen megoldhatók.

Pályázati tanácsadás

A gépberuházáshoz kapcsolódó pályázatok elkészítésében és a finanszírozási nehézségek megoldásában a cég teljes körű segítséget nyújt, faipari beruházásokban jártas pályázati tanácsadók közreműködésével. Jelenleg épp egy innovációs pályázati kiírás faipari beruházásokra történő adaptálásán dolgoznak, mely 65%-os támogatási mértékkel, több faipari cégnek is kedvező feltételeket teremthet.

Egyéb kompetenciák

A hírlevélre feliratkozók (www.iwood.hu) folyamatosan tájékozódhatnak a termékcsoportokkal kapcsolatos aktualitásokról.

A nagyipari gyártáshoz alkalmazott gépeknél minden meghibásodás miatti állásidő jelentős bevételkieséssel jár. Ezért a cég a rugalmas, megbízható szervizháttér biztosítását is fontos feladatának tartja.
Az új gépek mellett az Iwood Kft. kapcsolatköre révén széles választékban kínál európai üzemekből származó minőségi használt gépeket közép- és nagyüzemi alkalmazásra. Igény esetén a gépek szervizelésére és karbantartására is lehetőség van.

(x)


Iwood Kft.
9027 Győr, Gesztenyefa u. 4
(Ipari park)
Tel.: 30/960-4572.
info@iwood.hu


Tetszett a cikk?