Kompakt nedvességmérő a Stanley-től

Az eszköz 3 darab 3 voltos gombelemmel (CR-2032) működik. A gombelemek tartozékok, benne vannak a csomagolásban, könnyedén a helyükre illeszthetőek és már életet is leheltünk a nedvességmérőbe. Az eszköz tetején található egy felpattintható védőkupak, alatta bújik meg a két fémelektróda.
Mint látszik, a rendszer olyan, mintha beütőszondás lenne, de inkább csak beszúrószondás, amire az írás is felhívja a figyelmet: óvatosan, de lehetőleg a legmélyebbre nyomjuk a mérendő anyagba! Az elektróda 8 mm-es, így az „elméleti” max. behatolás 7-8 mm, értelemszerűen betonoknál ez lényegesen kisebb.
A nedvességmérőt két különböző anyagcsoportra ajánlja a gyártó: faanyagokra és építőanyagokra (pl.: vakolat, beton, stb.), így felhasználási területe viszonylag széles. A faanyagok tekintetében a mérési tartomány a 6–44% nedvességtartalom között van plusz-mínusz 2% pontossággal, ami az asztalosiparban, építőiparban általában elegendő. Trópusi esőerdőbe ne vigyük a mérőeszközt frissen döntött faanyagot átvenni, mert egyrészt 44% felett nem mér, másrészt biztonságosan csak 80% relatív páratartalom alatt használható. (Esős időben Magyarországon is 80% felett lehet a páratartalom kültéren!) Építőanyagokban a mérési tartomány 0,2–2% között van, ±0,1% mérési pontossággal.
A mérés egyszerű: bekapcsoljuk az oldalán található kapcsolóval, a tűelektródákat az anyagba nyomjuk, és a zöld megvilágítású LCD-kijelzőn leolvassuk a mért értéket. A kijelző bal oldalán a faanyagra vonatkozó értékek, míg a jobb oldalon az építőanyagok értékei olvashatóak le. Az eszközbe két “rendszertesztet” is beépítettek: a kupak elfordításával és lenyomásával az elemek állapotát és a mérés megbízhatóságát tudjuk könnyedén leellenőrizni.
A Stanley nedvességmérője versenyképes árával (kb. 15 000 Ft), kis kompakt kivitelével, járatos méréstartományaival, a hozzáadott övre fűzhető hordtáskával jó szolgálatot tehet a fával dolgozó szakembereknek, az építőiparban dolgozóknak, de akár egy építkezésnél az építtetőnek is hasznos segítője lehet az aljzatbeton, a vakolat nedvességének ellenőrzésénél vagy a beépítésre kerülő faanyag nedvességtartalmának ellenőrzésénél.
A nedvességmérő megrendelhető a shop.woodholz.eu webáruházában.


Tetszett a cikk?