Speciális kisgépek akril lapokhoz

Gyakorlott faiparos szakembereknek az akril lapokkal való munka sem okozhat problémát, feldolgozásuk mégis másfajta szemléletet igényel, és számos olyan technológiai művelet vagy speciális megoldás felmerülhet, amelyek a tömörfa-megmunkálás során egyébként nem. Így például a munkalapok pár centis egybefüggő vízvezetőjének belső rádiuszmarása, a változatos formájú mosogatótálcák (kör, ellipszis) helyének kialakítása vagy akár komplett mosogatós pultok elkészítése. A megmunkálás bonyolultsága mellett azonban nem feledhetjük az akril lapok által nyújtott előnyöket: egybefüggő, homogén, mosogatóval, csepegtetővel egybeépített színazonos pultfelületek, amelyek tisztítás, felújíthatóság és esztétika szempontjából egyaránt kiemelkedőek.
Az akril lapok megmunkálási műveleteinek nagy része (a felhasználó találékonyságától függően) hagyományos faipari gépekkel és szerszámokkal elvégezhető, de a piacon megtalálhatók speciálisan a technológiához kifejlesztett gépek is, az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat.


A WAF-8 vezető a vízelvezető árkok marására alkalmas, akár változó mélységben is
A függőleges asztal sajátossága a talp kinyúló konzolos része, amely lehetővé teszi a
pozitív „vízorr” lemarását is

Tradíciók az akrilmegmunkálásban

Az osztrák Albinkraus cég nagy múltra tekint vissza az akril - megmunkálás területén. Szinte minden feladatra kínál gépet és hozzá marószárakat.

Albinkraus AK-8G

A speciális marógép rendkívül hatékony segédeszköz azok számára, akik akril lapokkal dolgoznak. Felépítését, nyomatékát, csapágyazását kifejezetten a felhasználáshoz méretezték.
A különböző tartozékokkal felszerelve számos megmunkálási művelet elvégzésére képes, így például speciális talpával a vízvető belső rádiuszának kialakítására használható. A háromszög alapú talp lehetővé teszi a munkalappal egybeépített vízvető belső éleinek és a saroknak a rádiuszmarását 0–14 mm-es lekerekítési sugárral.
A 3 revolverfejjel rendelkező mélységütköző precíz beállítást tesz lehetővé a gyakran ismétlődő munkáknál, az utánállítható ütközők pedig biztosítják, hogy a gép teljes élettartama alatt pontos maradjon.
A tartozékok között megtalálható egy kisméretű háromszög alaplap is, melyet a gépre felhelyezve 90°-nál kisebb szöget bezáró belső sarkok rádiuszmarása is elvégezhető.
A WAF-8 vezetősínrendszer alkalmazásával ugyanezzel a géppel lapfelületekbe marhatunk különböző hornyokat, például víz elvezető árkokat vagy csepegtetőfelületeket. A gép a sínben nem az anyag felületére merőlegesen forgácsol, hanem szögben döntve, ezáltal szebb marási felület érhető el.

Az AK-8G marógép specifi - kus talpmegoldása révén alkalmas egybeépített akril vízvetők
belső sarkainak legömbölyítésére

További tartozék a géphez a függőleges asztal, amely azonban különbözik a hagyományos felsőmarótalpaktól. Természetesen a hagyományos lekerekítések, élletörések is elkészíthetők vele, emellett azonban „vízorrok” kiképzésére is képes, mivel a gép a talpból kinyíló konzol csatlakozik.
Ugyancsak a függőleges talp alkalmazásával, valamint az ellipszissablon segítségével munkapultokba kör vagy ellipszis mosogatóhelyeket marhatunk. Speciális sablonokkal a géppel számos egyéb művelet is elvégezhető, például edénycsepegtetők, szappantartók kialakítása vagy forró edények elhelyezésére szolgáló fémbetétek beültetése.

Albinkraus AK-SF gyorsfordulatú maró

A készülék ferde oldalú mosogatótálcák peremének marására szolgál. A gépet magába foglaló talp egy döntési mechanizmussal rendelkezik, melynek segítségével a marás szöge 90–20°-ig fokozatmentesen beállítható.

 Különböző sablonok segítségével csepegtető, szappantartó vagy edénytároló felületek is egyszerűen elkészíthetőkAz AK-SF gyorsfordulatú maró ferde oldalú mosogatók beépítésének speciális gépe



www.akrilfeluletek.com/ albin-kraus
http://shop.woodholz.eu


Virutex akril lapokhoz

A spanyol Virutex két célgépet is kínál, melyeket speciálisan az akril lapok megmunkálására fejlesztett ki. A különleges talpkialakítás és a speciális marósablonok segítségével könnyedén elvégezhető az összefutó belső élek, vízvezetők, csepegtetőhornyok kiváló minőségi megmunkálása.

Virutex FRE 317S

A felsőmarógéppel kiválóan elvégezhetők az akril lapokból készülő pultok, mosogatótálcák, mosdók készítésénél szükséges megmunkálási feladatok. Köszönhető ez a biztos felfekvést biztosító nagyméretű talpnak és a marógép 45°-os dönthetőségének.
A maróegység függőleges irányú mozgatása gázrugóval felszerelt, így beállítása gyorsan és pontosan elvégezhető. A gyakori marásimélység-beállításokra az átállást a hatpozíciós revolverfejes ütköző segíti, míg a pontos marási mélységet a tizedmilliméteres pontosságú fi nombeállítóval korrigálhatjuk. A felsőmaró egyedülálló sajátossága a 100 mm-es marásmélység, az akár 60 mm átmérőjű marószerszám használata, illetve a 12, 10, 8 és 6 mm befogópatronos megoldások közötti választási lehetőség. A gép a nagy megmunkálószerszám-átmérőjének köszönhetően lehetőséget teremt 45 fokos szögállásnál akár 26 mm szélességű marásra, ami jól jöhet a belső felületek marásakor.
A készülékhez többféle sablont és vezetőt használhatunk. Az UF 317S vezetősínnel, a lapfelületbe készíthetünk hornyokat, amelyek szükségesek a csepegtetőtálcák vízelvezetőjének kialakításához. A vezetősín biztos rögzítését a vákuumos tapadókorongok biztosítják.
A marógéppel kör- vagy ellipszismarásokat is elvégezhetünk a PE 60-as marósablont használva. A marási művelet elvégzéséhez a sablont rögzíthetjük tapadókoronggal, extrém esetben csavarral is. Az ellipszissablon használatához kezelési útmutató tartozik. Az abban megadott beállítási paraméterekkel gyorsan és egyszerűen elvégezhetők a különböző méretű ellipszis vagy kör alakú marási műveletek. Ellipszis esetén a hosszabbik tengely maximális hossza 3200 mm, míg a rövidebb tengelyé 600 mm. A sablont a kezelési útmutatóban megadott helyzetben kell rögzíteni, majd a sablon két csúszótalpába csavarozni a megvezetőrudat a leírás szerinti távolságba. A megvezetőrudat a géphez csatlakoztatjuk, majd egy mozdulattal elvégezhetjük az ellipszis marását. A szabályos kör marásához a sablon egyik csúszótalpát a középpontban kell rögzíteni, és ehhez csatlakoztatjuk a kívánt sugárban a marógépet. A sablonnal 400 és 3200 mm-es átmérőjű kör marását tudjuk elvégezni.

Virutex FR217S

A kifejezetten belső élek megmunkálására kifejlesztett sarokmaró kiválóan alkalmas akrillapokhoz. A talphoz képest 45 fokos szögbe döntött kialakításának és a speciális vezetőnek köszönhetően a nehezen hozzáférhető sarkokat is könnyen megmunkálhatjuk. A 8 mm-es szerszámhüvelybe maximálisan 20 mm átmérőjű marószerszám fogható be. A géphez alapfelszereltségként egy 5 és egy 10 mm rádiuszú marószerszám tartozik. A megmunkálás minőségéről a gép méretéhez képest nagy teljesítményű motor és a magas fordulatszám gondoskodik. A z elektronikus fordulatszám -szabályozás állandó nyomatékszabályozással párosul, így a gép a terhelés alatt is megtartja a beállított fordulatszámot.


www.paliszander.hu


Négyfunkciós excentercsiszoló

Az akril lapoknál kiemelt jelentősége van a felületek csiszolásának a gyártáskor, illetve a későbbi felújításokkor egyaránt. Erre a műveletre a csiszológépek közül az excentercsiszolók a legalkalmasabbak.

Rendszerben még erősebb. A megfelelő tartozékok és fogyóanyagok biztosítják az anyagminőségnek megfelelő munkavégzést és felületi minőséget

ROTEX RO 90 DX

A Festool kínálatában az akrilcsiszoláshoz alkalmazható készülékek egyik kedvelt tagja a ROTEX RO 90 DX, amely több, mint egy egyszerű excentercsiszoló. Az egykezes áttételes hajtású excentercsiszoló 90 mm-es átmérővel és négy különböző funkcióval rendelkezik, így alkalmas durva, illetve finomcsiszolásra, polírozásra és deltacsiszolásra egyaránt. Az RO 90 DX mind a négy funkciójában megmutatja erejét és a munkák közötti rugalmas váltást a FastFix rendszer is elősegíti. A csiszoló vagy polírtányérok gyorsan és szerszámmentesen kicserélhetők a delta csiszolótalpra.
Durva csiszolásnál az erős motor gondoskodik a hagyományos excenteres csiszolóknál háromszor magasabb anyagleválasztási teljesítményről, mely az áttételes hajtás vezérelte excenteres és rotációs mozgás kombinációjának, a ROTEX hullámmozgásának köszönhető. Finom- és köztescsiszolásnál klasszikus excenteres mozgás egy szuperfinom csiszolási képet hoz létre kiváló felületi minőséggel. Polírozásnál az alacsony fordulatszám megakadályozza a felület felmelegedését és ezzel tökéletesre polírozott, fényes felületet garantál. Világszerte egyedülálló, hogy egy áttételes hajtású excenteres csiszoló egy deltacsiszolóvá alakítható, ennek köszönhetően kis felületeket, szögeket és íveket is fáradságmentesen megmunkálhatjuk.
A kimagasló teljesítményhez az RO 90 DX alacsony súlya és ergonomikus formája párosul. Mindez különösen akkor kap szerepet, ha a nehezen hozzáférhető helyeket kell csiszolnunk. Pontosan ezekben a helyzetekben mutatkozik meg a kisgép előnye. A karcsú, ergonomikus kialakítás és az alacsony súllyal együtt gondoskodnak a sokféle pozícióban történő csiszolásról és a fáradságmentes munkavégzésről. A megfelelő tartozék és fogyóanyag biztosítja az anyagminőségnek megfelelő munkavégzést, legyen szó ásványi anyagok, fa, festett felületek, lakkok vagy fémek megmunkálásáról. A RO 90 DX választéka különböző csiszolótányérokat és csiszolótalpakat foglal magába – mint pl. egy speciális lamellás csiszolótalp – és egy igen gazdag kínálatot csiszolópapírokból. A tökéletes polírozásért a Festool komplett választékot kínál polírtányérokból, polírszivacsokból, polírfilcekből és polírpasztákból.
Minderre szükség is van, hiszen míg a faiparban jellemzően 80–240 finomság közötti papírokat használnak, addig az akriliparban nem ritkák a 1000-1500-2000 szemcseméretű papírok és csiszolópaszták, de a 400-600-800-asok teljesen hétköznapinak számítanak.


www.festool.hu


Tetszett a cikk?