Variációk egy témára – élmarás

A Magyar Asztalos olvasói már részletesebben megismerkedhettek a Harmony névre keresztelt DIA-marószerszámmal, melynek legfőbb sajátossága a rendkívül innovatív élkialakítás, az agresszív tengelyszög.
A szerszám nagy előnye, hogy finoman dolgozik a megmunkálandó felületen, szinte már simítja azt, ezért a felületminőség a legkényesebb anyagok esetén is garantált.
Sokoldalúsága rugalmasságot jelent a felhasználók számára, hiszen natúr és bevonatolt forgácslaphoz, MDF-hez, rétegelt lemezhez vagy akár tömörfához is alkalmazható.
A Harmony szerszám használata esetén nincs szükség utólagos felületmegmunkálásra, azonnal kész felületet kapunk, ami nem kevés további munkafolyamattól, ráfordítástól kíméli meg a vállalkozót.
Az AKE fejlesztése egyaránt felhasználó- és pénztárcabarát, mivel hagyományos erodálógépeken is megélezhető, nincs szükség speciális, csak a németországi központban rendelkezésre álló célgépekre.
Él- és páros megmunkálógépeken, CNC-központokon dolgozhatunk vele.

Az élmaró és páros megmunkálógépeken történő forgácslap-megmunkálás során gyakran fellépő probléma kivédésére fejlesztett ki az AKE egy praktikus megoldást.
Tételezzük fel, hogy folyamatosan 18 mm vastag forgácslapot munkálunk meg nagy sorozatban. Az élmaró DIA-szerszámnak így csak a dolgozórészét terheljük, a fogak széleit nem használjuk ki.
A szerszám beszerzése, illetve utánélezése során azonban a kihasználatlan részek árát is ki kell fizetnünk. Nem beszélve arról a bosszúságról és termeléskiesésről, amikor a szerszám valamilyen idegen anyag miatt megsérül, és le kell állítani a megmunkálósort a szerszámcsere idejére.
Ezen költségek redukálása érdekében egy egyszerűen állítható szerszámegységet mutatott be az AKE. A két részre osztott marószerszám fogai átfedésben forgácsolnak, s a ténylegesen dolgozó élfelületeket a két szerszámrész egymáshoz való távolságának állításával befolyásolhatjuk.
Alaphelyzetben a szerszámot „szétnyitjuk”, a lehető legmagasabb változatban használjuk. Az átfedésben dolgozó fogak a szerszám középső felületén kopnak, a fogak szerszám széle felé eső része nem dolgozik. Ha a gyémánt alapanyagú fogak dolgozófelülete elhasználódik (gyengül a felületminőség, nő a méretpontatlanság) vagy esetleg megsérül, akkor a szerszámot egy fokozattal „szűkebbre” állítjuk. Így a megmunkálandó anyagon az eddig nem használt élfelületek dolgoznak.
A Synchron névre keresztelt marógarnitúra beállítása nem ördöngös feladat. Egy imbuszkulcs segítségével 3 fokozatban módosíthatjuk a szerszámot. A beállítás során kattanás jelzi a fokozatok közötti váltást, nincs szükség „finomhangolásra” vagy mérőberendezésekre.
Továbbá zöld-sárga-piros színek jelzik az állítóegységen, hogy hányadik fokozatban alkalmazzuk a marót. Ezen egyértelmű jelölések hozzájárulnak a szerszám állapotának nyomon követéséhez, fel tudunk készülni a cserére, illetve a karbantartási szolgáltatás megrendelésére.
Egyetlen Synchron szerszámmal négyszeres élettartamot érhetünk el anélkül, hogy le kellene szerelnünk a megmunkálógépről, hiszen a beállítás azonnal a gépen is megtörténhet. Az élmarás területén bemutatott további újdonságokról egy későbbi kiadásban számolunk be.


AKE Hungária Kft.
9700 szombathely, Vásártér utca 12.
tel.: +36-30/3030-520.
Web: www.ake.hu


Tetszett a cikk?