Szögezzük le: nincs gáz!

Dewalt DCN690 szögbelövő
A DCN690 a világ első akkumulátoros 90 mm-es szögbelövője.
 
DCN690 kompakt méret
A szögbelövő 345 mm-es hosszának köszönhetően szűk helyekre is befér
 
Dewalt DCN690 hibajelző lámpa
A hibajelző lámpa jelzi, hogy az alacsony akkumulátor-töltöttség vagy szegszorulás miatt nem működik a gép.


A címben található szavakat más környezetbe ültetve egy teljesen új értelmet nyerő párbeszédet kapunk, melyet akár tetőn dolgozó ácsok diskurzusaként is elképzelhetünk:
Ács 1: Szögezzük le.
Ács 2: Nincs gáz.
A Dewalt vadonatúj szegbelövőjének használata közben elképzelhetetlen, hogy ez a jelenet lejátszódjon, ugyanis gázt maximum abban az esetben visz magával a szakember a munka helyszínére, ha dohányzik, akkor is „öngyújtóba zárva”.

A DCN690 névre keresztelt masina az XR család részét képezi, azon belül is a legerősebb kategóriába tartozik 18 V-os 4 Ah-s Li-ion akkumulátorával. A készülékben a legújabb fejlesztésű szénkefe nélküli motor dübörög, így működése kevesebb energiát vesz igénybe, tehát egy töltéssel nagyobb lövésszámot képes produkálni (legalább 600-at). Az egyenkénti és sorozatlövési funkció kapcsoló segítségével állítható. A különleges ütőmódfunkciónak köszönhetően másodpercenként 2 szeget tudunk vele ki-, illetve belőni. A lövésmélységet az orr-részben található – számozott tárcsával ellátott – szerszám nélküli állító segítségével tudjuk szabályozni. A magas minőségű fémből készült szegtár könnyen újratölthető, maximum 55 db szeget tud egyszerre tárolni. A gép hossza mindössze 345 mm, súlya 4,2 kg. Kompakt méretének és a szegtár kialakításának köszönhetően szűk helyekre is befér.

A szegekről
A Dewalt a D-fejű szegek széles skáláját kínálja, amelyek 100%-ban megfelelnek az EC5 szabványnak. A DCN690 az 50–90 mm hossztartományba tartozó szegekkel dolgozik, amelyek átmérője 2,8-3,3 mm. Ezen méretek bő termékpalettájáról a fényestől a horganyzotton keresztül a tűzi horganyzottig, a gyűrűstől az egyenes szárúig választhatunk munkánkhoz megfelelőt. A gép más gyártók szegeivel is használható, csupán annyit kell figyelembe vennünk, hogy a tároló dőlésszöge 30–34°.

Gyors hibaelhárítás
A készülék használata során felmerülő esetleges hibák kiküszöbölését megkönnyebbítendő több hatékony megoldás is született. A készüléken található hibajelző lámpa azonnal jelzi, hogy miért nem működik a gép: alacsony akkumulátortöltöttség vagy szegszorulás. A szegbelövő hátán található kapcsoló segítségével a tár szerszám nélkül kioldható, így a lőcsatornába szorult szeg egyszerűen eltávolítható (az orr-rész könnyen hozzáférhető).

Alacsony működési költség
A legtöbb vezeték nélküli szögező az akkumulátoron kívül valamilyen egyéb töltényt is igényel (pl.: hajtógáz). A DCN690 esetében az akkumulátoron és a szegen kívül semmi másra nincs szükségünk a munkavégzéshez, a kézhez vételt követően azonnal használható. Ez nagyban csökkenti az üzemeltetési költségeket is: nincs szükség gázpatronra, illetve mivel nem keletkezik széntartalmú lerakódás, a szerszám nem igényel extra karbantartást.

Kompatibilitás
A készülékhez két beépített töltöttségjelzővel ellátott akkumulátor tartozik, amelyek az XR családba tartozó több mint 20 további Dewalt géppel párosíthatóak, így egy esetleges másik gép vásárlása esetén elegendő a tápegység nélküli verziót választanunk, illetve ha már van egy 18 V-os XR gépünk, a szegbelövő is megvásárolható az előbb már említett változatban.

Dewalt DCN690 Woodshop

Woodshop


Tetszett a cikk?