Testo fanedvesség mérő műszerek

A testo műszerek memóriájából mérés előtt anyag jelleggörbék közül választhat, annak megfelelően, hogy puhafát, keményfát vagy farostlemezt fog mérni. (A műszerek további építőanyag jelleggörbéket is tartalmaznak.) Az anyagnedvesség a megvilágított kijelzőn tömegszázalékban kerül kijelzésre.

A Testo világviszonylatban 50, Magyarországon már 20 éve forgalmaz mérőműszereket szinte az összes iparágba, beleértve a faipart is. Az anyagnedvesség mérésére az alábbi műszereket ajánljuk:

A testo 606-1/2 műszerek beszúró tüskével rendelkeznek és az ezen tüskék közötti vezetőképesség elve alapján mér a műszer. Attól függően, hogy milyen mélyen szúrjuk (max 0,5 mm) be a faanyagba a tüskéket, olyan mélyen mér a műszer.
Természetes anyagról lévén szó az nem teljesen homogén, ezért a helyes mérési eredmény érdekében a méréseket több ponton és szálirányra átlósan kell végezni.
A testo 606-1 csak anyagnedvességet mér, míg a testo 606-2 kijelzi a levegő hőmérsékletét és páratartalmát is (további számolt értékek: harmatponti – és nedves hőmérséklet). Utóbbi azért lehet érdekes, mert a magas anyagnedvesség adódhat abból, hogy a levegő nedvessége magas és a faanyag átvette azt.

A testo 616 műszer félkör alakú villás érzékelőjét csak rá kell nyomni a mérendő felületre. Az érzékelő örvényáramokat kelt, ez alapján méri az anyagnedvességet. A műszer előnye, hogy a felhasználó egymás után több ponton gyorsabban és roncsolás mentesen tud mérni. Továbbá a műszer mélyebben, kb. 5 cm mélységig mér és ebben a tartományban átlagolja az anyagnedvességet. Itt figyelembe kell venni, hogy a fában lévő fémeknél magasabb értéket mér a műszer, tehát a mérést több ponton kell végezni.

A műszereket anyagnedvességre, a testo 606-2-t pedig levegő hőmérsékletre és páratartalomra is tudjuk kalibrálni, igény esetén mindhárom műszert kalibrációs bizonyítvánnyal is tudjuk szállítani.

Testo Magyarország Kft.
www.testo.hu


Tetszett a cikk?