Zöld és narancssárga

Laczik Szabolcs, a Tooltechnic System Kft. cégvezetője- Kívülállók véleménye szerint ez a váltás már régóta kézenfekvő volt, miért épp mostanra időzítették a döntést?

- Több szempontból is elérkezett az idő, hogy a vezetőség újragondolja a cégcsoport felépítését. Mindkét márka a német Wendlingeni központú TTS csoport alá tartozik, de eddig mindkét cég önálló apparátussal rendelkezett (fejlesztés, marketing, stb.), ami lényegében valahol dupla energiát és költséget jelent, nem beszélve arról, hogy az utóbbi időben bizonyos termékcsoportbeli átfedések miatt nemzetközi szinten néhány piacon mondhatni egymással is „konkurálnunk” kellett. Szintén a nemzetközi vonatkozásoknál maradva mindenki belátta, hogy az európai ill. világszintű jelenlétet tekintve a Festool márka lefedettsége sokkal jobb, és a tradíciós alapok (1924) miatt ismertebb és meghatározó erős márka a piacon.

- Kellett-e vagy kell-e valamilyen változást eszközölni a Protool konstrukciókon, avagy egy az egyben megállják a helyüket a Festool szortimentjében?

- Akármilyen hiedelmek is keringtek régebben a Protool márkát illetően, ma azt kellett látni, hogy itt a Festoollal megegyező kvalitású termékekről beszélünk. Nemhiába, hiszen a Protool már 1994 óta a TTS csoport tagja, és már a kezdetektől átvette a cégre jellemző szemléletmódot és stratégiákat. Az egyik német Festool tanácsadónk maga is elismerte, hogy a Protool PDC18 ma a világ legjobb csavarbehajtója kategóriájában.
Tehát összefoglalva itt műszaki tartalmú változásokról nincs szó, a név és a burkolatok színe változott. Zárójelben megjegyzem, van olyan gép a palettán, amelyek az alapkonstrukciója még az akkori Festool márkanéven zöldben került eredetileg piacra, majd később a Protool márkát erősítette és most ismét visszakerül immár Festool néven.

Festool szerszámok

- Hogyan néz ki ezek után a Festool szortimentje?


- Eddig a faipar, az autófényezés, és a festő-mázoló szakma igényeit fedtük le professzionális gépekkel. A termékbővítéssel az ácsipar, a felújítás és átépítés területén is meghatározó szereplőként leszünk jelen a bevezetett közel 30 modellel.
Hazai vonatkozásban kiemelt szerepet szánunk a felújítás/átépítés terültének, hiszen a lakásépítések csökkenéséből adódóan egyre nő a felújítások szerepe az épületek állagának megőrzésében. A német cégvezetés szempontjából természetesen a nemzetközi vonatkozások a legfontosabbak, mint például a Festool nagyobb kereskedői hálózata, ahol az új szegmensek jobban érvényesülnek majd.

- Végfelhasználói oldalon felmerülhet a kérdés, mi lesz azokkal, akik Protool géptulajdonosok, hogyan tudják érvényesíteni alkatrész és szervizigényüket?

- Természetesen senki nem kerül hátrányba emiatt, sőt, számos kereskedőnél a kifutó készletek erejéig még vásárolhatók Protool gépek, melyekre a gyártó 3 év garanciát és 10 évig alkatrész utánpótlást biztosít.

- Zárásképp beszéljünk kicsit a hazai képviselet sikereiről. Úgy hallottuk már nemcsak a magyar értékesítés vezetése történik innen.

- Valóban, a német vezetés tavaly megszavazta nekünk a bizalmat és a bolgár értékesítés irányítása is hozzánk került. Ez azt jelenti, hogy lényegében a teljes ügyviteli háttér hozzánk kapcsolódik a számlázástól a szállításig. Ez több munkát jelent, de több tapasztalatot is szerzünk az egyes piacok illetve szakmák igényeiről és ennek megfelelően alakítjuk szolgáltatásainkat.

 

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?