Nagy ívben profi

Kihívás
Ajtófélfa és szegmentált boltív mérése, a mért adatokból ajtó gyártása.

Megoldás

A mérések végrehajtása a Leica 3D Disto eszköz használatával, majd az adatok továbbítása CAD programba és CNC marógépbe

Eredmény
  • Gyors és hatékony mérés.
  • Megbízható mérés a legegyszerűbb művelettel.
  • Mérési adatok egyszerű átvitele CADbe, tervek készítése és CNC marógép
    programozása.

A német Fried AG bútor- és nyílászáró gyártó üzem Bever-ben, St. Moritzhoz közel. Kb. 150-200 m3 fát dolgoz fel évente, Arolla fenyőből, dióból vagy olajfából. Főleg őshonos fafajtákat használnak, és néha kontrasztdíszként egzotikus típusokat is. A társaságot a második generáció irányítja 1991-től a belső terek befejező berendezésére irányuló tevékenységgel, méretre készített konyhákat, ajtókat és szekrényeket gyártanak.
Egy épületben az előszobát a folyosótól egy ajtó választja el. A legfontosabb tényező a kézzel készített ajtóknál a nagy precizitás, és ennek az alapja mindig a felmérés. Semmi nem bosszantóbb, mint egy ajtó, amelyiket rosszul mértek fel, és amelyet később emiatt nem lehet pontosan a helyére illeszteni. Az beépítési feladatot ez szükségtelenül komplikálttá teszi, és ennek eredményeként a kivitelezés minősége szenved kárt.

A Leica 3D Disto eszközt használva pontos adatok álltak rendelkezésemre a mérési folyamattól kezdve a helyszíni illesztésig. A dolgok egy teljes kört írtak le – Azt hiszem, ez zseniális.
(Sandro Malgiaritta, Projekt Menedzser Fried AG)

A felmérés könnyű feladat volt a Leica 3D Disto számára. Az volt az elhatározás, hogy automatikus szkennelést hajtanak végre a fal mentén (2 cm-ként), a sarkokon túl az aszimmetrikus boltívig és végig a szemben levő fal mentén vissza a padlóig, bármilyen probléma nélkül. A kívánt mérések végrehajtása mintegy 2 percig tartott. Az irodában a mért értékek 1:1 méretarányban importálva lettek egy számítógépbe DXF fájlként egy USB stick használatával.
Az ajtó megrajzolása ezután a CAD rendszerben történt. Ezek után a CNC gépet programozták be. A durva anyag méretre lett vágva és le lett gyalulva a CNC marógépben.

Termék-Körvonalak
  • Nagy pontosság
  • Mérés egy álláspontból
  • Szkennelés funkció a fal automatizált
  • méréséhez
  • Egyszerű adatcsere USB-n keresztül
  • Kiviteli adatok DXF formátumban

Ezzel a csodálatos technológiával minden lehetséges alak gyorsan és precízen kiesztergálható, és pontosan újra legyártható (mintázatok, tervek, részek, díszes darabok stb.). Ezt az eljárási szakaszt követően az alkotóelemek elkészülnek, és készen állnak az összeszerelésre.
Végezetül az új ajtó beépítésre kerül. Az ajtónyílás felmérése hagyományos eszközöket használva (pl. mérőszalag, derékszög, vízmérték) különlegesen komplikált és megbízhatatlan lett volna a kúpos falazatú ajtófélfa és az aszimmetrikus boltív miatt.
Még ha a lehető legnagyobb gondossággal járunk is el, ellenőrző mérések végrehajtása lett volna szükséges ennél a módszernél. Az ajtót a méreténél nagyobbra kellett volna készíteni annak érdekében, hogy pontosan illeszthető legyen a helyszínen. Illesztés - újramegmunkálás, illesztés ismét – majd újramegmunkálás, aztán “Hoppá!”, véletlenül túl sok anyag lett levágva…

hirdetés
/>

A Leica 3D Disto eszköz pontosan megmérte az aszimmetrikus falat és ajtófélfát. Az adatokat lehetséges volt egy szabványos DXF formátumba exportálni, ami a felhasználói felületet jelenti a CAD programokhoz. A CNC marógép legyártotta az ajtót a pontos méretek szerint. Ez tette lehetővé, hogy az beépítéshez szükséges idő minimális legyen.

A Leica 3D Disto Magyarországon kizárólag a Woodshop webáruházban vásárolható meg 10% kedvezménnyel. Az egyszerű regisztráció után Ön részt vehet egy ingyenes bemutatón, mely után Ön eldöntheti, hogy megvásárolja-e a készüléket. További információkért kattintson ide!

 

 

Tetszett a cikk?