Nagy erő, nagy tisztaság

Talán a beépítések során éleződnek ki igazán az igények. A készülékeknek mobilnak és könnyen mozgathatónak kell lenniük, ugyanakkor fontos a robusztus, strapabíró kivitel és a nagy tartálytérfogat. Természetesen a porszívók alapvető ismérve a tisztaság, amely a helyszíni beépítéseknél sokszor nemcsak munka-egészségügyi okokból fontos, hanem azért is, mert pl. konyhabútorokat gyakran már berendezett, bebútorozott lakásokba kell beszerelni. A tiszta munkakörnyezettel nyilván a porszívó teljesítménye és hatékonysága áll szoros összefüggésben, és persze a felhasználó kényelmét is meg kell teremteni, mely több apró összetevővel sokat javítható. A Metabo mérnökei minden fent említett tényezőt figyelembe vettek az új porszívók kifejlesztésénél. Mindhárom típus erős, 1400 W-os motorral készült, ennek megfelelően szívóteljesítménye is rendkívül jó, 248 mbar. A levegő tisztításáért 2 db poliészter szűrőkazetta felelős, amelyek tisztítása a munka szüneteiben automatikusan történik. A tartálytérfogatot illetően két típus 50 l-es, míg egy típus 25 l-es kapacitással bír.
 


Az igazi faiparos specialista az ASR 50 M SC, 8 méteres elektromos kábellel és 4 méteres elszívócsővel mindenhová elér.
Teljesíti a jogszabályi előírások szerinti M porosztály követelményeit, ezáltal alkalmas keményfa porok (bükk, tölgy) elszívására.


Mindhárom készülék alkalmas nedves porszívózásra és automatikusan lekapcsol, ha eléri a maximális töltöttségi szintet. Sok energiát fektettek a fejlesztők a komfortfunkciók tökéletesítésébe. A 3,2 m hosszú, Ø 35 mm-es szívócső és a 4 méteres gumírozott kábel nagy munkatereket is képes lefedni, illetve nagy előny ott, ahol kevés számú csatlakozóaljzat áll rendelkezésre. A kézi kisgépekkel való alkalmazást a bekapcsoló automatikával ellátott csatlakozóaljzat biztosítja. A gép leállítása után a porszívó néhány másodperc késleltetéssel áll le, miközben a szívócsőből is kiürül a maradék forgács. Minden tartozéknak (csövek, fúvókák) megvan a megfelelő helye a porszívókon, így kompakt egységként mozgathatók, főként a két 50 l-es típus, amelyeket húzókengyellel is felszereltek.
 



 

ASR 50 M SC
A faiparban végzett munkák során fontos szempont a porosztály. Az ASR 50 M SC porszívó a jogszabályi előírások szerinti M porosztály követelményeit is teljesíti, így alkalmas keményfa porok (bükk, tölgy) elszívására. Emellett néhány extrával is felszerelték. Így például 8 m hosszú elektromos kábellel rendelkezik, szívótömlőjének hossza pedig 4 m. Száraz és nedves alkalmazásra egyaránt alkalmas, így nagy hatósugárban dolgozhatunk vele egyetlen csatlakozóaljzatról és lényegében hosszabbítóként is funkcionál, hiszen a kézi kisgépeket közvetlenül a porszívón található aljzathoz csatlakoztathatjuk. Amennyiben a térfogatáram lecsökken, úgy romlik az elszívás minősége, a készülék figyelmeztető jelzést ad, a dolgozó egészségének megóvása érdekében. A porszívó kerekeken könnyedén gördíthető, de 16 kg-os súlyával kézzel is relatív könnyen mozgatható.
 


A legkisebb típus (ASR 25 L SC) is alkalmas folyadékok felszívására


Tetszett a cikk?