A szerszámfejlesztések iránya


Az általánostól a speciális vevői igényekig


Oliver Schliesser, az AKE Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

– Napjainkban, a faiparban megszámlálhatatlan különböző alapanyag létezik. A körfűrészlapok fejlesztése a specifikáció irányába halad, - vagyis minden anyaghoz külön speciális fűrészlap – vagy inkább az univerzális változatok nyernek létjogosultságot?
– Erre a kérdésre a válaszom "is – is". Ez mindig a vevőtől és az alkalmazási területtől függ. Egy olyan vásárló, aki sok különböző alapanyaggal dolgozik mindig arra törekszik, hogy lehetőség szerint kevés szerszámmal tudja ezeket az alapanyagokat megmunkálni. Mindezt természetesen úgy szeretné, hogy valamennyi megmunkálás során nagyon jó eredményt érjen el. Másrészről sok olyan cég létezik, amely tevékenysége során kevés különböző alapanyagot használ fel. Az ő törekvésük arra irányul, hogy ezeknek az anyagoknak a megmunkálásokhoz egy nagyon jó – és lehetőleg egyedi – megoldást találjanak. Az AKE-nál a fejlesztések mindkét irányba folynak. Fejlesztünk az univerzális megoldások irányába, ahol egyetlen szerszámnak sok alapanyag megmunkálására kell alkalmasnak lennie, de ugyanakkor fejlesztéseink tárgyát képezik azok a speciális szerszámok is, melyeket a megmunkálandó anyaghoz és a megmunkáló géphez egyedileg alakítunk ki.

– A körfűrészlap látszólag egyszerű szerszámnak tűnik, mégis komoly innovációk húzódnak a gyártás mögött. Ha megnézzük a kisüzemi, illetve a nagyipari igényeket, mennyire távolodnak el egymástól a kisüzemi és a nagyipari igények?
– Az AKE alapvetően a kiváló minőséget szimbolizálja mind a termékek, mind a nyújtott szolgáltatások tekintetében. Területenként - legyen szó iparról vagy kisebb üzemekről – különböző szerszámok alkalmazását ajánljuk. A mindenkori szerszámkialakítás attól függ, hogy milyen gépen kívánja az ügyfél a szerszámot alkalmazni, milyen anyagot szeretne megmunkálni vele, és milyen minőséget szeretne elérni a megmunkálás során. Az AKE több mint 50 éves tapasztalatból meríthet, amikor a szerszámok gyártásáról, kialakításáról van szó. Ennek során – az alapanyagok kiválasztásakor, a gyártásnál – a legkülönbözőbb eljárásokat alkalmazzuk. Ezzel kapcsolatosan a feladatunk – melynek nap mint nap szívesen teszünk eleget -, hogy a vásárlóinkkal közösen megtaláljuk a helyes kombinációt és ezt gazdaságosan megvalósítsuk.

– A két legfontosabb alapanyagcsoport a tömörfa és az agglomerált lapok. Melyik szegmensben van szükség intenzívebb fejlesztésekre?
– Mindkét területen mindig arra törekszünk, hogy előre lépjünk a fejlesztésekkel. Csak egyetlen területre koncentráló intenzívebb fejlesztésről azonban nem beszélhetünk. Éppen a 2013. évi Ligna vásáron mutatta be az AKE a SuperSilent elnevezésű új fűrészlapját. Ez egy olyan fűrészlap, amely mindkét területen egyformán jól alkalmazható, és már alkalmazzák is az AKE ügyfelei. Ezt az innovációt hamarosan Magyarországon is piacra visszük. Természetesen ezzel kapcsolatos kérdésekre már most is lehetne válaszolni. Elöljáróban azonban annyit szeretnék elárulni, hogy ez a fűrészlap a kézi előtolással működő gépeken forradalmasítja a megmunkálás folyamatát.

– A bevonattal készült lapoknak mekkora létjogosultsága van Magyarországon?
– Ezeknek a fűrészlapoknak abszolút van létjogosultsága a magyar piacon, és véleményem szerint bővülni is fog. Azonban mindenképpen meg kell különböztetnünk azt, hogy a bevonatnak az alaptestet, vagy a fogat kell –e védenie. Tapasztalataink alapján a fémmegmunkálás területén profitálhatunk ebből a leginkább, és sok esetben hatékonyan át tudjuk vinni ezeket a megoldásokat a famegmunkálás területére is.

– A szombathelyi gyáregységben a készült termékcsoportok sokfélesége mennyire fedi le a honi faipar igényeit?
– A szombathelyi üzemegységünk a faiparban alkalmazott valamennyi szerszám előállítására képes. Ez nemcsak a körfűrészlapokra vonatkozik, hanem akár fúrók, marószerszámok előállítására is gondolhatunk, de az ablakgyártó szerszámok sem jelentenek akadályt.

– A magyar felhasználók élvezhetik-e az árelőnyét annak, hogy itt helyben van a gyártás?
– A magyarországi gyártás nemcsak az árképzés szempontjából előnyös. Szintén előnyként említhetjük, hogy a hazai vásárlók az üzletkötőinken keresztül a saját, hazai gyáregységgel kommunikálhatnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vevők igényeire gyorsan, rugalmasan tudunk reagálni.
 

A jövő ablaka az energiamegtakarításon alapul


Kala Tibor, a Leitz Hungária Kft. műszaki tanácsadója

– A passzívházas technológia jövőbeli dominanciája katalizátorként hat a szerszámfejlesztésekre?
– Az energia megtakarítás a jelenben és a jövőben is fontos feladat. A modern nyílászárók óvják környezetünket és a pénztárcánkat,hiszen az ablakok az épületek energiaoptimalizálásánál jelentős szerepet játszanak. Ezért 2020-tól csak passzív házaknak megfelelő épületek kerülnek építésre, Ahova ennek megfelelő nyílászárókra is szükség van. Erre fel vagyunk készülve és jelen pillanatban is tudunk olyan szerszámot szállítani, amivel ennek az elvárásnak meg tudnak felelni partnereink. Természetesen folyamatos fejlesztések történnek ebbe az irányba is.

– A fejlesztési lehetőségek "egyirányú utcának" tűnnek, tehát még vastagabb profilok, még több üvegréteg, még nehezebb ablak, vagy már új ablakszerkezetek után folynak a kutatások, amelyek optimalizálják majd az ablakok jelenlegi méretnövekedési trendjét?
– A jövő mindenképpen az energia megspórolásán alapul. Ezért további fejlesztések történnek az ablakszerkezetek hőátbocsájtási tényezőjének csökkentésére. Már léteznek 106 mm-es fa szerkezetek is, sőt 116-120 mm vastagságok is ahol fa-alu-habanyagokkal próbálják az igényt kielégíteni.Pl passziv házak esetében az Uw:0,7W/m2 alatti érték is lehet. Már most is 3-4 rétegű üveg szerkezetek kerülnek az ablakokba,48-55 mm-es vastagságban. A fejlesztések és próbák már több féle tok és szárnyszerkezetre találtak megoldást, de soha nem véglegeset. Kísérletek folynak már folyadékkal feltöltött üvegtől kezdve, az árnyékoló szerkezetek üveg közé történő beintegrálásán keresztül a szárny nélküli ablakig, ahol az üveg nyílik és zár a tokba stb… Talán elértük az ablakszerkezeteknél a lélektani fa vastagsági határt, ami most 90-92-106 mm. Jelenleg tömör fa esetén nincs értelme további vastagsági növekedésre, inkább az anyag összetételben várható változás az újabb és újabb anyagok megjelenése miatt.

– Az ablakok szerkezetét nyílván nagyban meghatározzák a jogszabályi előírások. Szerszámgyártóként nehéz alkalmazkodni ezekhez vagy a fejlesztésekkel mindig sokkal előbb járnak?
– A fejlesztések a jogszabály alkotókkal közösen történnek bevonva a nagy laboratóriumokat, egyetemekeket,szövetségeket. Ez mindig nagy kihívás a szerszám gyártónak, mert a mi szerszámunk fogja készíteni a jövő ablakát. Nekünk élen és elöbbre kell járni a fejlesztésekben, mint ahogy azt a piac diktálja. Meg kell felelni,jogszabálynak,a Trendnek,a piacnak,a gyárthatóságnak,esztétikának, és vevőink igényeinek. Mert partnereink joggal elvárják azt hogy a tőlünk vásárolt szerszámmal egy korszerű nyílászáró gyártható ami megfelel a piac minden elvárásának. Ez egy nagyon összetett és bonyolult, feladat.

– A műanyag ablakok előnyösebb helyzetben vannak, könnyebben teljesítik az előírásokat. Ebben a versenyben hosszú távon a fa szerkezetek tudják majd tartani a versenyt?
– A fa ablakra mindig is lesz igény, aminek nagyon sokszor kell illeszkedni a lakás vagy ház belső és külső enteriöréhez. Nincs formálhatóbb és természetesebb anyag, ami ennyire sokoldalúan felhasználható lenne. Nyilván a modern trend igénye jelen pillanatban a minél sarkosabb kialakítású és már már fémes hatású profilok lesznek és ez a fémhatású felületkezelésben is visszaköszön. Németországban pl az eladott ablakok 57% még mindig műanyag.A fennmaradó 43%-ból csak 16% fa 8% Alu-Fa és 19% fém nyílászáró, ami azt mutatja hogy a PVC profil gyártók is komoly fejlesztéseket végeznek ennek a nagyon erős piacnak és külön külön fejlesztik korszerű, többcellás szálanyagaikat. A műanyag ablakgyártók könnyen tudnak váltani korszerű profilra, és a meglévő gépeikkel gyorsan kis költséggel reagálnak a piac elvárásainak.

– Ma Magyarországon melyik a legkeresettebb profilvastagság ill. ezzel milyen hőátbocsájtási tényező érhető el?
– Mivel ma leginkább "Prémium" kategóriás termék készül ezért a legkeresettebb termék vastagság 78 ill 90 mm."78mm" esetén az Uw:0,9W/m2 "90mm" esetén az Uw:0,8W/m2

– Tapasztalatai alapján az ablakgyártók által mostanság használt szerszámokkal mennyire beruházás-igényes átállni egy vastagabb ablakszerkezet gyártására? Ez általában komplett szerszámcserét jelen, vagy a fejlesztéseknél gondolnak a bővíthetőségre?
– A régebbi profilú szerszámok esetben már nem elegendő a meglévő szerszámok széthúzása szélesebb ablakszerkezetek gyártásához mert a falcok méretén kívül az új vasalatoknak,vizvetőknek,profiloknak, üvegvastagságoknak,szellőző csatornáknak is meg kell felelni a piacon. Ez csak új szerszámok vásárlásával lehetséges. Ha már mai trendnek megfelelő szerszámról beszélünk akkor természetesen követelmény a szerszámok flexibilitása,igy egy alap 78 mm-es ablakgyártó szerszám garnitúra gyűrük áthelyezésével könnyen és gyorsan átalakítható 90 mm-es szerkezet gyártására. Jelen esetben egyre nagyobb igény mutatkozik az Alu-Fa szerkezetek gyártására is. Természetesen kiegészítő szerszámokkal ez is megoldható, és akkor már minden igénynek megfelelő korszerű szerszámrendszerrel tudunk időtálló és a jövő szellemének megfelelő ablakszerkezeteket gyártani.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?