Bitkalauz


Egyenes
A hagyományos egyenes hornyú csavarok sokáig vezető helyet töltöttek be a rögzítéstechnikában, azonban a nagyüzemi automatizált gyártásban már új fejlesztések után kellett nézni, a meghúzás körülményessége miatt. A gépi csavarhúzóval történő meghúzás során ugyanis sokkal könnyebben sérül, mint más korszerűbb csavarfejmegoldások. Ettől függetlenül a mai napig széles körben alkalmazzák, és a csavarbehajtó bitek is széles körben elérhetők egyenes kivitelben. Méretüket az élhosszal és a szélességgel adják meg. Leggyakoribb a 3,0x0,5-től, 8,0x1,2 mm-es mérettartomány.

Phillips (PH)
A Phillips csavarokat hagyományosan kereszthornyos csavarként ismerjük, szabadalma Henry F. Phillips nevéhez fűződik a '40-es évek elejétől. Először az amerikai autógyártásban talált széles felhasználói körre, majd a 2. világháború után számos más iparágban is. Némi hátránya a Pozidrive bitekhez képest, hogy a Phillips biteken lévő keverthornyok szárnyai a hegy felé vékonyodnak (ez különbözteti meg elsősorban a PZ hegyektől), e miatt az ékforma miatt a csavarok meghúzásánál egy axiális erő lép fel, ami a bit hegyét könnyen kiugrasztja a csavarfejből. Mérettartománya általánosságban PH0–PH4-ig terjed.

Pozidrive (PZ)
A Phillips csavarokból fejlődött ki, de a Pozidrive esetében a kereszt szárainak oldalai párhuzamosak egymással, ellentétben a Phillips-szel, melynél elkeskenyednek. A Pozidrive-nak ezen túl négy további csatlakozási pontja van – a "főkereszthez" képest 45 fokkal elforgatott "mellékkereszt". A bonyolítás célja az, hogy a csavarhúzó minél nehezebben ugorhasson ki a horonyból. Mérettartománya a leggyakrabban PZ0–PZ4.

Belso hatszög (imbusz)
A belső hatszög csavarfejeket gyakran az imbusz márkanéven nevezik. Szinte világszerte elterjedt ez a csavarfej változat. Az imbusz szó a német rövidítésből származik, "Innensechskantschraube Bauer und Schaurte", mert európai területen egy német gyár, a Bauer und Schaurte szabadalmaztatta. Kevés hely szükséges a kulcsnyílásnak a fejben, ugyanakkor nagy erőket képes átadni. Egyetlen hátránya, hogy a belső hatfejű nyílás könnyen elkorrodálódik. Méretezését tekintve nálunk általában 1,5–12 mérettartományban történő számozás az elterjedt.

Torx
A Torx csavar egy 6 csúcspontból álló csillag forma, ezért angol nyelvterületen star screw-nek is nevezik. Előnyösen alkalmazható elektronikai cikkek összeszereléséhez, de újabban nagyméretű, az ácsiparban használatos csavarok esetén is előszeretettel alkalmazzák, mivel lényegesen nagyobb erők átvitelére képes a csavarfej károsodása nélkül, mint a PH vagy PZ fejek. Az imbuszfejekkel összehasonlítva legfontosabb különbség, hogy a Torxnál az ívelt oldalak miatt az erőátvitel lényegesen optimálisabb. Széles mérettartományban gyártják, T1-től T-100-ig. A csavarbehajtókban leggyakrabban a T10–T40 tartomány használatos.

Biztonsági Torx és imbusz
Annyiban különböznek a sima Torx-tól és imbusztól, hogy a csavar fejében kialakított csap pontosan illeszkedik a biten található furatba, megakadályozva a bit kiugrását a csavarból.

Torx Plus
A Torx jogutódja a Torx Plus, 1990 körül vezették be, amikor az eredeti Torx-szabadalom lejárt. Ránézésre is zömökebb, a szárnyak szögletesebbek, szélesebbek a sima Torx-hoz képest, hogy nagyobb nyomatékot lehessen elérni, és tartós használat után is minimális legyen a kopás.

Robertson
A Robertson csavar feje belső négyszög, amelyben külső négyszög alakú bitet használnak. Európában ezt a megoldást ritkán alkalmazzák, Kanadában és az USA-ban még most is gyakori. Robertson- hajtásnak is nevezik, feltalálója, a kanadai Peter L. Robertson után, aki 1908-ban szabadalmaztatta. A belső négyszög nagy erő átvitelére ad lehetőséget. Hasonlít az imbuszfejhez, azonban itt hatszög helyett négyszögletű a kulcsnyílás. A bitek méretezése S0–S4 tartományban történik.

Torq-Set
Nyomatékkritikus megoldásokra fejlesztették, széles körben alkalmazzák a légiközlekedésben. Hasonlít egy Phillips-hez, azonban a négy szárny asszimetrikusan van elhelyezve úgy, hogy az erő a meghúzásra merőlegesen esik a szárnyakra. Kioldása hagyományos kereszthornyú, csillaghornyú csavarhúzókkal nem lehetséges, ezért mint biztonsági csavart alkalmazzák. Mérete 0–10 mérettartományban (a 10-es 6 mm külső átmérőt jelent) gyakori, valamint elérhető ¼"-os méretben is.

Tri-Wing
A Tri-Wing csavarfej hornya akár egy propeller, amelyet mindenekelőtt biztonsági csavarokon alkalmaznak, különféle készülékek szétszerelésének megakadályozására. Használatára műszaki cikkek gyártóinál találunk példát (pl. Nintendo, Apple, Nokia) kamerákon, akkutöltőkön, ezenkívül használják a légiközlekedésben is. Mérettartománya 1–5-ig terjed, hasonló elven, mint a PZ és a PH méretezése.

LocTec
A LocTec speciális biztonsági fejkialakítása csak a csavar behajtását teszi lehetővé, kicsavarni még a rögzítéshez használt biztonsági bithegy alkalmazásával sem lehet, mert a bithegy magától "kifordul-kicsúszik" belőle. Így a rögzítést csak a csavarfej mechanikus roncsolásával lehet kioldani. Mérettartománya 1–6-ig terjed, ugyanolyan elven, mint a PZ és a PH méretezése.

Spanner
Másnéven "kígyószem" bit. Európában nem egy elterjedt típus, elsősorban a londoni metró szerelvényein találkozhatunk vele. Az Egyesült Államokban is gyakran használják a liftgyártásban. A hagyományos kétpontos változaton kívül létezik egy hárompontos kivitel is. A fej szélességét és a "fogak" hosszát méretezik milliméterben.

XZN
12 ágú csillag, ahol az egyes csúcsok 90°-osak. Ebből adódik, hogy 30°-onként helyezkednek el, így 12 csúcs keletkezik. Mivel relatív nagy nyomaték pontos átvitelére szolgál, így gyakran használják a gyártósorokon végzett munkához, pl. az autógyártásnál. Angol néven mondják Trilple Square-nek is, mivel 3 db négyzet egymáshoz képest történő elforgatásával alakul ki a forma. Méretük a fej átmérőjét jelzi, amely 4–12 mm lehet.

Clutch
Ha egy furcsa, csokornyakkendőre hasonlító bittel találkozunk régi ajtókon vagy ablakokon, akkor biztosra vehetjük, hogy a Clutch-al van dolgunk. Főként az autóiparban és a nyílászárógyártásban használták ezeket 1940 és 1960 között Amerikában. A '70-es években ismét divatba jöttek, de ez már nem tartott sokáig. Méretezésük coll-ban történik, és a fej legnagyobb átmérőjét veszik figyelembe.


Tetszett a cikk?