60 éves az Üstünkarli

Berendezéseik különállóan vagy gépsorba illesztve alkalmazhatók. Komplett fűrészüzemi sorok és számtalan gép működik Ázsia, Afrika és Európa országaiban, így referenciái a környező országokban és hazánkban is megtalálhatók. A Csiba Kft. immár 20. éve képviseli a céget Magyarországon. Áttekintettük, hogy az elmúlt időszakban milyen lényeges újításokat és opciókat vezettek be a rönkkocsikon és rönkhasító szalagfűrészeken. Ezekkel a lépésekkel kívánják megerősíteni pozíciójukat a hagyományosan erős európai unióbeli gyártókkal szemben.

Rönkkocsik

Az UTA NH rönkkocsik saját tervezésűek – 60 évnyi fűrészipari tapasztalat alapján. A sorozat modelljeit alkalmazhatóságban nagyfokú rugalmasság, precizitás és hatékonyság jellemzi. A hidraulikus, elektronikus és egyéb alkatrészeket a saját területükön világelső beszállítóktól gondosan válogatták össze. Befogó oszlopok: alapvetően 3 és 4 oszlopos kivitelűek, de speciális megoldásokat is ajánlanak. Nehéz, rázkódásálló hegesztett acélszerkezet, preciziós kidolgozású támasztókon mozgatva. Minden rönktámasztó cserélhető. A befogás hidraulikusan történik, és a befogókörmök is cserélhetők.

A befogókörmök mozgathatók, az ütközők fixek. Az oszlopok mozgása hidromotoros meghajtású, amely lehetővé teszi a legprecízebb pozicionálást. Kocsi meghajtása: hidraulikus előtolási sebesség 0–85 m/perc között, acélhuzalos meghajtó rendszerrel. Opcióként kérhető a 0–100, 0–120, 0–160, 0–200 m/perc sebességű előtolás hidrosztatikus vagy elektromotoros rendszerrel, mindegyik változat erős drótkötelekkel és csörlődobbal felszerelve. Hidraulikus rendszer: a befogás, a rönkforgatók és befogókörmök mozgatása hidraulikusan történik, a gondosan megtervezett, a kocsi vázára erősített különálló hidraulikus egység segítségével.

A hidraulikus akkumulátor biztosítja a befogókörmök és forgatókarok gyors mozgását. A rönkök egyszerű pozicionálása érdekében a befogókörmök függetlenül mozgathatók és külön-külön kiválaszthatók. MUDATA digitális rendszer: 21 memóriahely, értékek közvetlen bevitele, 100 vágóprogram a különböző átmérőkhöz vagy szélességekhez. Optimalizálás a 100 (10 csoportba sorolt) program között, lehetőség az azonnali manuális programozásra. Advance Control System – fejlesztett vezérlőrendszer – a kocsi teljes vezérlése: 2 db, egyenként 6 gombbal rendelkező joystick-szett az oszlopok, befogókörmök és forgatókarok vezérléséhez. Ennek lényege, hogy a rönkkocsi lényegesen több műveletet tud elvégezni a vezérlőpultról irányítva, mint eddig. Ez az opció igazán erőssé, hatékonnyá teszi a rönkfeldolgozást. Lehetőséget nyújt a felhasználónak, hogy az irányítást egyszerre 2 botkormánnyal végezze, melyek mindegyikén 6 nyomógomb található, potenciométerrel.

Az alsó és felső rönkfogó karmok mozgatására le- és felfelé, valamint azok hajlítására; a fejblokk előre és hátra mozgatására; a rönkök le és fel mozgatására, valamint a rönkforgatásra. A beállított dimenziókkal, a fejblokk és egyéb egységek joystickkal és gombokkal való mozgatásával jelentősen gyorsítható a fűrész munkája. 2 lábpedálszett a kocsi előre és hátra mozgatásához. Ennek köszönhetően a kocsi mozgatása potenciométerrel ellátott lábpedállal történik, tovább egyszerűsítve a kezelő munkáját.

Függőleges rönkhasító szalagfűrészek

A szalagfűrészek kerekét jó minőségű grafitos vasöntvényből készítik, amelynek a tökéletes keménysége lehetővé teszi a gép működését hosszú éveken keresztül a kerekek felújítása nélkül. A fűrészszalag feszítése hidraulikusan történik egy nyomáskapcsoló által, a beállított fix értékre. A nyomást a visszajelző rendszer az állandó beállított értéken tartja, hogy a vágás közben ne lépjen fel nyomásingadozás. Így a nyomás értéke mindig változatlan marad, és ugyanolyan vágási paraméterekkel rendelkezik a fűrész. A kocsi hátramenetekor a szalagot a hidraulikus visszahúzó rendszer automatikusan eltávolítja a rönktől.

A hidraulikus fűrészlapvezető rendszer függőleges irányban a vezérlőpulttól állítható – biztosítva az optimális megvezetést, és ezáltal a tökéletes vágáspontosságot. Az Üstünkarli gépek magyarországi tradicionális forgalmazója a Csiba Kft. A gépekről további információkat kaphat a www.csiba.hu honlapon, vagy keressen minket és közösen megtaláljuk az Önnek és cégének legmegfelelőbb technológiai megoldásokat.


Tetszett a cikk?