Az olaszok a gázra léptek

Gesztus értékű volt az este, hiszen a látványos vendéglátás mellett a cég tulajdonosai és a szűk menedzsment is képviseltette magát. Külön élmény volt hallgatni Alfredo Aureli elnök köszöntő beszédét. Érdekes kontextusba helyezte az elnök az olasz gépgyártást és ezzel egyben az SCM helyzetét is. Mint elmondta, ízlésük, építészeti irányzataik, valamint a belsőépítészetben és a bútorgyártásban betöltött szerepük viszonyítási pontot jelent az egész világ számára. Olaszország több mint 31 ezer céggel vezető a világban a bútorgyártás terén, 8,4 milliárdnyi exportjával meghatározó szereplője az iparágnak. Ottani léptékkel ez egy házivásár és vevőtalálkozó. Innen nézve felér egy kiállítással.

A rendezvény rangját tovább emeli, hogy a világ minden tájáról (a tengerentúlról is) találkoznak ilyenkor az SCM Group munkatársai, értékesítői. A legfrissebb fejlesztések mellett gyakorlatilag az SCM szortiment minden kategóriája élőben és munka közben volt látható. A 80 technológiai megoldást felvonultató szakmai program Riminiben és a Thiene-i székhelyen várta az érdeklődőket. 4000 vendéget fogadtak az SCM Group otthonában 57 országból. A 2000 buszos transzfer koordinálása a repterekről és a hotelekből már önmagában sem kis teljesítmény, na de nézzük a lényeget, a szakmai tartalmat. Nyílt nap volt a gyárban. Ez mindig ambivalens dolog, hiszen egyrészről a hitelesség felé a legegyszerűbb út, másrészről mégiscsak beengednek egy csomó embert a gyárba, ott ezeket az embereket különböző impulzusok érik, amiből hazavisznek valamit. Viszont mint azt már ennek a lapnak a hasábjain megírtuk, egyszerűen fantasztikus élmény volt és meggyőző élőben találkozni azzal, ahogy ezek a gépek készülnek.

Jó érzés nemcsak tudni, de látni is, hogy "made in Italy". A menü jó ízléssel volt összeválogatva, nemcsak a büfében, hanem a gépbemutatókon is. A klasszikusok mellett a friss fejlesztések és a mostani slágerek, úgy mint a hatfejes CNC profilautomata, vagy a nullfugás élzáró-technológia is főszerepet kapott. A tálalás – maradva az előbbi hasonlatnál –, szóval a prezentálása a gépeknek és az elmúlt időszak fejlesztéseinek nagyon látványos volt. Kihasználták a design nyújtotta lehetőségeket. Nem mindegy, hogy egy húsvágó deszka vagy a RIVA egy klasszikus design bútordarabja készül az öttengelyes CNC-n… A bemutatók mellett folyamatos szakmai előadásokon bővíthették ismereteiket a résztvevők. Ezek az előadások az adott ország anyanyelvén zajlottak, így a közel 80 fős szakemberekből álló magyar csoport is megismerkedhetett az új fejlesztések hátterével. (A szakmai előadások anyagát egy későbbi számunkban fogjuk közölni.)

Csonka


Tetszett a cikk?