Gondolkodjunk előre!

2020-tól csak passzívházaknak megfelelő épületek kerülnek építésre, ahová ennek megfelelő nyílászárókra is szükség van. Ezen kihívás teljesítésére a Leitz már előre felkészült, már most tudnak olyan korszerű szerszámokat ajánlani a faiparban dolgozók számára, melyekkel megfelelhetnek a követelményeknek. Szerszámaik azonban folyamatos fejlesztés alatt vannak, a minél korszerűbb profilkonstrukciók kialakítása érdekében. Fő cél a hőátbocsátási tényező csökkentése. Már léteznek 106 mm-es faszerkezetek is, sőt 116–120 mm vastagságok is, ahol fa-alu.-habanyagokkal próbálják az igényt kielégíteni. Kala Tibor, a Leitz Hungária Kft. műszaki tanácsadója kiemelte, hogy elértük az ablakszerkezeteknél a lélektani fa vastagsági határt, ami most 90–92–106 mm.

Jelenleg tömörfa esetén nincs értelme további vastagságnövekedésnek, inkább az anyagösszetételben várható változás. A szerszámfejlesztések a jogszabályalkotókkal közösen történnek. A Leitz célja, hogy előbbre kell járni a fejlesztésekben, mint ahogy azt a piac diktálja. Meg kell felelni a jogszabálynak, a trendnek, a piacnak, a gyárthatóságnak, az esztétikának, és vevőink igényeinek. Ez egy nagyon összetett és bonyolult feladat. Az átállás a 78-as szerkezetről a 90-es szerkezetre a szerszámozottság szempontjából sajnos nem minden esetben egyszerű. A régebbi profilú szerszámok esetében már nem elegendő a meglévő szerszámok „széthúzása” szélesebb ablakszerkezetek gyártásához, mert a falcok méretén kívül az új vasalatoknak, vízvetőknek, profiloknak, üvegvastagságoknak, szellőzőcsatornáknak is meg kell felelni a piacon.

Ez csak új szerszámok vásárlásával lehetséges. Természetesen követelmény a szerszámok flexibilitása, így egy korszerű alap 78 mm-es ablakgyártó szerszám garnitúra távtartó gyűrűk áthelyezésével könnyen és gyorsan átalakítható 90 mm-es tömörfa szerkezet gyártására. Sőt igény esetén kiegészítő szerszámokkal az alu.-fa szerkezetek gyártására is alkalmassá válhatnak. Így a Leitz már minden igényt kielégítő korszerű szerszámrendszerrel tud időtálló és a jövő szellemének megfelelő ablakszerkezet-gyártásra gazdaságos alternatívát ajánlani.


Tetszett a cikk?