Jövőbe mutató szerszámkoncepciók

Az AKE Hungária Kft. már több mint 20 éve tevékenykedik a famegmunkálás során alkalmazott kiváló minőségű szerszámok konstruktőreként és gyártójaként a magyar piacon. Erről adott bizonyságot az AKE az április 2–6. között megrendezésre került Ligno Novum vásáron is. Itt az AKE Hungária Kft. az ablakgyártó szerszámok legújabb generációját is bemutatta. A vállalat által gyártott szerszámok választéka az alapanyag feldarabolásához szükséges fűrészlapoktól a késztermékek kialakításához használt szerszámokig terjed. A termékválasztékban megtalálhatóak az egyszerű fúrók és az ipari ablakgyártáshoz használt komplex szerszámrendszerek is. A gyártás fő vonalát az egy- és többtengelyes marógépeken, illetve CNC-gépeken alkalmazott ablakgyártó marószerszámok képezik. A vevői igényekre szabott szerszámmegoldásoknak és a szabadalmaztatott konstrukcióknak köszönhetően nagyon sok ablakgyártó bízik az AKE szerszámaiban.

Az AKE a gyártás során egy nagyon pontosan átgondolt konstrukciót követ. A CE-jelölés sok ablakrészlet standardizálását jelenti. A fa keresztmetszete, a falcgeometria és a profilkialakítások, az üvegek elhelyezése és vastagsága, valamint sok más jellemző állandó paraméterré váltak. Ezek alapján létrejött egy állandó szerszámkoncepció, amely korlátok nélkül bővíthető, és amelynek eredményeként ma már olyan szerszámok állnak rendelkezésre, amelyek speciálisan a jövő kihívásaihoz igazodnak. Az AKE CNC-gépeken alkalmazott szerszámai ötvözött könnyű fémekből készülnek. Az így elért súlycsökkenés és a nagy pontosságú, HSK befogórendszer alkalmazása gondoskodik a tiszta felületekről és a magas előtolási értékekről.

A mi szerszámmegoldásaink lehetővé teszik, hogy a vásárló a saját üzemében végezzen beállításokat a szerszámon, amennyiben ezt a helyi adottságok (szerszámbeállítás a munkadarabhoz) szükségessé teszik, valamint, ha gyors, rugalmas reakcióra lenne szükség. A szerszámokat így nem kell minden esetben a gyártónál beállíttatni. Az új szerszámgeneráció jellemzője, hogy a falcok korábban alkalmazott előmarására már nincs szükség. A modulokból álló szerkezeti felépítésnek köszönhetően a 68–116 mm favastagságú ablakrendszerek a szerszámok átépítése, illetve cseréje nélkül készíthetőek. Valamennyi szerszámadat kívánság szerint egy adatchipre menthető, és közvetlenül a gépbe olvasható.

Az AKE különös figyelmet fordít a kiszakadásmentes bütümarásra is. Ehhez valamennyi szerszámkoncepció esetén nagyoló és simító fogakat alkalmaz. A legújabb keményfém típusok és a kések maximális forgácsolási teljesítményre történő kialakítása gondoskodik az optimális készre vágásról, és az ehhez kapcsolódó felületi minőségről. Az AKE azonban nem csak szerszámgyártónak tartja magát. Az évtizedek alatt összegyűjtött gyártási, műszaki lehetőségek ismerete, az új ablakrendszerek aktív fejlesztése és a vezető ablakgyártókkal való együttműködés az AKE-t az ablakgyártó ipar fontos partnerévé tette. A vállalat és termékeinek fejlesztése folytatódik, amely egyben a jövő zálogát is jelenti.


Tetszett a cikk?