Porondon a Festool

FÚRÁSTECHNOLÓGIA

Ezek között szerepel a BHC 18 akkus fúrókalapács, amely 2,3 kg-os súlyával a saját kategóriájában a legkönnyebb gépnek számít a piacon. Ez biztosítja, hogy elektromos hálózattól függetlenül állványról, egy kézzel vagy akár fej feletti munkákhoz is kényelmesen használjuk. Akkumulátora 18 V-os, 4,2 Ah-s és 1,8 J ütési energiájával a vezetékes gépekkel is felveheti a versenyt. Fúrási teljesítménye betonban 18 mm. A kompakt készüléket a nagy fúrókalapácsoknál alkalmazott markolatmegoldással látták el.

Ez annyit tesz, hogy a géptest és a markolat rugalmas kapcsolattal csatlakozik egymáshoz, így a rezgéseknek csak egy minimális hányada adódik át a felhasználó karjára. A Festool ezt a gépét is a rendszerelmélet jegyében alkotta, így például egy adapter segítségével normál bithegyek is a gépbe foghatók és az ütési funkció kikapcsolásával csavarozásra is alkalmazható. A BHC 18 valószínűleg a beltéri szerelési munkákkal, bútorbeépítésekkel foglalkozók kedvelt gépe lesz, a porelszívó adapternek köszönhetően. Az adapter az elszívómobil csövére csatlakoztatható és a vákuumos talpának köszönhetően könnyedén rögzíthető a furatnyíláson.

FŰRÉSZELÉS HÁLÓZATTÓL FÜGGETLENÜL

Szintén új készülék a piacon a TSC 55 dupla akkumulátoros merülőfűrész, amely lényegében felépítésben megegyezik a korábbi TS 55 modellel. Tehát minden előnyös tulajdonságát hordozza, mint például a merülőfunkció, a kipattogzásmentes vágások, a szénkefementes motor, az ergonomikus építési forma, mindezt hálózati áramtól függetlenül. A két akkupozíció több variációs lehetőséget ad, használható 2x18 V, 2x15 V vagy kombinálva, de egy akkuval is bármikor üzemeltethető.

A prezentáción 2 db 18 V-os akkut használtak a látványosan összeállított 10 m hosszú táblásított falap vágásához, vezetősín mellett. Az eredmény rendkívül meggyőző volt, 20 m vágás könnyedén elvégezhető a géppel, de a Festool honlapján egy olyan videó is elérhető, amikor 30 m konyhai munkalapot vágnak át egyetlen töltéssel. Ami még figyelemre méltó a gépben, az a fordulatszáma (5200 1/min) és a porelszívás hatékonysága. A TSC 55 akkus merülőfűrész mobil elszívóhoz köthető vagy saját porzsákkal üzemeltethető. Mindkettő esetében igényes körülmények között dolgozhatunk, beltéri szerelések alkalmával is.

ÁCSIPAR

A tavalyi év során kerültek a Protool gépek a Festool égisze alá, azóta a Festool teljes szortimenttel rendelkezik ácsipari gépekből. A kínálatban sokféle gép szerepel, a nagynyomatékú fúrócsavarozótól kezdve a gerendavágó körfűrészen át egészen az ácsipari gyaluig. A bemutató alkalmával a DR 20E készüléken szemléltették, hogyan lehet könnyen megbirkózni akár 20–30 cm hosszú csavarok behajtásával.

A felszerelhető sarokadapter segítségével a géptest merőleges a forgástengelyre, így lényegesen könnyebb a gépet megtartani. Ez kiküszöböli azt a gyakori esetet, amikor egy nagy erejű fúrógép a felhasználó csuklóját megrántja, izületi sérülést okozva ezzel. Szintén az ácsiparhoz, építőiparhoz sorolható gépek a láncfűrészek, amelyek nagy keresztmetszetű gerendák és vastag szigetelőanyagok vágására egyaránt alkalmasak.

ÉLZÁRÁS

És természetesen nem hiányozhatott a bemutatóról a Conturo mobil élzáró sem, amelyet már a hazai faiparosok is széles körben megismerhettek és sokan már a hétköznapokban is használják. Maga a feltaláló Wolfgang Reines ismertette a gép működését és a tartozékok használatát. Mindenképpen jelentős fejlesztésről van szó a mobil élzárók piacán, de már a kapuban a következő fejlesztés, amely hamarosan az újságunk hasábjain is bemutatásra kerül.

M. L.


Tetszett a cikk?