Az AEG új gérvágója

Az új gép fejlesztésénél tekintetbe vették, hogy nem minden szakembernek van porszívója, és a gérvágót beépített porelszívással látták el, amely közel 80%-os hatásfokkal szívja el a vágás során keletkező port. A megoldás lényege, hogy a motor tengelyére egy ventilátort szereltek, és a ventilátor által biztosított szívóhatás a vágási felületről elszívja a port. Az elszívott por a csövön keresztül aztán akár egy közönséges vödörben is összegyűjthető. A ventilátor és a cső miatt a gép kicsivel nehezebb lett (a gép súlya 16,5 kg), de még így is egy könnyen hordozható gérvágóról beszélünk – és mennyivel könnyebb egy gépet vinni, mint egy gérvágót és egy külön porszívót…

Az új gérvágó könnyű és jól hordozható, de egyidejűleg erőteljes gép is: az 1500 wattos motor percenkénti fordulatszám mellett gyors és erőteljes vágásokat biztosít. A pontos vágások érdekében a gép beépített lámpával és vágási vonalat mutató lézerrel is el van látva. Fontos, hogy a PS 216 L lézere kalibrálható, újra beállítható. A szállítás során, vagy ha a gép ütést kap, a lézer elmozdulhat, ami pontatlan vágásokhoz vezet. Amennyiben a lézer újra kalibrálható, az elmozdulás korrigálható, és a lézerfény újra a helyes vágási vonalat mutatja. A PS 216 L esetében a gérvágás szöge 50–500, 15, 22,5, 31,6 és 450–nál kialakított reteszelési értékekkel, a ferdevágás szöge pedig 470 balra.

A maximális vágási kapacitás így a megfelelő méretűre tervezett vezetőszánnak köszönhetően 900-ban 305x65 mm. Az új gérvágó akár magában, akár állványra rögzítve is használható. Állványra helyezve a hosszú munkadarabok is könnyen megmunkálhatóak, mert az AEG PSU 1000 típusjelű gérvágó állványa 2,3 m-ig kihúzható támasztókarokkal rendelkezik. Az állítható lábaknak köszönhetően pedig egyenetlen talajon is stabilan, biztosan áll, ami lehetővé teszi a pontos munkavégzést.


Tetszett a cikk?