Ablakgyártó szerszám trendek


– Németország mindig élen jár az EU-normák adaptálásában. Mennyire érvényes ez az ENeV energiatakarékossági rendelet előírásaira?
– Németországban regionális eltérések vannak arra nézve, hogy milyen ablaktípusokat alkalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy a szociális lakásépítés esetén főként a IV78 műanyag ablakokra esik a választás, míg a magánlakások és házak építésénél (pl. passzívházak, alacsony energiájú házak) a trend inkább a IV92 faablakok irányába mutat. A passzívházak esetén a hőátbocsátási érték akár 0,8 W/m2K értéknél is alacsonyabb lehet. Tehát új építkezéseknél már kiemelt figyelmet fordítanak a jó hőszigetelő képességű nyílászárók beépítésére.

– A németországi faablakgyártók tapasztalata szerint melyik manapság a legkeresettebb profilvastagság, illetve ablakszerkezet?
– Ahogy éppen említettem, a trend erősen a IV92 faablakok irányába tolódik. Mivel azonban a legtöbb ablakgyártó már egy meglévő, működő rendszerrel dolgozik (főként IV78), így megállapítható, hogy a IV78 ablakok alkatrészei iránt a legnagyobb az igény. Ha új beruházásokról beszélünk – illetve ha egy ablakgyártó teljesen új szerszámokat szeretne bevezetni –, azt mondhatjuk, hogy szinte kizárólag olyan szerszámok keresettek, amelyek a IV92 ablakok esetén alkalmazhatóak.

– Ön szerint nálunk, Magyarországon mennyire felkészültek az ablakgyártók, vagy mennyire gondolkoznak előre a technológiai fejlesztéseikkel?
– Az érkező ajánlatkérések alapján, melyek szinte mind a IV92 mm vastagságra vonatkoznak felismerhető, hogy Magyarországon az ablakrendszerek fejlesztői és gyártói nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a további műszaki fejlesztésekre. Gondolok itt például arra, hogy az ablakok helyét a falban miként lehetne még hatékonyabban szigetelni. Természetesen azonban az üvegek fejlesztését is figyelembe kell venni. Az üvegvastagság, a rétegezés, a gázzal töltött üvegek vagy a speciális üvegszegélyek mindig új kihívást jelentenek a gépekkel szemben, és természetesen az ablakgyártás során alkalmazott szerszámokkal szemben is.

– Az AKE szombathelyi gyáregységének koncepciójában milyen hangsúlyt kap az ablakgyártó szerszámok fejlesztése és gyártása?
– Szombathelyen lehetőségünk van arra, hogy valamennyi szerszámtípust legyártsuk. Speciális alkalmazások esetén azonban az AKE-csoportban rendelkezünk olyan gyáregységekkel, amelyek az adott alkalmazásra specializálódtak. Valamennyi gyáregységünk úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy a műszaki fejlesztések vevőinkhez eljuthassanak, és a vevői visszajelzések is visszakerülhessenek a gyártóegységekhez. Így minden telephely profitál a többi telephely tapasztalataiból, illetve ennek köszönhetően mindenütt az AKE-tól megszokott nagyon jó minőségben forgalmazhatjuk ablakgyártó szerszámainkat. Erősségeink egyike az a flexibilitás, amely abban mutatkozik meg, hogy valamennyi vevői igényre a megfelelő megoldást kínáljuk. Prioritást felállítani arra vonatkozóan, hogy melyik szerszámtípusra vagy mely iparágra helyezünk nagyobb hangsúlyt, ilyen módon nem lehetséges. Amit azonban minden esetre kijelenthetünk az az, hogy minden egyes vásárlónk a megfelelő figyelmet és prioritást kapja tőlünk.

– Megvalósíthatók egymásra épülő szerszámrendszerek CNC-, illetve felfűzhető marószerszámok esetében? Vagyis egy fokozattal jobb hőszigetelésű ablak gyártásához elég egy kiegészítő szerszám vagy új garnitúra kell?
– Egy IV78 faablak egy szabványosított, etalon ablakkal összehasonlítva – amely jó minőségű, kétrétegű hőszigetelt üveget tartalmaz Ug=1 – körülbelül 1 W/m2K Uw értéket ér el. A hőszigeteléssel kapcsolatos további követelmények esetén át kell gondolni azt, hogy egy IV78 faablak esetén egy jó, háromrétegű – 48 mm-es, ca. 0,6 Ug értékű – üveg beépítése a kis favastagság miatt lehetséges-e? Ez az oka annak, hogy jelenleg a IV78 ablakgyártáshoz alkalmazott szerszámok kialakítása a IV92-re történő beállítást is lehetővé teszi. Ezek az állítható szerszámkialakítások a gyakorlatban abszolút beváltak és a magyar piacon is megvetették a lábukat.


Tetszett a cikk?