Ablakgyártás CNC-n

A Homag az első CNC-jét 1986-ban gyártotta, míg az első ablakgyártó CNC-je több mint 15 éve a piacon van. Az ablakgyártás terén ma is a CNC-technológia a fő irány, nem véletlenül, hiszen ez alkalmazkodik legjobban az egyedi elvárásokhoz. Régebben, amíg nagy szériákat kellett gyártani, a sarokközpontok hatékonyan lerövidítették a megmunkálási időket, ám manapság már átlagosan csak maximum 10–20-as szériák készülnek egy-egy profillal, így naponta akár több alkalommal is váltogatni kell az ablakrendszerek között. (IV68- 92, fa, fa-alu. kombinációk stb.). Ezekben az esetekben a CNC gazdaságos megoldást kínál, és az alkalmazott szerkezeti kötések is magas szintre fejlődtek (kontraprofil, különféle csavarozott sarokkötések stb.) az elmúlt időszakban. A Homag szortimentjéből a Lignomat Kft. hazai piacra a termelési méreteknek megfelelően 3 kategóriában kínál megmunkálóközpontokat.

BMG 300
Ez egy rugalmasan használható CNC-széria, amely a powerClamp rögzítőrendszerének köszönhetően nyílászáró alkatrészeknek gyors és megbízható legyártását teszi lehetővé. Rögzítési tartomány 58–120 mm. A 300-as szériát 18,5 kW-os vektorvezérelt motorokkal szerelték, ami azt jelenti, hogy a fordulatszám a terhelés alatt is változatlan marad.

BMG 500
A Homag ennél a szériánál a Sorbtech gépvázat alkalmazta, amely egy ásványi anyagokkal erősített, speciális betonszerkezetet jelent. Egyrészt nagyobb a gépváz tömege, ezzel ös- szefüggésben pedig sokkal stabilabb és rezgésmentesebb az egész felépítmény. A felszereltségét illetően 4 és 5 tengelyes változatban egyaránt elérhető 30, illetve 72-es láncváltóval amely lehetőséget ad az összes szerszám gépen való elhelyezésére, és nagyon gyors csereidőt biztosít.

BMB 900
Ez a gép, megtartva a CNCgépek funkcionalitását, kifejezetten az ablakgyártásra készült. A gép akár 40 ablak megmunkálására is alkalmas. Megmunkálóegységként 1 db fúróorsóval és akár 3 maróorsóval rendelkezhet, és egy időben 2 db alkatrészt munkál meg. A konzolos asztalon lévő powerClamp rögzítőelemekkel íves alkatrészek is minden probléma nélkül rögzíthetők. Akár 400+72 tárhellyel rendelkezhet, ami teljes mértékben lefedi a nyílászárógyártásban alkalmazott szerszámozottságbeli elvárásokat. A programozást illetően a gépek megmunkálási makrói a WoodWop-ra íródtak, de más szoftverek esetén is megoldható a csatlakozási pont generálása a gép és a szoftver között.


Tetszett a cikk?