Új mérce a kompakt osztályban

Az új erőcsomagok a legerősebb teljesítményű képviseloi annak az új komplett, 900–1700 wattos kompakt sarokcsiszoló-generációnak, amit az erős ellenálló képesség és a túlterhelhetoség jegyében fejlesztettek ki. Csaknem 50%-kal nagyobb forgatónyomaték, 20%-kal magasabb maximális leadott teljesítmény és a versenytársak hasonló modelljeinél lényegesen kisebb markolatméret jellemzi. A széria 1700 wattos tagja nagy teljesítményével és a lehető legkisebb markolatméret-kialakítással új mércét állít fel a produktivitás és az ergonómia terén. Ezzel egy időben a Metabo most mutatta be a kerámiaszemcséből készült nagy teljesítményű M-Calibur vágókorongjait és csiszolótárcsáit. „Az új sarokcsiszoló-generációnknál a gép többé nem szabhat korlátot a folyamatos munkavégzésnek.

A felhasználók mostantól sokkal hatékonyabban és gyorsabban vágnak és csiszolnak, mert az új sarokcsiszolóinknak a kemény igénybevételt jelentő alkalmazásoknál sincs szüksége lehűlési szünetre“ – nyilatkozta Horst W. Garbrecht, a Metabo igazgatóságának elnöke egy sajtóbeszélgetésen májusban. „Minden egyes termékfejlesztésnél kimegyünk az építkezésekre és az üzemekbe, és nagyon komolyan elbeszélgetünk a felhasználókkal, hiszen számukra fejlesztjük tovább az elektromos szerszámainkat. Ennek során többek között arra a felismerésre jutottunk, hogy a sarokcsiszolók azért forrósodnak fel túl gyakran, mert a felhasználó a munkavégzés során befogja az általában a gép oldalán kialakított szellozőnyílást. Ezért az új sarokcsiszolóinknak csak hátul van szellozőnyílásuk, amit gyakorlatilag nem lehet eltakarni a munkavégzés közben.“ Ezt egy teljesen új hűtési koncepció tette lehetové, ami a motor hűtéséhez szükséges levegot 400 km/h-s sebességgel húzza át a készülékházon. Ezen kívül a gyártó egy teljesen új motorkoncepciót fejlesztett ki. A szabadalmaztatott új Metabo Marathon motor kiemelkedő teljesítményű és túlterhelhető, ill. ezen felül az újszerű és szabadalmaztatott tekercselési technológiának köszönhetően még kisebb lett. „Mindent beletettünk az új sarokcsiszoló gép generációnkba, amit az elmúlt 50 évben ezekrol a gépekről és alkalmazásukról világszerte tanultunk. Ezért meg vagyok arról győződve, hogy az új sarokcsiszolóink a valaha gyártott legjobb gépek“ – mondta Garbrecht.

MINDEN ALKALMAZÁSRA A MEGFELELŐ RENDSZERT

A Metabo az új kompakt osztályban minden igényre és alkalmazásra a megfelelő rendszermegoldást kínálja a különböző kialakítású 22 új kompakt modellel 900 és 1200 watt teljesítmény között, 100–150 mm tárcsaátmérővel, valamint a hozzá illo tartozékokkal. Az 1250, 1550 és 1700 watt teljesítményű, robusztus és nagy áthúzó erővel bíró sarokcsiszolóknál a korábbi modellekkel összehasonlítva a gyártó majd’ 30%-kal növelte a maximális leadott teljesítményt a folyamatos üzemmódban végzett intenzív vágási és csiszolási munkáknál.

MAXIMÁLIS BIZTONSÁG

A felhasználó védelmének érdekében a Metabo az új sarokcsiszolóknál ismét különösen nagy hangsúlyt fektetett a biztonsági szempontokra. Minden kompakt modell el van látva a már 1966-tól jól bevált mechanikus S-automatic biztonsági kuplunggal, ami a motort szétkapcsolja, ha a tárcsa leblokkol. A visszacsapódásokat így a minimumra csökkentették, és a felhasználó gördülékenyen tovább dolgozhat anélkül, hogy a gépet ki kellene kapcsolnia és aztán újra bekapcsolnia. A sarokcsiszolók opcionálisan egy ergonómiailag tökéletesen beépített Paddle-kapcsolóval vannak ellátva, „halott ember” funkcióval. A Metabo 1250- tol 1700 watt-ig kínál modelleket egy olyan kombinációval, ami egy Paddle-kapcsolóból és egy szabadalmaztatott mechanikus tárcsafékbol áll – és ez így a piacon található leggyorsabb fékrendszert jelenti. Ezen felül a Metabo az új sarokcsiszolókat 1250 watt teljesítménytől még egy kiegészítő és hatékony antivibrációs rendszerrel kínálja a piacon – az ún. Metabo VibraTech plusz fogantyúval és egy beépített Autobalancer-rel. Egyedül az Autobalancer 50%- kal csökkenti a karra és a kézre ható rezgéseket.


Tetszett a cikk?