Suttogó erőgép

Az új fejlesztéssel a NESTRO gyorsan és következetesen követi a megváltozott német törvényi előírásokat, amelyek április 1-jei hatállyal lehetővé tették, hogy az eddig 6000 m3/h névleges tömegáramú berendezésekre alkalmazott vizsgálati eljárásokat 8000 m3/h-ig kiterjesszék. (Ezért nem voltak eddig 6000 m³/h-nál nagyobb légteljesítményű kompakt elszívók a piacon.) A NESTRO előrelátóan gondolkodott, és felkérte a Német Fa- és Fémipari Szakmai Szövetséget egy idő előtti vizsgálati lehetőségre. A megnövekedett tűz- és robbanásvédelmi követelmények alapján, a megengedett elszívott levegő tömegáramának (a porelszívóban ugyanúgy, mint a portároló konténerekben vagy a brikettálóval ellátott alsó tárolórészben) kisebbnek kell lennie a jelenlegi állapotnál. Ha az NE350 a Fa- és Fémipari Szakmai Szövetség hatásköre szerint üzemeltethető, akkor végezetül a vizsgálati procedúra hosszától és a szabvány esetleges változásaitól függ. A Fa- és Fémipari Szakmai Szövetség a vizsgálatok lezárását ezen év őszére ígérte.

Az első alkalommal a nürnbergi faipari vásáron bemutatott NE350 berendezésről a NESTRO egy brosúrát adott ki, amely tartalmazza az összes fontos műszaki adatot és a fejlesztés előnyeit a vevők számára. Ebben szerepel a „suttogó” erőgép jelző, amely technikailag arra utal, hogy a zajterhelés értéke az EUgépszerkezetekre vonatkozó irányelvei szerint (üzemi körülmények között 1 m távolságra és 1,6 m magasságban a berendezés motor felőli oldalán) az NE350 gép esetében csak 69 dB. További előnye, hogy a maradék portartalom, mint a „kisebb testvéreknél“ is (NE160, NE300), <0,1 mg/m³ alatt van. Nagyon nagy hatásfokú ventilátorral szerelték (11,0 kW), amely gondoskodik az elérhető maximális 8000 m³/h teljesítményről. Az úgynevezett névleges tömegáramnál a por-levegő keverék belépő légsebessége közvetlenül az elszívó előtt 20 m/s, ezért 6927 m³/h teljesítménynél nagyon magas, 2750 Pa vákuumérték érhető el. A kipróbált oldalsó befúvódoboz (mint minden NESTRO-elszívónál) az anyagot még a szűrőrész elérése előtt nagymértékben leválasztja, optimálisan elosztja a portároló konténerekben, és ezzel együtt nagyon kicsi a légellenállása. Mindehhez a nagyon nagy szűrőfelület párosul (itt 42 m2-ről beszélhetünk), amely nagy teljesítménypotenciálhoz vezet az elszívott gépnél. A NESTRO a jól bevált technikáinak előnyeit át tudta vinni 1:1-ben az új nagy teljesítményű porelszívóra.

Ezzel együtt az NE350-es nagyon energiatakarékos:

  • Természetesen ennél az elszívónál is mint a többinél, a szűrőtisztítás lehet elektromotoros, pneumatikus vagy sűrített levegős impulzusos (JET).
  • A 350-es elszívó választható porral oltó berendezéssel vagy vízzel oltó berendezéssel is (mint ahogy a 250-es és a 300-as idáig is).
  • A 350-es elszívónak 4 db könnyen cserélhető portároló konténere van, és SPS beépített vezérléssel is szállítható, az automatikus síberek vezérelhetősége miatt. A szélessége és a magassága a meglévő NE300-hoz képest nem változott, hossza csupán 860 mm-rel több, így továbbra is lehetővé teszi a helytakarékos műhelybeli felállítást.


A berendezés alkalmazása mindenekelőtt olyan, nagyobb sztenderd gépparkokkal rendelkező üzemekben előnyös, ahol a gépek egyidejűsége 6000 m³/h légteljesítmény felett van, de egy kültéri szűrőház építésének költségei a cégnek túl nagyok. Gyakran a hely is kevés a gépcsarnok környezetében, és a szükséges légmennyiség csak kicsit haladja meg az eddigi légmennyiség-határt (6000 m³/h). Ebben az esetben több porelszívót kellett működtetni a műhelyen belül. A piacon egyre sűrűbben fordulnak elő 6000 és 8000 m³/h elszívásigényű modern, nagy teljesítményű gépek (pl. nagyméretű lapszabászgépek, CNCmegmunkálóközpontok stb.). Különösen azoknál a CNC-gépeknél, ahol az NE250 vagy az NE300 elszívók úgymond egy „szigetként” működtek, az elszívási igény gyakran a 6000 m³/h felett volt meghatározva. Ezt kínálja a NESTRO, és minden előnyét az épületen belüli elhelyezésnek (a fűtött, meleg levegő bennmarad az épületben, nincs nagy költség, mint egy kültéri szűrőház építésénél). Nem lehet áthidaló megoldás ott, ahol a magasabb elszívási teljesítmény érték mindenképpen kell, de ne kelljen felesleges bontást és újraépítést végezni.

ALSÓ TÁROLÓ BRIKETTÁLÁSHOZ

A NUK 25/35 „átalakító készlet” lehetővé teszi a gyors és egyszerű átalakítást az eddig a forgácstárolókba leválasztó porelszívóról egy alsó tárolóval és brikettálóval ellátott újrahasznosító berendezésre. Előnye, hogy kifejezetten az NE250 és NE350 típusokhoz tervezték, így biztonságos, kényelmes forgácsfeldolgozást és brikettálást biztosít. A berendezés átépítése a helyszínen rövid idő alatt lehetséges, és minden préstípus választható NBP-C és NBP-TH típusokra is átalakítható. Tárolókapacitása kb. 850 liter, beépített szintfelügyelet gondoskodik az automatikus présindításról. Méretei (HxSzxM): 2100 x 1044 x 500 mm. A brikettáláshoz szükséges gyors átépítéshez való készlettel a már régebb óta működő elszívókat tovább lehet üzemeltetni, és az elszívott anyagokat is kényelmesebben lehet újrahasznosítani. Az átépítés, a tároló és a brikettáló utólagos beépítése közvetlenül a helyszínen elvégezhető.


Tetszett a cikk?