Téli kedvezmény szalagokra

A Wood-Mizer azon néhány gyártó egyike, amelynek a fűrészgépei télen is jól működnek, problémamentesen. Ezért tehát hasznos megfogadni néhány tanácsot a fűrészgépek téli karbantartásával kapcsolatban....

A szalagfűrészek esetében két probléma merülhet fel rendkívüli hidegben. Az első az, hogy a hidraulikus rendszer csak időszakosan működik; a második pedig az, hogy a szalagok eltörhetnek, különösen akkor, ha a rönk csak részben fagyott.

A hidraulikus rendszer
Annak biztosítása érdekében, hogy a hidraulika megfelelően működjön télen is, érdemes odafigyelni a következőkre....

50 üzemóránként ellenőrizni kell a hidraulikafolyadék szintjét. A helyes szint 19 mm-rel a hidraulika tartály teteje alatt van kikapcsolt motornál. Ha pótolni kell a hidraulikafolyadékot, használjon Exxon Univis J26-os típust, ami -28°С és + 37°С között is „működik”.

Ha főleg hideg időben működik a fűrészüzem, akkor az ideális hidraulikafolyadék az Exxon Univis J13, amely -34°С és +15°С között használható. Ellenkező esetben, többnyire meleg időjárás esetében, mondjuk +38°С felett, a Dexron I vagy Dexron III ajánlott. Ha egy fűrészüzem rendkívül párás körülmények között működik, célszerű két liter hidraulikafolyadékot lecsapolni félévente és új folyadékkal feltölteni. Ha a környezet meglehetősen száraz adjon hozzá négy litert az év ugyanazon időszakában. 600 üzemóra után ki kell cserélni az elkerülhetetlenül elkoszolódó szűrőt.

Vegye figyelembe a fenti javaslatokat, és a hidraulikarendszer gond nélkül fog működni sok évig.

Favágás
Fagyott rönkök fűrészelésekor a szalag fogainak a beállítása a fő kérdés. A szabály egyszerű - minél keményebb a fa, annál kisebbre kell állítani a szalag fogait. Ne feledje: a puhafát keményfaként kell fűrészelni, ha fagyott.

Általában a legnehezebb művelet a favágás során olyan rönk fűrészelése, amely csak részben fagyott. Fontos, hogy ne legyen agresszív a behordás során, sőt ellenkezőleg, a vágási sebességet fokozatosan csökkenteni kell, és a szalagok fogait keményfához kell beállítani.

0°C hőmérséklet alatti fűrészelés esetén különleges „fagyálló” szélvédőmosó folyadékot kell használni a szalag kenéséhez, vagy egy kis mosogatószert kell hozzákeverni. Teljesen fagyott rönkök fűrészelése esetén nem szabad vizet vagy egyéb speciális folyadékot használni a szalag kenéséhez.

„Téli” szalag
A Wood-Mizer tervezett egy speciális szalagot fagyott rönkök fűrészeléséhez. Ez az úgynevezett 9/29 „téli” fogprofil, ami 32mm, 35mm, 38mm és 50mm széles, a 4/32 fogprofil pedig 38 mm széles. A „téli” szalagokat kérésre bármilyen hosszúságban tudjuk szállítani. Gyakran használják ezeket a szalagokat száraz, széles keményfák fűrészeléséhez is. Ideális esetben 16LE fölötti dízelmotorral vagy 11kW fölötti villanymotorral felszerelt gépek esetében használatosak.

A Wood-Mizer sikeres fűrészelést kíván Önnek az összes évszakban!

Wood-Mizer Hungary Kft.
H-2921 Komárom
Szőnyi út 67.
Tel.: +36-34/346-255
woodmizer@woodmizer.hu
www.woodmizer.hu


 


Tetszett a cikk?