LIGNA 2015: Homag csoport

HATÉKONYSÁG A KEZDETEKTŐL – ÚJ BELÉPŐ SZINTŰ MODELLEK A KISÜZEMEKNEK

A sikeres lapmegmunkálás alfája és omegája a hatékony folyamatok bevezetése – ezt nyújtja a HOLZMA HPP 130 az első vágástól kezdve. Az új táblafelosztó fel van szerelve minden eszközzel, amire a feltörekvő kisüzemeknek az egyedi táblák vagy kis szériák vágásához szükségük van. "Csatlakozz a hálózathoz és vágj!" – így hangzik a mottó. A kiválóan felszerelt HPP 130 alig kerül többe mint egy formatizáló fűrészgép, de sokkal hatékonyabb és precízebb (11-es csarnok). A legnagyobb pontosság és teljesítmény a legkisebb helyen – ezek már régóta a kettes széria ismérvei. A kedvelt gépcsaládot az idei Lignára még tovább fejlesztette a HOLZMA. A fő cél, hogy ebben a teljesítménykategóriában a vásárlók által megfogalmazott igényeknek megfeleljen. Ezért még több opciót kínál a HOLZMA (26-os csarnok).


HOLZMA HPP 130 táblafelosztó

 

TOP TRENDEK: EGYDARABOS SZÉRIÁK ÉS AUTOMATIZÁLÁS

Hogy a versenyképességüket a vevők javítani tudják, a hozzáadott érték megteremtésének folyamatát minden vállalkozásnak állandóan fejlesztenie kell. Az automatizálás az egyik hatékonyságnövelő tényező, mert ott hat, ahol a gyártás könnyen megdrágul: az idő-, anyag-, energia- és munkaerőfelhasználásnál. A HOLZMA a LIGNA-n számos megoldást mutat be, ahol az említett erőforrások pazarlása a célzott automatizálással csökkenthető – és nemcsak a nagyipari vállalkozások számára, hanem kisüzemeknek is. Az egydarabos szériák és az automatizálás nincs ellentmondásban egymással. Inkább mindkettő olyan tényező, amit érdemes számításba venni a fejlesztéseknél. Pontosan ezért helyezi ide a HOLZMA a hangsúlyt. A táblafelosztó gép gyártó bemutatja a hálózatba szervezett gyártási megoldásait, amelyek a szervezettség magas fokát, és a megmunkálási lehetőségek széles spektrumát mutatják be. Mind a két tényező döntő az egyre kisebb szériák kezelésében. A "személyre szabott" gyártás trendjének elterjedésével a szabászati tervek és alapanyagok egyre nagyobb számát kell kezelni. Mindez hatékonyan csak akkor kezelhető, ha a zökkenőmentes információ és anyagáramlás biztosított a háttérben – a digitális irányítástól a gépi megmunkáláson át a gépkiszolgálásáig.

 

WEEKE BHX 200
ÚJ, NAGYOBB FELSZERELTSÉG – NAGYOBB SZABADSÁG A GYÁRTÁSBAN

img
Függőleges megmunkáló
központ 25 fejes high speed
fúróaggregáttal

A LIGNA-n a WEEKE bemutatja a BHX 200 függőleges fúró-maró megmunkáló központ új opcióit. Így például a 25 orsós fúrófejet (15 vertikális és 10 horizontális fúróval), egy 9 kW teljesítményű maróorsót, egy 90 fokban elforgatható nútoló fűrészt, illetve a 4 férőhelyes szerszámtárat. Ez a konfiguráció kiegészíthető egy tárcsamaró aggregáttal – mely a piacon ismert Clamex-P kötőelem fészkének megmunkálására alkalmas – vagy egy 3 orsós pánthelyfúró fejjel. Így az ambiciózus kisüzem is a saját felhasználási igényeihez tudja választani a BHX 200 megmunkáló központ felszereltségét. A kínálatot a tipliző opció teszi teljessé. Mindez kevesebb, mint 10 négyzetméteren, 3050x1250x80 mm-es maximális munkadarabmérettel.

 

COMBITEC A MAXIMÁLIS HATÉKONYSÁG AZ EGYEDI GYÁRTÁSBAN

A combiTec-kel a HOLZMA egy speciális utóvágási lehetőséget kínál az egydarabos szériákhoz. Ezzel az innovációval az utóvágás a fűrészeléssel egyidejűleg végezhető el. Ez időt és pénzt spórol meg, hiszen csökkenti a gépkezelő időráfordítását, az anyagfelhasználást és a hulladék mennyiségét. A combiTec egy olyan bevált funkció, amelyet a HOLZMA már régóta kínál a hossz- és keresztvágó gépkombinációkhoz. A 2015-ös LIGNA-tól fogva azonban ez az opció már a hármas és négyes széria fűrészgépein is (HPP/ HPL) elérhető lesz.

AZ ÚJ ÖTÖS SZÉRIA – CSÚCSTECHNOLÓGIA A SOROZATGYÁRTÁSBAN

 2014-es HOLZMA házivásáron történt premier után az ötös széria a LIGNA-n is látható lesz. A német gyártó csúcsmodelljei mindig meggyőző stabilitást, precizitást és teljesítményt nyújtottak. Az új, több ponton továbbfejlesztett szériával a HOLZMA még magasabbra teszi a mércét a táblafelosztók felső kategóriájában. Erről főleg a konstrukció új megoldásai, az elszívás innovatív átalakítása, valamint a karbantartás és a szervizelhetőség egyszerűsítése gondoskodnak. Összefoglalva: a fejlesztések javítják a nagy teljesítményű táblafelosztók rendelkezésre állását és ezáltal a gyártás gazdaságosságát.

 

HOMAG – AZ AUTOMATIKUS JOBB
CNC-MEGMUNKÁLÓ CELLÁK ADAGOLÁSA ROBOTOKKAL


A robot-CNC-gyártó cellák nagy rugalmasságot, állandó rendelkezésre állást biztosítanak.
Az ár-teljesítmény arány is kedvező.

A produktivitás növelése, a munkatársak tehermentesítése, az anyagok megóvása. Hogy mindez miként kivitelezhető? A Homag CNC-megmunkálóközpontok és a HOMAG Automation robottechnológiája élőben mutatja meg a HOMAG City-ben. Az ipari robotok a CNC-megmunkáló cellák automatizálásánál tudják igazán érvényesíteni az erősségeiket. Legyen ez akár különféle felépítésű cellák esetében, fordító és ütköztető feladatoknál, vagy optikai munkadarabellenőrzésnél. A cellás vezérlés lehetővé teszi a sorozatgyártás és az egyedi gyártás egyszerű kezelését. A szkenner azonosítja az etikettel ellátott munkadarabot a robotkarban, és a rakat tetszőleges sorrendben alakítható ki. Ezzel egy időben a robotok tehermentesítik a kezelő személyzetet is, akiknek így elegendő idejük marad a zökkenőmentes folyamatok biztosítására és további feladatok elvégzésére.

 

HPP 300 MULTITEC – AZ ÚJ MINDENTUDÓ, NEM CSAK HOMLOKZATI ELEM GYÁRTÓKNAK

Az új HPP 300 multiTec a LIGNA fénypontja minden olyan üzem számára, amely homlokzati burkolóelemek, választófalak vagy betonzsaluzat gyártásával foglalkozik. Ennek az az oka, hogy eddig a vevők a nyers lapokat méretre vágták, más gépeken elvégezték az installációkhoz szükséges kivágásokat, és sokszor még az építkezéseken a furatolásokat is el kellett végezniük. Az egyes munkaműveletek közötti anyagmozgatás jelentős költségtényező volt. A sérülékeny darabok gyakran károsodtak, vagy használhatatlanná váltak. Lényegesen hatékonyabb, ergonomikusabb és főleg költséghatékonyabbá vált a gyártás az új HOLZMA HPP 300 multiTec lapszabászgéppel. Az új fejlesztés vág, fúr és mar egyetlen munkamenetben. Az eredmény: precízen szabott, beépítésre kész elemek – és mindez jelentősen alacsonyabb gyártási költséggel (15-ös csarnok).

ÖSSZEFOGLALÁS

Mindegy, hogy nagy vagy kicsi, egyedi vagy sorozatgyártás, a 2015-ös LIGNA-n a HOLZMA minden teljesítményosztályban diktálja a trendeket. Új innovációkat mutat, melyek tovább serkentik a fejlődést a faiparban.


MultiTec

 


Lignomat Kft.
9700 Szombathely, Vépi út 12.
Tel.: 94/900-050.
www.lignomat.hu 


Tetszett a cikk?