Spéci szerszámok

Ezen körökben büszkeség egy jó szerszám a ládában, nemhiába, hiszen gyakran életen át tartó örök darabok ezek. A szerszámgyártók is partnerek ebben, ugyanis sorra jelennek meg a gyakran ékszerhez hasonlítható speciális eszközök, amelyek funkciós és design tekintetben egyaránt kiemelkedőek. Extra anyagok és kialakítás, ami a felhasználó számára nyújt valami plusz életérzést, még akkor is, ha azzal dolgozni kell. A fejlesztések másik iránya, olyan funkciókkal történő felszerelés, amelyek a felhasználó munkáját könnyítik és gyorsítják, vagy éppen olyan precizitással lehet velük dolgozni, ami egy hagyományos eszközzel nem lehetséges. Alábbi összeállításunkban az úgymond a hétköznapokban talán nem annyira elterjedt, mégis ötletes és okos funkciókat rejtő szerszámokat mutatunk be.

Digitális szög- és vastagságmérő

A hedue kettő az egyben eszközével falvastagságok, ablaküvegek vastagsága, lemezvagy faipari laptermékek stb. vastagságát mérhetjük meg 0–500 mm között egyszerűen és pontosan. Egy gombnyomással meghatározható a szárak által bezárt szög is, szögmérés 0 és 180° között lehetséges. A mérési eredmény a Hold gomb segítségével rögzíthető, így a problémás helyeken történő mérés is leegyszerűsödik.

www.hedue.hu

Görbe véső

A sokak számára ismert "cseresznyés" vésők gyártója a tradíciós szerszámkészítésnél marad, időről időre azonban meglepi valami új fejlesztéssel felhasználóit. Legutóbbi ilyen a hajlított pengéjű és a 1059-es. A vésők pengéjének kb. ¾-e egyenes, sík, ehhez képest a véső többi be. Ez főleg tömörfa korpuszbelsők, fi ókok belső sarkainak, valamint nagyméretű árkok, lapolások tisztításakor könynyíti meg a munkát. Jobbos, balos és hegyes (90°) változatban érhető el, 12, 20, 26 mm szélességben.

shop.woodholz.eu/cseresznyes-vesok

Kicsi, erős, fekete

A Bessey KliKlamp pillanatszorítóját az egyik neves német szakmai lap olvasói is tesztelték. Ebből kiderül, hogy egy ilyen egyszerű szerszámot is a végletekig lehet fejleszteni, a felhasználó komfortja és a precíz munka elősegítésére. Az ügyes szerszám speciális anyagok kavalkádja, mint például a magnéziumöntvény, vagy az üvegszál- erősítésű műanyag és persze acél. A KliKlamp pillanatszorító többfokozatú racsnis mechanizmusának köszönhetően pillanatok alatt 1200 N-os szorítóerő érhető el. A hagyományos pillanatszorítók alapelvére a Bessey már számos különféle megoldást fejlesztett, ezek egyik ékköve a KliKlamp. Alkalmazási területe a kis és "középerős" szorítások, mint például korpuszok összeragasztása, illetve különféle szerelési, összeépítési munkálatok során. A tesztek során azt is kipróbálták, alkalmas-e a szorító sablonok leszorítására, amelyek mellett kézi felsőmaróval marnak. Igen, és azt is kiemelték, hogy a leszorítókar vibráció hatására sem old ki. A könnyű súly nagy előny, különösen akkor, ha a szorítókat a szerszámosládában vagy külön összekötegelve kell a helyszíni munkákhoz transzportálni. De a legfontosabb előnye mégis a gyorsaság. A kar elfordításával egyszerűen szorít, és ugyanilyen villámgyorsan fel is oldható a szorítás. Az utánhúzáshoz a szorítót ki kell oldani, viszont a körprizmás feszítő rendkívül jól funkcionál.

www.besseytools.com

Biztonságos és energikus

A Panhans a körfűrészekre szerelhető 76-os típusszámú előtolóját a saját gépeire fejlesztette, de más gyártók gépeire is felszerelhető. Gyorsan, biztonságosan vezeti a léceket, deszkákat, pallókat és más alapanyagokat, akár egy vastagsági gyalugép. A kezelő felől található kézikerékkel egészen 80 mm magasságig emelhetjük az előtolót, ami azt jelenti, hogy a járatos alapanyagok szinte mindegyike gépi előtolással vágható. A munkadarab megvezetéséről 3 darab 110 mm átmérőjű előtolóhenger gondoskodik, konstans előtolással, 13, illetve 26 m/min sebességgel. A vágásra történő rálátásról az elszívócsonk és egy oldalsó plexiburkolat gondoskodik. Felmerül a kérdés, miért nem vágja ketté a körfűrészlap az előtolóhengereket? Az első és a hátsó, 50 mm széles hengerek a lap élköre előtt, ill. mögött kívül futnak, 200 mm-es tengelytávval, tehát nem érintkezhetnek a fogakkal. A középső henger viszont mindössze 20 mm széles, így alapesetben 20 mm feletti vágásszélesség esetén a vezető és a körfűrészlap között elfér. Ennél keskenyebb anyagok vágásakor pedig a középső henger kiiktatható, és csak az első és a hátsó henger vezeti a munkadarabot. Felszerelése egyszerű, lényegében ez egy vezetővonalzóval egybeépített egység, amely a párhuzamvonalzó aluprofiljának helyére rögzíthető. Masszivitását a 30 kg-os tömeg jól tükrözi.

www.panhans.co.uk

Távolságtartó

Elsősorban padló és parketta lerakásakor hasznos segítőtárs a Bessey távtartója, az ékek és egyéb távtartók helyettesítésére, de minden olyan helyen alkalmazható, ahol 5–20 mm közötti hézagot kell tartani. Ennyi ugyanis, amit a középen elhelyezett tekerő segítségével fokozatmentesen lehet állítani, és ebben különbözik a hagyományos fix távtartóktól. Széles felfekvő felületeivel nem csúszik ki, és ha többet használunk belőle (minimum kettő kell), mindegyiken pontosan beállítható a kívánt távolság. Anyaga erős, üvegszál-erősítésű műanyag, így ha leesik, akkor sem törik el, és ha beszorul, akkor egyszerűen visszalazítható, nem kell feszegetni, mint egy éket.

www.besseytools.com

Stanley Dynagrip™ racsnis multikulcs

A Stanley racsnis multikulcs nem hiányozhat egy szakember szerszámosládájából sem. Nagyszerű segédeszköz lehet a ház körüli munkákban vagy helyszíni szereléseknél. Az állítható, mindkét oldalon kialakított fejrészek jóvoltából minden metrikus csavarra használható. 26 dugókulcs egyben, a kisebbik fej kapacitása 10–16 mm, a nagyobbiké 17–24 mm. Mindkét fejrész fordítható racsnis mechanizmussal rendelkezik. A speciális Stanley® Dynagrip™ fogakat könnyen állíthatjuk a fejrészen található tekerővel.

www.woodshop.hu

Wiha bittartós csavarhúzó

Egy jó csavarhúzó mindig szükséges a szerszámkészletbe. Erre kínál kiváló alternatívát a Wiha, bittartós, mágneses fejű csavarhúzójával. A nyélbe épített kifordítható bittartónak köszönhetően a bitek mindig kéznél vannak, nem kell azokat a szerszámosláda alján keresgélnünk. Anyaga rozsdamentes acél, így az erős mágnesesség garantált. 240 grammos súlyával nem sorolható a könnyű eszközök közé.

www.wihatools.com

Jolly Joker a csavarozásban

Első ránézésre egy villáskulcs. Lényegében az, de néhány apró trükk még rejtőzik a Wera cég fejlesztése mögött, ezért is nevezték Jokernek. Egyik felén gyűrűs kulcs, másik felén villáskulcs, de a gyűrűs oldalon még racsnis mechanizmussal is ellátták. A racsnit egész kis helyre szorították be, így alig foglal nagyobb helyet, mint egy hagyományos gyűrűs kulcs. Rendkívüli előnye, hogy szűk helyen történő csavarozáskor nem kell oda-vissza forgatni, hiszen ezért van a racsni. A 12 szögből álló felosztás megkönnyíti a kulcs felhelyezését a csavarfejre. De nézzük most a másik oldalt, a villás részt. Itt is láthatók a "felező" csúcsok, amelyek lehetővé teszik, hogy szűk helyeken elegendő legyen 30°-os szögelfordulás és a kulcsot ismét rá lehet kapatni átfordítás nélkül. A hagyományos villáskulcsoknál ez az érték 60°. Még egy további érdekesség az egyik oldalon elhelyezett műanyag betét. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kulcs tengelyirányban ne tudjon lecsúszni a csavarfejről. Ugyanígy segít abban, hogy szűk helyeken a csavaranyát könnyen rá tudjuk kapatni, hiszen az egyik irányban az anya nem tud kiesni a villák közül. A kulcs jól használható pl. munkalap-összehúzók rögzítésénél.

www.wera.de

Precíz párhuzamok

A neves angol szerszámgyártó, a Dick a 19. században készítette el első fémszáras párhuzamjelölőjét, a csapok és csaprések helyének pontosabb előkarcolására. A mai formája kör alakú fémszárral és edzett acél körkéssel készül. Famarkolattal és nagyméretű rögzítőcsavarral könnyedén beállítható a pontos méret. A körkés bármilyen szögben forgatva is mindig jól látható jelölést hagy maga után. Ez egy igazi örök darab, mélygravírozott skálával, elfordulásgátlóval. Hossza 15 cm.

www.dick.de 


Tetszett a cikk?