Idén jubilál a FORMAT-4

A FORMAT-4 kappa 450 nemcsak nemzetközi tekintélyű formatervezési kitüntetéseket kapott, hanem számos vevő szavazott bizalmat a Felder "új" márkájának, amely a fejlesztőket a portfólió bővítésére sarkallta. Ezért röviddel ezután megjelentek a faipari standard gépek a dual szériával, pontosabban a dual 51 kombinált gyalugéppel, ezt követte a plan 51 egyengető, illetve az exact 51 vastagsági gyalugép. Ezek a szériák máig fennmaradtak, persze kissé továbbfejlesztett formában, és kiegészültek a plan 51L hosszúasztalos egyengetővel, valamint egy szélesebb 630-as vastagsági gyalugéppel (exact 63). A dual szériájú gyalugépek megjelenése után röviddel megjelent a profil 45 asztali maró, amely jelenleg x-motion felszereltséggel érintőképernyős kijelzővel, programozható kivitelben is elérhető. Az alapgépek után megjelentek az élzárók is a kínálatban, amelyek a Feldercsoport élzáró sorozatának jelenleg is a nagyipart kiszolgáló típusai. Az aktuális kínálatban a perfect 608, 712 és 812 típusok szerepelnek fúgoló és véglekerekítő aggregáttal.

A FORMAT-4 felhasználóinak pozitív visszajelzései után egyértelmű volt a fejlesztők számára, hogy a speciális nagygépek irányába is nyitni kell. Sorra jelentek meg az új szériák a táblafelosztók, kontaktcsiszolók és CNC-megmunkálóközpontok vonalán. A táblafelosztók első generációja, az F-4 kappa automatic már nincs a kínálatban, helyette korszerűsített utódai, a kappa automatic 55 és 75, valamint a kappa V 60 függőleges táblafelosztó érhető el. A kontaktcsiszolók között mára teljes paletta áll rendelkezésre, különböző szélességi és teljesítménykategóriákban (finish 1102, 1302, giant 1350). A CNC-megmunkálóközpontok ismert, tradíciós gyártók által lefedett piacára nehéz volt belépni, a FORMAT-4-nek ez mégis sikerül. Manapság nemcsak egy, hanem egész CNC-sorozat áll rendelkezésre, amelyek még opciós lehetőségekkel tovább szegmentálhatók egyedi igényekre. A profit H08 és H10 raszterasztalos gépek elsősorban táblamegmunkálásra és nesting technológiákra alkalmasak, a profit H20, H22 általánosan minden bútor- és épületasztalos alkalmazáshoz felszerelhető, míg a legbonyolultabb megmunkálásokhoz itt a profit H50, 5-tengelyes CNC.

A sorozat fiatal tagja a C-express 920, kis helyigényű korpusz-összeépítő CNC. A FORMAT-4 famegmunkáló gépek minősége és precizitása méltó a "made in Austria" címkére – napjainkban a FORMAT-4 kínálata a standard famegmunkáló gépeken kívül – mint a formatizáló körfűrészek, gyalu- és marógépek – átfogó választékot nyújt a speciális gépekből is, így például CNC-megmunkálóközpontok, élzáró gépek és kontaktcsiszolók, furnérprések. A gyártó "mindent egy kézből" jelszavával a faipari üzemek a gépek mellett sokrétű szolgáltatást is kaphatnak a FORMAT-4-től. A sikereket megalapozó kappa 450 azóta számos újításon átesett, utódai a kappa 400 és a kappa 550 formatizálók, amelyek a mai legkorszerűbb technológiát képviselik, elérhetők akár érintőképernyős kijelzővel és teljes elekt ronikával a körfűrészlap emelésétől a vezetővonalzó beállításáig.


Felder-Group 8330
Sümeg, Eitner u.
Tel.: 87/510-770. www.felder.hu 


Tetszett a cikk?