Hogyan válasszak fűrészgépet?

A kínálat óriási, a legmodernebb, akár CNC vezérlésű fűrészgépektől kezdve az egyszerű fűrészekig, és a választást végül az határozza meg, hogy Ön a fűrészgéppel mit akar gyártani, készíteni, mire fogja azt használni. Természetesen ennek függvényében dől el az is, hogy egy utolsó generációs, modern és új gépre lesz szüksége, vagy az igényeit egy használt fűrészgép vásárlása a Surplex oldalán ugyanúgy kielégíti. Ez utóbbi opció jónéhány esetben alacsonyabb befektetéssel nagyon jó munkagép beszerzését jelentheti, ami nem elhanyagolandó szempont, hiszen egy alacsony költségvetéssel rendelkező kis cég ugyanúgy minőségi árut akar gyártani, mint a nagyobb konkurens gyártók. Ha jó hírnevű kereskedőtől vásárol használt gépet, akkor azt a munkagépet kapja meg, amit szeretne, azon az áron, amit meg tud engedni magának.

Használt elumatec kétfejes fűrészgép a Surplex-től

Általános szempontok

Az első kérdés persze az, hogy Ön hobbi szinten űzi az asztalos munkát, barkácskodik, vagy kereskedelmi céllal dolgozza meg a faanyagot, esetleg szériagyártással foglalkozik. Noha mindkét csoportra jellemző a precíz és minőségi munkavégzés, a hobbi asztalosok feltehetően nem költenek számítógép-vezérlésű fűrészgépekre. Barkácsgépek és ipari fűrészgépek kiválasztásánál egyaránt fontos a megvásárolandó gép jellemzőinek ismerete. Jó, ha vásárlás előtt megtudjuk, hogy milyen anyagból készült a vágólap, legfeljebb mekkora darab megmunkálására elegendő az adott gép, milyen pontossággal dolgozhatunk vele, stb.

Használt Holzma emelőasztalos lapfűrész a Surplex-től 

Minőségi termelés

Lapfűrészek esetében az egyik legfontosabb szempont a vágási pontosság. Válasszon olyan gépet, amely 0,01 mm pontossággal vág. A vágás pontosságához és a gördülékeny munkavégzéshez elengedhetetlen egy nagy teljesítményű, strapabíró motor – ezt mindenképp ellenőrizze a vétel előtt. Legyen lehetőleg szénkefementes motor, amelynek a hűtése is adott, és amely nagy teljesítmény mellett keveset fogyaszt, ez ugyanis nagy mértékben befolyásolja az egyik legfontosabb tényezőt, a költséghatékonyságot. Az egész gép legyen merev, jól rögzített (lehetőleg kevés elemből álló, hegesztett gépágy a megfelelő), amely nem engedi, hogy munka közben a lap vagy a géptest beremegjen, mozogjon. Ez egyenes/sima, szinte gyalult felületet eredményez, és a műhelyből minőségi termék távozik. A gép elemei legyenek masszív anyagokból, amelyek a használat során (például a vágólap forgatásánál) nem kopnak. A műanyag alkatrészekből álló fűrészgépeket inkább kerülje; egy alumínium-ötvözetből készült munkalap előnye lehet az, hogy könnyű, de könnyebben kopik, idővel például elkophatnak a ráfestett mércék. A gravírozással felvitt, védőréteggel ellátott mércék ezzel szemben kis túlzással egy életre szólnak. Gondosan válassza meg a lapot is, amellyel a megmunkálandó anyagot vágni készül, éppen aszerint, hogy mit akar vágni: figyeljen oda arra, hogy miből készült a lap, mekkora a vastagsága, milyen alakúak és milyen sűrűn helyezkednek el a fogak, stb.

Használt Sheer lapfűrész a Surplex-től

Produktivitás

A produktivitást egy sor olyan tényező befolyásolja, amelyekről sokan hajlamosak megfeledkezni. A beépített vagy hozzácsatlakoztatható porelszívó nélkül nem csak a levegőben szálló fűrészpor lehet zavaró, de egy nagyobb műhelyben az is elképzelhető, hogy így egy embernek folyton azzal kell foglalkoznia, hogy elszállítja a mellékterméket, ez pedig nagy hatással van a termelékenységre. A lapvastagságnak itt is nagy szerepe van, hiszen nem mindegy, hogy egy vágás után mennyi melléktermék (fűrészpor) származik. A fűrészgép kiválasztásánál legyen szempont az is, hogy milyen az adott munkagép alkatrészellátása, hiszen nem mindegy, hogy egy meghibásodott alkotóelem miatt órákat vagy heteket kénytelen nélkülözni a gépet. Apróbb karbantartási műveleteket legyen képes elvégezni a saját műhelyében is: használt fűrészgép vásárlásánál kérdezzen rá arra is, hogy a vágólapokhoz adnak-e ugyanabban az árban (vagy kedvezményesen) például fenőgépeket.

Használt Stayer fejezőfűrész a Surplex-től

Bónusz tipp: használt fűrészgép vásárlásakor, amennyiben lehetséges, nézze meg előbb a gépet munkavégzés közben, és kérje el a karbantartási napló egy másolatát is. 


Tetszett a cikk?