Schelling lapraktár meggyőző haszonnal

A neves osztrák táblafelosztó-gyártó, a Schelling, a gyakorlati életben is meggyőző eredményekkel támasztja alá a lapraktározó egységgel való összekapcsolás előnyeit. A táblafelosztó és lapraktár kombináció helyet és munkaidőt spórol, ugyanakkor növeli a gép kihasználhatóságát. 

A technológia alapvetően a táblafelosztó gépek új szériájának köszönhető, melynek két nagy formátumú berendezése az fh4 és az fh6-os típus. Megalkotásuknál az igényes kisüzemekre és az ipari gyártóüzemek igényeire egyaránt gondoltak. Önálló egységként működtetve is rendkívül termelékenyek. 

Mindkét táblafelosztó könnyedén összekapcsolható a Schelling lapraktárral. A be- és kitárolás teljesen automatikusan történik. Gyakorlatilag a rakatok bevételezése után már csak a kész alkatrészek elszedése a következő feladat, az összes többi művelet automatikusan történik. Különféle elvek szerint lehet elhelyezni a rakatokat a rendezett soroktól az úgynevezett „kaotikus” tárolásig. Kaotikus tárolás esetén a rendszer önmaga rendezi el a rakatokat, figyelembe véve a mozgási pályát, a rakatok közötti távolságot és a terület legjobb kihasználtságát, majd ennek megfelelően forgatja a táblákat. Ugyanabba a rakatba több szín is kerülhet, így kevés darabszám esetén is gazdaságos a helykihasználás. Természetesen minden rakat és szín pozícióját megjegyzi, így később pontosan ráhelyezi a következő táblákat. Az elhelyezési pontosság ±5 mm, illetve ± 5°. 

A raktározási zóna 16 m szélességig és 100 m hosszig terjedhet, és a rakatok között mindössze 10 cm-es hézag marad. A belmagassággal nem lehet különösebb probléma, hiszen a berendezés teljes magassága 3,6 m, mely alatt 2 m magasságig történhet a rakatképzés. A megoldással a hely spórolható, a fűrész kihasználtsága pedig állandó magas értéken tartható.

A berendezés legfontosabb egysége a szállítóhíd, mely csekély magassága ellenére 16 méteres fesztávolsággal rendelkezik. X és Y tengely mentén 150 m/min sebességre képes, Z tengely mentén pedig 60 m/min sebességgel mozog. Minden egyes darab helyét, paramétereit és méreteit elraktározza a rendszer és folyamatosan nyomon követi a változásokat, így gyakorlatilag a leltározási feladatok minimálisra redukálódnak. 

A maradékanyag-kezelő szoftver lehetőséget ad arra, hogy a darabtáblák etikettel ellátva visszakerüljenek a raktárba. A következő szabás optimalizálásakor mindig először a maradék anyagot vizsgálja át a szoftver, és ha talál alkalmas használható darabot, akkor beteszi a szabási sorba. Így a maradék anyagot mindig optimális szinten tartja.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-19-22


Tetszett a cikk?