54/18 Voltos akkuk a DEWALT kínálatában

Nagy a verseny az akkumulátoros gépek piacán. Ki tudja a legnagyobb szabadság és precizitás mellett a legtöbb munkát elvégeztetni és a legnagyobb teljesítményt leadatni termékeivel? A kérdés kulcsa a szerszám erőforrása, maga az akkumulátor.

A DeWalt most szeptemberben debütált itthon az új akkurendszerével, a 18/54 voltos DEWALT XR FLEXVOLT kombi akkuval, ami hatalmas teljesítményjavulást ígér.

Az új akkucsalád a DeWalt augusztus 23-i vevőtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatóján mutatkozott be a szakközönségnek, melynek keretein belül a DeWalt forradalmian új gépcsaládját, a FlexVolt akkumulátoros kisgépeket is bemutatták az érdeklődőknek.

AZ ÚJ 54 VOLTOS ERŐFORRÁS ÚJDONSÁGAI

Az XR FLEXVOLT akkuk lényeges tulajdonsága, hogy két feszültségszinten is képesek dolgozni, a hagyományosnak számító 18 volton és a lényegesen magasabb 54 volton is. A DeWALT XR FLEXVOLT egy konvertibilis, 18/54 V-os akkumulátor: teljesen kompatibilis a meglévő 18 V DeWALT-termékekkel, ugyanakkor képes 54 V-ra növelni a feszültséget, hogy nagy igénybevételű, új, 54 V-os szerszámokkal is használható legyen.

Az akku oldalán leolvasható az akku töltéskapacitása, a 6.0 Ah-s érték, ami azért értelmezésre szorul. Az akku a 18 voltos feszültségszint mellett számít csak 6 amperórásnak, 54 volt feszültségszintnél csak 2.0 Ah kapacitással számolhatunk. 

A FlexVolt lényegében olyan, mint egy 18 V-os tápegység, amiben 3 cellasort párhuzamosan kapcsoltak össze. Az 54 V-os gépeken alkalmazva a cellák sorba kötve lépnek működésbe (amikor is 2,0 Ah kapacitás adódik). Ez azt jelenti, hogy bár a kapacitás kisebb, a nagyobb feszültség miatt nagyobb telljesítmény csikarható ki a gépekből, bizonyos feladatoknál hatékonyabban üzemeltethetők.

MEKKORA MUNKAVÉGZŐ KÉPESSÉG TÁROLÓDIK EZEKBEN AZ AKKUKBAN?

Nos, az új akku, akár 18 V/6 Ahval vagy 54 V/2 Ah-val számoljuk is, 388,800 joule, avagy 108 WH energiát képes letárolni és később a megmunkálásra fordítani. Ez nem kevés, de, hogy jobban értsük, számoljuk át egy könnyebben elképzelhető teljesítményre.

Tegyük fel, hogy anyósunkat szeretnénk egy magas hegyre felemelni ezzel az energiával. Legyen anyósunk mondjuk 70 kg, ami talán egy átlagos anyós testtömege. Nos, akkor ezzel a betárolt energiával H = (108 WH * 3600)/ (9,81 * 70) = 566 méter magasra tudjuk anyósunkat felemelni, ahonnan persze vélhetően le fog jönni újra.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy „suttognak" a DeWalt hamarosan megjelenő 9 Ah-s akkuiról is, ami bizonyosan egy új energia- és teljesítményszintet fog bizonyosan jelenteni.) No, de nézzünk egy, a szakmához közelebb álló példát is. A DeWALT XR FLEXVOLT asztali fűrész képes elvágni egyetlen feltöltött akkumulátorral 50 m(!) hosszban egy 19 mm (¾”) vastagságú OSB-lapot, ugyanakkor könnyen szállítható egyik helyről a másikra és nincs szükség vezetékes áramforrásra.

MÉGIS, MI A ZSENIÁLIS AZ ÚJ AKKUCSALÁDBAN?

A DeWALT XR FLEXVOLT egy választhatóan 18 Voltos vagy 54 Voltos akkumulátor: az akksi automatikusan igazodik hogy éppen milyen feszültséggel dolgozó szerszámnak van rá szüksége, teljesen kompatibilis a 18 Voltos termékcsaláddal, de az 54 Voltos szerszámokat is könnyedén kiszolgálja. Az intelligens akkumulátor azonnal felismeri a gép jellemzőit és automatikusan a megfelelő feszültségosztályhoz igazodik.

A DeWALT XR FLEXVOLT két óriási előnnyel rendelkezik: egyrészt verhetetlen üzemidővel az összes DeWALT XR 18V szerszámok, másrészt a szükséges teljesítmén - nyel az akkumulátoros technológia számára eddig kivitelezhetetlen munkák esetében. Ezzel az újítással a DeWALT a vezetéknélküliség összes lehetőségét feltárta, és egyedülállóan a piacon a nagy teljesítményű építőipari kéziszerszámokat is működteti – pusztán az akkumulátor erejével.

Tehát ugyanazon akkuval, akkuszortimenttel – és tudjuk, a lítiumos akkuk nem olcsók – az összes régi 18 voltos szerszámunkat üzemeltetni tudjuk, nagyon sok munkát elvégezve, a betárolt energiának köszönhetően és az új 54 voltos gépekre válthatunk, ha olyan nagy teljesítményt igénylő megmunkálásra van szükség, ami kis feszültségen már nem végezhető el.

TERMÉSZETESEN AZ 54 VOLTOS GÉPEK IS ITT VANNAK

Az úttörően új DeWALT XR FLEXVOLT sorozatban jelenleg 8 termék érhető el, a termékekkel a DeWalt célja, hogy teljesen átalakítsa a jövő munkaterületét: 54 V sarokcsiszoló, 54 V SDS Plus fúrókalapács, 54 V körfűrész, 54 V aligátorfűrész, 54 V kardfűrész, 54 V merülő fűrész, 54 V asztali fűrész, 54 V 216 mm-es gérfűrész. Ezek az akkumulátoros, nagy teljesítményű építőipari szerszámok a vezetékes teljesítményével, kapacitásával és pontosságával rendelkeznek. Példaként, a DeWALT XR FLEXVOLT asztali fűrész egy fél futballpályányi hosszban kön - nyedén átvágja a normál 19 mm vastag OSB lemezt egyetlen töltött akksi energiáját használva - ugyanakkor könnyen szállítható egyik helyről a másikra és nincs szükség vezetékes áramforrásra. 

Világelső akkumulátoros megoldás, amely újraírja a vezeték nélküli technológia fogalmát. De az asztali fűrész mellett a többi 54 voltos szerszám is jó praktikus teljesítményadatokkal rendelkezik. Az 54 V-os, 216 mm-es fűrészlappal és LED-es vágásvonal-kijelzéssel dolgozó gérvágó fűrész akár 140 vágásra is képes 100x50 mm-es puhafában egy töltéssel, a szintén gyártósor friss DCS575 és DCS576 körfűrészek akár 90 m-es vágást is képesek produkálni egy töltéssel OSB-lapban. A kardfűrész a kategória legalacsonyabb vibrációs értékét tudja és 34 vágást is teljesít 100x50 mm-es fenyőpalló esetén, az 54 voltos sarokcsiszoló pedig 75%- kal nagyobb nyomatékot és 1000 wattal nagyobb teljesítményt tud a szakembereknek biztosítani konnektoros kiszolgáltatottság nélkül. És végül jöjjön az aligátorfűrész, amelynek teljesítménye szintén megegyezik vezetékes társainak a teljesítményével, egy töltéssel akár 98 vágás is elvégezhető vele Porothermben.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-szeptember-27-30


Tetszett a cikk?