Egy jobb fűrészgép az erdő szebb jövőjéért

Okosabb megoldások használatával a fűrészüzemek nyereségesebbek és üzletileg rugalmasabbak lehetnek, csökkentve a faanyag igényüket, a költségeiket és a hulladékot.

Az 1970-es évek vége felé két amerikai feltaláló egy egyszerű ötlettel állt elő - mi lenne, ha a fűrészgépet vinnénk a fa közelébe és nem fordítva? A szállítási költségek megtakarítása kíváncsivá tette őket.

Több prototípust is készítettek a garázsukban, és 4 év után sikeresen vizsgázott a teszten egy valóban hordozható fűrészgép. 1982-ben alapították meg a Wood-Mizer (fa megtakarítás) vállalatot - az Erdőből a késztermékig mottóval.

A hordozhatóság az innováció
Azzal, hogy a fűrészgépet a rönkökhöz visszük, csökken a fafeldolgozás környezeti hatása. Kevesebb tehergépkocsi kell a szállításhoz, és csökken az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás is.


Egy autó Wood-Mizer mobil fűrészgépet vontat, ami bárhol működtethető még az erdőben is.

A Wood-Mizer hordozható fűrészgépei teljesen új termékek voltak a piacon az 1980-as években, és ennek eredményeként gyorsan kialakult egy új, egyedi iparág - a fűrészüzemek hatékonyan és olcsón el tudnak jutni az egyik ügyféltől a másikig és bármennyi rönköt fel tudnak dolgozni a helyszínen. A régi időkben, kis mennyiségű rönköt nem volt érdemes elszállítani a helyi fűrésztelepre, így egyszerűen tűzifaként végezte. Hordozható fűrészgéppel azonban a rönköket értékes faanyaggá lehet alakítani a korábban megszokott minőségben vagy még jobban.

A vékony fűrészjáratú szalagok gazdasági előnyei

Csakis egy dolognak köszönhető a sikerük a megfizethető és hordozható fűrészgépek esetében - vékony fűrészjáratú szalagot használtak a fűrészeléshez. A fűrészipar hosszú ideig úgy gondolkodott, hogy „minél nagyobb annál jobb” mivel a vastagabb szalag gyorsabban tudott vágni. Azonban egy 1,5 mm vastagságú 2 mm mélységű szalag nagyon kis mennyiségű fát távolít el a vágások során (összehasonlítva a 6 mm vastagságú szalagokkal). Így a Wood-Mizer szalagokkal a fűrészüzemek több deszkát tudtak előállítani és kevesebb fűrészpor (hulladék) keletkezett minden egyes rönkből. A rönk méretétől függően a teljes faanyag hasznosítás elérheti a 70% - 80%-ot.  


A bal oldalon látható a gép működése szalagfűrésszel, a jobb oldalon pedig körfűrésszel.
A szalagfűrészekkel akár 80%-os késztermék hatékonyság is elérhető pl. átlagosan ez azt jelenti, hogy eggyel több deszka fűrészelhető ki minden egyes rönkből.

Zoran Jakovlevich, egy szerb raklap gyártó, aki elmondta, hogy miután átállt a Wood-Mizer fűrészgépek használatára, egy köbméter faanyagból 5 raklappal többet tudott kihozni.

A vékony fűrészjáratú technológiával több hasznosanyag állítható elő, így kevesebb fára van szükség. Kevesebb fa szükséges ugyanannyi késztermék előállításához.

Javulás az energiafogyasztásban
A Wood-Mizer fűrészgépek nem csak egy vagy két területen kínálnak előnyöket. Átfogó költségmegtakarítást tesznek lehetővé különböző területeken, pozitív módon érintve a különböző működési költségeket, mint például az energiafogyasztást, amit gyakran figyelmen kívül hagynak új gép vásárlásakor.

A Wood-Mizer kisebb szalagjai lényegesen kevesebb energiát igényelnek a hatékony fűrészeléshez, mint más fűrészelési módszerek, így csökkentik az energiaköltségeket. A szalagok kisebbek, olcsóbbak, és könnyebben cserélhetők és élezhetők. A Wood-Mizer szalagok élezéséhez minimális képzés is elegendő, ellenben a nagy szalagokkal, amelyek élezéséhez szakemberre van szükség.

Hordozható fűrészgépek - egy új iparág és életforma
Az elmúlt több mint 30 év során több mint 60.000 Wood-Mizer fűrészgép került eladásra több mint 100 országban szerte a világon, amint egyre nőtt a keskeny szalagok „egyedi” iparága.

Sokan vannak olyanok, akik nem nagyon tudták diverzifikálni az üzletüket, és miután fűrészgépet vásároltak, ez vált a fő üzletágukká.  Mezőgazdasági termelők, ingatlantulajdonosok, szerződéses fűrészelők, fa sebészek, bútorkészítő műhelyek, nemzeti parkok, és működő fafeldolgozó cégek - számtalan példa mutatja, hogy az ilyen hátterű emberek a Wood-Mizer fűrészgépeket választják és sikeresen integrálják azokat a meglévő üzletükbe.


Hála a Wood-Mizer egyedi kialakításának, a gép sima vágásokat tud ejteni, még akkor is, ha egyenetlen talajon van az erdőben.

Sokan úgy találják, hogy a fűrészgép lehetővé teszi számukra, hogy új vállalkozást indítsanak, függetlenebbül éljenek, és szorosabb kapcsolatba kerüljenek a kültéri munkával - ezek olyan „immateriális javak”, amelyek a fűrészgépekkel együtt járnak. 

Pavel Kadlec egy cseh buszsofőr, akinek az élete jobbá fordult, amikor vásárolt egy fűrészgépet és egyedi fűrészelési szolgáltatásokat nyújtott helyben. Szereti, hogy a saját tempójában dolgozhat, tudja, hogy a munka amit végez valós szükségletet elégít ki, és büszke rá, hogy magas minőségű termékeket állít elő. „Végre én vagyok a magam főnöke” - mondja örömmel.

Az észt farmer, Aigar Tuusis így nyilatkozott - „Másként látod az életedet, ha saját fűrészgéped van”.

A fűrészgépek ezenkívül hozzájárulnak a jobb társadalmi kapcsolatokhoz is a vidéki területeken. Az olasz Anna de Guidi egy raklapgyártó cég vezetője és elmondása szerint a fűrészgép a legjobb eszköz arra, hogy sok barátot szerezzünk magunknak. „Minden nap találkozunk új helyi ügyfelekkel, akik a barátaink lesznek.”

A famegmunkálás helye a körkörös gazdaságban
A Wood-Mizer fűrészgépek általában a kis- és közepes méretű vállalkozások alapjait képezik, feldolgozzák a helyi faanyagot a helyi végfelhasználók részére, helyi dolgozók alkalmazásával.

Ez egy tökéletes példa a fenntartható fejlődésre helyi szinten, ami pozitív hatással van a nagyobb regionális vagy országos gazdaságra.


Körfűrész esetén többet kell fizetni a rönkök szállításáért.

Ez a fajta üzlet pontosan az, amit sok elemző jósolt évek óta - az elhúzódó recesszió eredményeként a kisebb cégek növekedni fognak, akik gyorsan és hatékonyabban tudnak reagálni a piaci igényekre, és gyorsabban tudják alkalmazni az új technológiát. 

A szakértők gyakran hivatkoznak erre, mint a „körkörös gazdaságra”, ahol a nyersanyagok csökkennek, és nem keletkezik hulladék. Nagyon fontos az Európai Parlament és más európai intézmények részére annak előmozdítása, hogy a vállalatok átálljanak erre a modellre, akik szeretnék megőrizni a környezetet és ugyanakkor szeretnék az üzleti innovációt is előmozdítani.

A kisvállalkozások által tapasztalt siker a Wood-Mizer fűrészgépekkel megerősíti, hogy az „elmélet” és „gyakorlat” közötti átmenet lehetséges, és ez már most folyamatban van.

Wood-Mizer Hungary Kft.
H-2921 Komárom
Szőnyi út 67.
Tel.: +36-34/346-255
Mobil: +36 20 915 9463
woodmizer@woodmizer.hu
www.woodmizer.hu


Tetszett a cikk?