Vágja

A japán kézművesség iskolapéldája a szakma iránti elkötelezettségnek, a hagyomány tiszteletének és a precíz kivitelezésnek. Nincs ez másként a faipari kézművesség esetében sem. 

A mai japán asztalosmesterség eszköztárában (is) nyilván megtalálhatóak a legmodernebb technológiát képviselő szerszámok és gépek, ám a hagyományaikat nagyon nagy tisztelet övezi, így annak megőrzéséről szinte minden japán mesterember elszántan gondoskodik.

A japán fűrész (nokogiri) az általános kézi fűrészeknek az a válfaja, ami csak húzásra vág. Egyértelműen megállapítható, hogy az ilyen fűrész hatékonyabban vág, a vágási felülete sokkal tisztább és kisebb a vágásrés. Az is igaz, hogy asztalos satu, vagy pillanatszorító használatára szükség lesz a fűrészelésnél, hiszen a megmunkáláshoz itt nem igazán lehet kézzel leszorítani a munkadarabot. További sajátosság a hosszú nyél, amely az optimális vezetési egyensúlyt adja meg a szerszámnak.

JAPÁN KÉZIFŰRÉSZEK TÍPUSAI

Douzukinoko/Douzuki

Az illesztőfűrész egy típusa. Neve japánul „illesztett fatörzs”. Ez tehát egy passzítófűrész, merevítővel a fűrészlap gerincén. A finom fogazás teszi lehetővé cinkelések, fakötések kialakítását is.

Ryoba

Általános felhasználású fűrész, két vágóéllel. Japán elnevezése „dupla penge”. A fűrészlap kétféleképpen van élezve az éleken. A fa rostirányával megegyező, vagyis hosszirányú vágásokhoz a hasító fogazású él a megfelelő. A fogak hegyesszögű háromszög alakúak, élük és homloklapjuk merőleges a vágásirányra. Ha viszont a vágás iránya keresztezi a fa szálirányát, akkor ez a hasító fogazás már nem megfelelő, mert a fogak nem átvágják, hanem felszakítják a fa rostjait. A rostirányra merőleges  vágáshoz tehát a keresztvágó fogazás a megfelelő. Ez a megoldás szálirányban is viszonylag hatékonyan vág.

Kataba

Egy élen fogazott, merevítő gerinc nélküli kézifűrész, ami fa rostirányával megegyező és arra merőleges vágásokhoz is alkalmas. További jellemzője, hogy széles pengéje lehetővé teszi megvezető sablon használatát.

Azebiki

Egy kis méretű ryoba, amivel a fa lapsíkjába indíthatjuk meg a vágást. A fűrészlap konvex kialakítása lehetővé teszi, hogy a munkafelület bármely részén megkezdhessük a munkát.

Mawashibiki

Egy vékony pengéjű fűrész íves kivágásokhoz, neve is ezt jelenti (fordulva vág). Japán változata a lyukfűrésznek.

A japán gyártók nagy gondossággal és kiváló minőségű acélból készítik ezeket a szerszámokat, így ezeknek a professzionális kézifűrészeknek a népszerűsége Európában is komolynak számít. 
 


Tetszett a cikk?