Shaper Origin munka közben

Épp két hónapja adtunk hírt a Shaper Origin névre hallható CNC vezérléses gépről. Akkor egyszerűen csak kézi gépnek kereszteltem el, és még a felső maró nevet sem szeretettem volna „ráakasztani”, nehogy bármiféle teljesítmény korlátot párosítsak a fejemben a jól ismert kézi gépekkel. Azon túl ugyanis, hogy a felső marók által elvégezhető feladatokat rendre gond nélkül elvégzi, a CNC vezérlés és a technológiai megoldások (pl. rajzkövető „z” tengely) olyan távlatokat nyitnak, amit nem is szeretnék belegyömöszölni a már kialakított sztereotípiák közé…

Most újabb videóval jelentkezett a még mindig csak prototípus fázisban lévő Shaper gép fejlesztői csapata. Mivel az eddigi legtöbb kisfilm a tervezői csapat asztalán készült, most az volt a koncepció, hogy ne termékvideót forgassanak, hanem műhelyközegben, feladatmegoldás közben lehessen látni a eszközt.

A helyszín Slawek Krauze asztalosműhelye a San Francisco-hoz közeli Baywiev településen. Slawekről azt lehet tudni, hogy lengyel legény, és Németországban alapozta meg műhelyének műszaki hátterét, még mielőtt útnak indult volna a tengerentúlra. Ma is nagy igényességgel keresi és fejleszti a szerszámparkját, hogy a technikai háttér se legyen akadálya az egyedi bútorok gyártásának.

Legutóbb egy konferenciaasztal gyártásával bízták meg, aminek az anyaga egy Acacia Koa nevű fafaj furnérjával borított 2,5 cm-es MDF lap. (A fának utánanéztem, a Hawaii szigeteken honos faj. A Koa jelző jelentése a helyi nyelvben: bátor, harcos.) Ezt a faanyagot már nem exportálják Hawaii-ról, csak abból a szűkre szabott mennyiségből tudott gazdálkodni Slawek, ami a rendelkezésére állt. Magyarán nem volt hibázási lehetősége az asztaltető megmunkálásakor. Ráadásul a felület jó másfél méter széles volt, így a szerszámmal sehogy sem lehetett volna biztonságosan megközelíteni a középen helyezkedett munkaterületet. Ahogy a videón is látható, a könnyedén hordozható és kényelmesen kezelhető Shaper Origin nagy hasznára volt az asztalosnak, hogy az összetett feladatot az asztaltetőn térdelve is jól el tudja végezni.


Tetszett a cikk?